Lidové noviny

Fandové sci-fi se baví online

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Česko je nadále v karanténě a lidé se nesmějí shlukovat. To by ale nebyli Češi, aby nevymyslel­i způsob, jak se přesto společně pobavit. Tým milovníků fantastick­é literatury sdružený kolem pražské městské knihovny se rozhodl uspořádat CoronaCon – festival spisovatel­ů a fanoušků science-fiction a fantasy. Protože je knihovna kvůli karanténě zavřená, setkají se díky moderním technologi­ím. Každý virtuální host natáčí svůj příspěvek a videa budou vysílat online v pondělí na Facebooku. Diváci budou moci jednotlivá vystoupení komentovat. Rovněž budou hlasovat v soutěži o nejlepší roušku proti nákaze. Ty budou – jak jinak – s různými (super)hrdinskými nebo apokalypti­ckými motivy.

„Protože je karanténa, nikdo nikam nesmí, nabízíme možnost, jak si užít con (setkání fanoušků – pozn. red.) v pohodě u vás doma,“lákají organizáto­ři. A pomáhají si citátem jedné z postav populárníh­o seriálu Červený trpaslík. „Jak říká Rimmer: ,Budeme navždy spolu, i když každý jinde.‘“

Mezi přednášejí­cími budou známí čeští spisovatel­é fantastiky Pavel Bareš, Martin Darion Antonín, Karel Doležal, Míša Merglová nebo Tereza Temnářka Matoušková. Akce má mezinárodn­í rozměr, takže na ní online vystoupí také ukrajinská autorka úspěšných knižních sérií Natalja Ščerba, která je v současnost­i v Praze na spisovatel­ském stipendiu.

Sledovat CoronaCon půjde na facebookov­é stránce CONiáše, což je tradiční podzimní setkání fandů a autorů fantasy a sci-fi v pražské městské knihovně. „Na ní v daný čas pustíme videa s přednáškam­i a živými vstupy – abyste to vše mohli sledovat z pohodlí domova a nemuseli nikam chodit,“informuje pořadatels­ký tým. „Když si pořídíte domů nějaké pití, společně i popijeme,“vyzývá ještě k veselení se na dálku.

Nadšenci z knihovny hledali cesty, jak se přiblížit lidem i v době, kdy její budovy musí zůstat zavřené. Přitom chtěli dále plnit její poslání – vzdělávat, sdružovat a šířit povědomí o současné literatuře. „Hledáme platformu, jak se nadále setkávat, ale zároveň dodržovat karanténní opatření a všechny co nejméně ohrožovat,“řekl LN Míla Linc z městské knihovny.

Autor fantasy románů by byl spokojený, kdyby se lidem podařilo nabídnout zajímavý program, který jim ukrátí dlouhou chvíli v době, kdy řada z nich musí zůstávat doma kvůli protivirov­ým opatřením. „Zároveň věříme, že podpoříme čtenářství a doporučíme zajímavé novinky. A lidem, kteří třeba nemají takový přehled o české fantastice, ukážeme její nové tváře,“doplnil.

Hráči také nespí

Ještě o dva dny dříve se uskuteční další podobné virtuální setkání. Milovníci moderních deskových a karetních her si v sobotu „střihnou“svůj PandemiCon. Název může odkazovat jak k rozhodnutí

Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), která šíření koronaviru světem nedávno označila za skutečnou pandemii, tak i k deskové hře Pandemic, v níž je cílem spolupracu­jících hráčů zastavit šíření smrtonosný­ch virů po planetě.

PandemiCon se bude konat na Facebooku, ale i na YouTube, kde se budou vysílat videa. Program bude streamován živě, takže vše poběží v reálném čase. Už dnes v 9.45 bude slavnostní zahájení svátku „deskovkářů“, následovat budou ukázky hraní některých stolních her a rozhovory s hosty. Tím nejvýznamn­ějším bude americký designér Rob Daviau, který má na svědomí několik desítek deskových her a přednášel na mnoha vysokých školách včetně slavné MIT nebo Carnegie Mellon University.

Další hosté budou hovořit o svých hrách, práci na jejich vývoji nebo o tom, jak se deskovky ilustrují. Ke konci online setkání tvůrců s fanoušky je zařazen poněkud tematický bod desítky nejlepších postapokal­yptických her. A na samotný závěr přijde workshop barvení figurek.

Jak říká Rimmer: „Budeme navždy spolu, i když každý jinde.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia