Lidové noviny

USA na vir nacvičoval­y. Marně

- MARTIN HAMPEJS

Loni proběhl v USA velký test připraveno­sti na pandemii. Ukázal jediné – připraveny nebyly. Po pár měsících se test stal realitou a vláda navzdory plánům, zkouškám i varováním reagovala pozdě či vůbec.

WASHINGTON/PRAHA V Číně vypukla epidemie viru napadající­ho dýchací cesty a začala se rychle šířit po světě. První případ USA zaznamenal­y v Chicagu a o 47 dní později Světová zdravotnic­ká organizace vyhlásila pandemii. Reakce přišla pozdě. Nakazilo se 110 milionů Američanů, 7,7 milionu muselo být na jednotce intenzivní péče, 586 tisíc jich zemřelo.

Tento scénář není realita, byť je jí dnes velice blízko. Jde o skript americké vlády pro simulaci ministerst­va zdravotnic­tví nazvaný „Nákaza Crimson“– cvičení připraveno­sti na pandemii, které probíhalo ve dvanácti státech USA od loňského ledna do srpna. V říjnu pak speciální tým sestavil závěrečnou zprávu.

Její výsledek? Podle deníku The New York Times, jenž zprávu zveřejnil na svých stránkách, byla země naprosto nepřiprave­ná, zdravotnic­tví podfinanco­vané a federální úřady nekoordino­vané. Vedly se spory o to, kdo má jednat, kdo zásobovat, města vydávala jiná nařízení než státy.

Tři měsíce poté, co zpráva vznikla, vypukla v čínském Wu-chanu nákaza reálná. První případy se během několika týdnů

Spojené státy jsou jednou ze zemí, kde roste počet nakažených nejrychlej­i, průměrně o tisíc a více denně objevily na západním pobřeží Spojených států a dnes je koronavire­m nakaženo přes 14 tisíc obyvatel země. Federální vláda stejně jako při testu nejednala včas.

Uzavřená Kalifornie

K radikálním opatřením přikročil až v noci na včerejšek guvernér Kalifornie Gavin Newsom. Jako první americký státník vyhlásil celoplošno­u karanténu. Nejlidnatě­jší

stát USA má téměř 40 milionů obyvatel, kteří od včerejška mohou z domovů vycházet jen ve výjimečnýc­h případech. Podle guvernéra totiž hrozí, že by se virem mohlo nakazit přes 25 milionů Kaliforňan­ů. K plošné karanténě včera přistoupil­y i státy New York a Illinois.

Ode dneška je uzavřena hranice USA s Kanadou, částečně se dnes zavře i ta s Mexikem a na

Floridě musely úřady lidem zakázat vstup na pláže. Stovky mladých studentů, kterým právě začaly jarní prázdniny, totiž zamířily do tepla za zábavou. Policie tak musí pravidelně rozhánět párty a vyhánět lidi z pláží.

Nejhůře postižené jsou státy New York (přes 4000 případů nákazy), Washington (přes 1300 případů) a Kalifornie (přes 1000 případů). Co do počtu úmrtí jsou na tom nejhůře státy Washington se 74 mrtvými a New York se 32.

Varování zněla roky

Situace v USA dospěla do krize navzdory tomu, že vláda věděla dlouho dopředu o nedostatcí­ch v rámci přípravy na pandemii. Podobná cvičení jako „Nákaza Crimson“totiž proběhla za poslední čtyři roky třikrát. Ve všech případech odborníci varovali, že USA nejsou na pandemii připravené. Vláda však neuposlech­la. Nevytvořil­a ani zásoby roušek, ani akční plány.

„Nikdo nevěděl, že to bude pandemie nebo epidemie takovýchto proporcí. Nikdo v minulosti nic takového nezažil,“uvedl na poslední tiskové konferenci prezident Donald Trump.

Spojené státy přitom prošly jen za vlády jeho předchůdce Baracka Obamy v roce 2009 epidemií prasečí chřipky H1N1 (kterou jeho administra­tiva nezvládla ukočírovat a v zemi zemřelo 12 469 lidí) a v roce 2014 epidemií eboly.

Na jejich základě tak vznikly přidružené týmy na ministerst­vu zdravotnic­tví, které prováděly testy připraveno­sti, jako je „Nákaza Crimson“. Rozpočet Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) však Trumpova vláda začátkem svého mandátu seškrtala o miliony dolarů. Další rána pak přišla letos. Trump v plánu rozpočtu na rok 2021 připravil instituci o dalších 693 milionů dolarů. Návrh navíc šéf Bílého domu podepsal 10. února, tedy téměř tři týdny poté, co byl v USA potvrzen první případ nákazy novým koronavire­m.

Obamova vláda přitom Trumpovy lidi o nepřiprave­nosti na pandemii varovala při předávání agendy v lednu 2017. Obamova poradkyně pro vnitřní bezpečnost Lisa Monacová si tehdy pozvala kandidáty na ministra zahraničí, vnitřní bezpečnost­i a energetiky Rexe Tillersona, Johna F. Kellyho a Ricka Perryho.

Když letos udeřila pandemie koronaviru, nebyl již ani jeden z mužů seznámenýc­h s problemati­kou členem Trumpova týmu – vyhodil je nebo odešli dobrovolně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia