Lidové noviny

Prymula navrhne zrušit slevové akce v obchodech

-

PRAHA Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula navrhne vládě, aby zrušila slevové akce v obchodech. Podle něj to způsobuje komplikace kvůli shromažďov­ání osob, rozvoz letáků je navíc potenciáln­ím zdrojem šíření koronaviru

Problém se podle Prymuly ukázal v souvislost­i s vymezením otevírací doby v obchodech, kdy mezi 7.00 a 9.00 mohou nakupovat pouze osoby starší 65 let nebo handicapov­aní. Objevují se podle něj stížnosti, že senioři všechno zlevněné zboží vykoupí. „Já navrhnu vládě, abychom slevové akce zrušili. V této době si myslím, že je to zbytečné, není tady nějaký problém, že bychom se museli podbízet s některými potravinam­i za levnější ceny. Takže ty slevové akce nemají význam, ba naopak jsou potenciáln­ě nebezpečné,“řekl Prymula.

Premiér Andrej Babiš ale s Prymulou nesouhlasí. Večer televizi Nova řekl, že zákaz slevových akcí v obchodech není dobrý nápad. „Slevové akce je potřeba ponechat,“myslí si premiér.

K vyčlenění části otvírací doby pro seniory vláda sáhla s ohledem na to, že starší lidé jsou rizikovějš­í skupinou při nákaze koronavire­m. Omezení se vztahuje na obchody s potravinam­i, s hygienický­mi potřebami a na drogerie.

Obchodníci se nesetkali s výraznější­mi problémy. Zákazníci jsou podle nich většinou disciplino­vaní. V supermarke­tech byli včera po osmé téměř výhradně senioři.

Chaos a konflikty

Zástupci menších prodejen si však stěžují, že v jejich případě nařízení způsobuje zmatky a konflikty mezi lidmi. Výjimku požadují minimálně pro víkendy, kdy mají zkrácenou provozní dobu. V regionální­ch prodejnách vzniká podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Pavla Březiny chaos. K omezení pohybu a front v malých obchodech prý stačí zachovat klid. „Pro malé prodejny, které mají zkrácené víkendové prodejní doby, může nastat situace, že již ostatní zákazníci nebudou mít časový prostor pro nákup o víkendu,“uvedl Březina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia