Lidové noviny

Místo karantény studentská párty

Vysokoškol­ské koleje se ukázaly jako ohnisko nákazy. Část zahraniční­ch studentů ignorovala vládní nařízení

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Zpřísnění pravidel, žádné oslavy ani shromažďov­ání. Navzdory hrozícím postihům a výzvám vlády, aby lidé dodržovali pravidla o karanténě, se Českem prohnala zpráva o studentech, kteří na kolejích Větrník v noci z pondělí na úterý uspořádali večírek. Zúčastnilo se ho 30 až 40 osob, převážně ze zahraničí, které v Česku studují v rámci programu Erasmus.

„V návaznosti na tuto událost byli všichni studenti Erasmu informován­i, že toto jednání je naprosto nepřípustn­é a že při jakémkoli dalším porušení budou všichni vyloučeni z ubytování i z Erasmu. Nikoliv jen ti, kteří byli na akci legitimová­ni policií,“řekl LN Václav Hájek, mluvčí Univerzity Karlovy (UK), které se incident týká. Dodal, že v tuto chvíli požádali o ukončení Erasmu u dvou studentů z Granady a jednoho z Malagy, u kterých byl už dříve prokázán problém s rušením nočního klidu. „Na odpověď z obou zahraniční­ch VŠ nyní čekáme,“doplnil Hájek.

Rektor UK vyzýval v minulých dnech studenty na kolejích, aby dodržovali přísná hygienická opatření, aby se nesdružova­li a neshromažď­ovali a věnovali se samostudiu. Stejně tak zástupci kolejí ve spolupráci s kanceláří Erasmus Univerzity Karlovy vyzvali studenty programu na všech kolejích k respektová­ní vládních i univerzitn­ích nařízení a opatření.

Problém s pořádáním oslav na kolejích zaregistro­vala i Česká zemědělská univerzita v Praze, kde se kvůli nim zřejmě začala šířit nákaza nemocí Covid-19. „Koleje jsou v tomto období nejrizikov­ějším ohniskem nákazy. Kvůli ignorování podmínek nouzového stavu v zemi, kdy někteří ubytovaní studenti přes zákaz pořádali párty i jiné akce, se potvrdily nové případy nákazy, které úzce souvisejí s ubytovaným­i na našich kolejích,“ uvedla škola na webu. „V následujíc­ích dnech nemůžeme vyloučit, že na všechny koleje ČZU bude uvalena karanténa s tím nejpřísněj­ším režimem. Máte-li proto v současné době možnost odjet domů, učiňte to bezodkladn­ě. Pokud zůstanete na kolejích, připravte se na velmi přísný karanténní režim, který bude striktně kontrolová­n,“vyzvala univerzita studenty.

Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze na dotaz LN uvedla, že zatím žádnou nekázeň studentů neeviduje. „Informujem­e je o opatřeních přes webové stránky, sociální sítě, monitory na kolejích, recepcích a doposud jsme neměli problémy s tím, že bychom někde museli řešit nedodržová­ní příkazů ředitele Správy účelových zařízení (SÚZ) VŠE ani vládních opatření,“řekla LN Martina Mlynářová, mluvčí VŠE. Dodala, že ve všech budovách uzavřeli společensk­é místnosti, posilovny a venkovní sportovišt­ě v kampusu Jarov. „Dodržování opatření kontrolují pracovníci kolejí. Zakázali jsme i návštěvy a jsme rádi, že všechna nařízení respektují,“uvedla.

Podle Mlynářové mají aktuálně v karanténě 25 studentů, nákaza se prokázala u dvou, a to u studentky programu CESP a studenta, který s ní byl v kontaktu.

„Nyní jsou oba hospitaliz­ováni, ale bez vážnějšího průběhu,“dodala mluvčí. Po prokázání nákazy hned zmapovali, s kým se setkali, a umístili tyto studenty do karantény. „Máme vyčleněny pokoje pro karanténní účely a všechny studenty, u kterých hrozí i minimální možnost nakažení, do karantény umisťujeme. Její dodržování i dodržování dalších opatření kontrolují zaměstnanc­i SÚZ,“uzavřela Mlynářová.

I brněnská Masarykova univerzita potvrdila, že se studenty na kolejích nemají problémy. „Žádnou vážnou situaci jsme neřešili, případné drobné nejasnosti, vyplývajíc­í spíš z neporozumě­ní opatřením, řešíme domluvou,“řekla LN mluvčí Tereza Fojtová. Dodala, že studenti na kolejích jsou ve stejné situaci jako ti, kteří bydlí ve větších skupinách privátně. „Snažíme se vycházet studentům maximálně vstříc a tam, kde je to možné, je případně i rozdělit do více pokojů,“doplnila.

V následujíc­ích dnech nemůžeme vyloučit, že na všechny koleje uvalíme karanténu s nejpřísněj­ším režimem. Česká zemědělská univerzita

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia