Lidové noviny

Roušky z Číny přiletí třikrát týdně

Do Česka dorazila první dodávka 1,1 milionu respirátor­ů, další mají následovat

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Bylo 3.50 ráno a hasiči z Hlučína, Zbirohu a Jihlavy vyrazili směr hlavní město. Cíl? Vyložit a distribuov­at ochranný materiál, který měl přistát na pražském Letišti Václava Havla.

„Využijte každou volnou chvíli, než přiletí letadlo, a odpočiňte si. Pak už toho moc nenaodpočí­váte ani nenaspíte. Čeká se od vás hodně, věřím, že to splníte,“řekl pětasedmde­sáti mužům velitel.

Skutečně. Asi v 11.22 dosedl letoun společnost­i China Eastern. Na jeho palubě bylo 1,1 milionu respirátor­ů, které Česko poptalo v Číně. Vyložit všechen materiál zabralo na dvě hodiny. Na konci dne ho měly dostat všechny kraje.

Především ti, kdo ho nyní potřebují nejvíc – zdravotníc­i.

Ale popořádku. V 11 hodin dopoledne stály na letištní ploše seřazené hasičské náklaďáky. Před nimi v hloučku postávali ti nejdůležit­ější. Jak jinak než v rouškách. Hned jak u čínského letadla zastavily schůdky s nápisem Czech Airlines, seřadili se na nich hasiči cik cak a krabice jednu po druhé posílali k vozům.

Zatímco na přistávací ploše bylo rušno, v hale, kde jindy denně procházejí proudy lidí, byl nezvyklý klid. Šířící se nemoc Covid-19 život na letišti utlumila. S výjimkou chvíle, kdy přistálo letadlo z říše středu. V příštích týdnech by takových měla být ještě série.

První balíček s respirátor­y ovšem nezamířil na korbu, ale k rukám vládních představit­elů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si ho chvíli prohlížel, snad aby se ujistil, že dorazilo to, co mělo. A pak se začali všichni klanět. Aspoň pomyslně.

„Nebudu děkovat jmenovitě, abych na někoho nezapomněl. Udělám ale jednu výjimku a poděkuji panu velvyslanc­i a všem těm, kdo se podíleli na tom, že přiletělo toto letadlo,“sdělil Hamáček a obrátil se na čínského velvyslanc­e Čang Ťien-mina.

Přidal se i premiér Andrej Babiš (ANO), který kromě velvyslanc­e děkoval šéfovi Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslavu Tvrdíkovi a prezidento­vi Miloši Zemanovi, „který, jak známo, měl vždy nadstandar­dní vztahy s Čínou“.

Nakonec se slova ujal i sám Čang Ťien-min, který svou řeč započal českým „Dobrý den“. Dál už pokračoval v angličtině. „Když vše propuklo, Čína od Česka

Stát si objednal sedm letadel

■ u tuzemské firmy Smartwings. První dvě odletěla už ve čtvrtek, stojí však na letišti v Novosibirs­ku, kde měla plánované mezipřistá­ní, a čekají na volné místo na letišti v Šanghaji. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka byly plánovány jako nouzové řešení.

obdržela pomoc. Když to pak začalo i tady, pocítil jsem lítost s místními lidmi, zvlášť se zdravotnic­kým personálem, který neměl dostatek ochranných pomůcek. Čína je připravená spolupraco­vat s Českem a dalšími zeměmi v boji s touto epidemií. Jsem přesvědčen, že když budeme bojovat všichni spolu, budeme silnější,“řekl velvyslane­c.

Peníze do hodiny k odeslání Česko poslalo Číně na začátku března pět tun zdravotnic­kého materiálu – 43 tisíc roušek a respirátor­ů, sedm tisíc ochranných oděvů, 780 tisíc párů rukavic a dezinfekčn­í prostředky. Šlo o dar vyčíslený na 3,3 milionu korun. Další čtyři tuny se tehdy do letadla nevešly. Komunistic­ká země nakonec oznámila, že to, co tu zůstalo, daruje Česku zpět.

Nynější pomoc od asijské velmoci ovšem darem není. Za samotný let zaplatí stát osm milionů korun. Za obsah včerejší dodávky pak zhruba tři miliony dolarů, tedy asi 75 milionů korun.

Dnes by měla přiletět další dvě letadla. Opět linka China Eastern, ale také ukrajinský letoun Ruslan. První by měl dopravit sedm milionů roušek, druhý dalších třicet milionů a k tomu navíc respirátor­y a rychlotest­y. „Tato tři letadla je nyní to, co nás dostane z nejhoršího. Nicméně problém nezmizí, máme kalkulace týdenní spotřeby ochranných prostředků a na to konto jsme začali dělat objednávky,“uvedl Hamáček.

Dohromady by Česko mělo v Číně objednat zboží za tři miliardy korun. Peníze musejí být v Česku podle Hamáčka připraveny k okamžitému uvolnění. „Když padne objednávka, do hodiny platíme, přetlak na trhu je opravdu velký,“vysvětlil ministr vnitra.

Roušky, respirátor­y a další nyní poptává celá Evropa. Podle ministra vnitra není možné sehnat takové množství materiálu jinde než v zemi středu.

Stát počítá s tím, že zdravotnic­ké pomůcky bude objednávat minimálně v dalších šesti týdnech, v každém by mělo jít o tři letadla. Primárně poputují do nemocnic, záchranným službám a hygienický­m stanicím. Dostat by se mělo i na domovy důchodců či na ty, kdo prodávají v obchodech a jsou vystaveni styku s množstvím lidí.

Vládní představit­elé včera opustili letiště chvíli před dvanáctou hodinou. Zůstal muž se samopalem, který všemu přihlížel. A také ti důležití – hasiči dál vykládali cenný materiál. Když ho naložili, vydali se v koloně do Opočínky u Pardubic. Nového středobodu Česka. Odtud se ochranné pomůcky začaly rozvážet do všech koutů vlasti.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Speciál. První dodávku ochranných pomůcek doručil do Prahy letoun společnost­i China Eastern. Doprava vyšla na osm milionů korun.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Speciál. První dodávku ochranných pomůcek doručil do Prahy letoun společnost­i China Eastern. Doprava vyšla na osm milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia