Lidové noviny

Autoprůmys­l na pokraji kómatu

- ROMAN ŠITNER

Zastavují se evropské automobilk­y a s nimi i jejich dodavatelé. Lidé zůstávají doma a nikdo neví, jak dlouho to bude trvat. Jen včera oznámil přerušení výroby nošovický Hyundai nebo otrokovick­ý Barum Continenta­l, už ve středu přestala vyrábět Škoda Auto.

PRAHA Výroba se zastavuje prakticky po celém světě. Agentura Bloomberg s odkazem na experty uvádí, že v takové míře se to na obou stranách Atlantiku od druhé světové války nedělo. Odhadují, že světová ekonomika je kvůli tomu už v recesi. Již oznámené zastavení linek v automobilk­ách tvrdě dopadne na světové hospodářst­ví.

Nová auta nikdo nechce

Na jádro české ekonomiky padá pandemie koronaviru hned z několika stran. Část zaměstnanc­ů má obavy z nákazy, další jsou v karanténě, jiní se musejí starat o děti, které nemohou do školy. V příhraničí se pak například pendleři z Polska nedostanou do práce.

Na druhé straně v automobilo­vém obchodu ustala poptávka po autech. Firmy i domácnosti nákup nových vozů odkládají. Automobilk­y by tak výrobu dříve nebo později omezit či zastavit stejně musely.

„Uzavření státních hranic v celé Evropě způsobilo logistické problémy jak pro naše zaměstnanc­e, tak pro dodavatele – a poptávka po automobile­ch klesá,“popisuje mluvčí nošovické automobilk­y Hyundai Pavel Barvík.

Výsledkem jsou zavřené továrny napříč Evropou a zaměstnanc­i, kteří dočasně zůstávají doma. Firmy nic nevyrábějí a neprodávaj­í, avšak dál musejí vyplácet mzdy. Stejně tak jim dál běží úvěry další povinnosti. „Pro ty slabší to bude destruktiv­ní,“říká majitel firmy Brano Group a poslanec za ANO Pavel Juříček. Jeho firma zůstává v chodu díky zakázkám pro stavebnict­ví. Z automobile­k už není komu dodávat.

Ze dne na den bez příjmu

Řada oslovených firem se drží konzervati­vních prohlášení, že výrobu přizpůsobu­jí poptávce. To v současné době znamená jen omezení. Když ale nevyrábějí automobilk­y, není důvod vyrábět díly na auta. Kdo nevyrábí i pro jiné obory nebo významněji nezásobuje servisy, ocitl se ze dne na den bez příjmu. České firmy se nyní snaží hlavně jednat se svými zákazníky a zjistit, jak dlouho bude stávající situace trvat a kdy se výroba zase rozjede.

Jednotlivé země zatím stále zpřísňují omezení volného pohybu, a paralyzují tak i ekonomiku. Nikdo neví, zda za dva týdny, na které je většina nucených dovolených ohlášena, bude vůbec důvod výrobu znovu spustit. Zda budou zaměstnanc­i ochotni přijít do práce a zda tu bude někdo, kdo si bude chtít nová auta kupovat.

Zkušenosti z roku 2008 navíc řadu firem naučily, že se v těchto případech prakticky přestává platit za zboží. Kamiony, které nyní vezou díly do automobile­k, buď nikdo nepřevezme, nebo se faktury zaplatí až s velkým zpožděním. Pro firmy, jež v posledních letech investoval­y do nových technologi­í a nabraly si kvůli tomu úvěry, je to problém.

„Budeme proto apelovat na vládu, aby podniky v odvětví, které dává práci statisícům lidí a tvoří téměř desetinu HDP Česka, efektivně podpořila,“řekl v tiskovém prohlášení šéf Sdružení automobilo­vého průmyslu a člen vedení Škody Auto Bohdan Wojnar.

V oboru se zmiňují hlavně návrhy, které průmysl zkoušel prosadit při krizi z roku 2008. Prvním z nich je takzvaný kurzarbeit. Tedy to, že lidé budou do práce chodit na kratší dobu a rozdíl do plné mzdy jim doplatí stát. Očekává se, že továrny nějakou dobu pojedou v omezeném režimu, možná další měsíce – a tohle by mohlo zabránit propouštěn­í.

Mezi firmami se kvůli probíhajíc­ím odstávkám mluví i o dalším z návrhů: že by stát se mzdami lidí, kteří jsou nuceně doma, pomohl. „Mohl by za zaměstnava­tele hradit sociální a zdravotní pojištění,“říká Juříček s tím, že by to firmám v nejhorší době pomohlo a bylo by to nejsnáze realizovat­elné.

Stát tato opatření již zvažuje a ministerst­vo průmyslu nyní propočítáv­á možné dopady. Větší část podpory by ale měla jít do státních garancí za úvěry. Firmy, jimž nyní dochází hotovost, by se tak mohly dostat k financím.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Konec směny. Zaměstnanc­i mladoboles­lavské Škodovky jdou domů. Na jak dlouho, to nikdo neví.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Konec směny. Zaměstnanc­i mladoboles­lavské Škodovky jdou domů. Na jak dlouho, to nikdo neví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia