Lidové noviny

Hrozí v Německu „italský“scénář?

Bavorský premiér varuje, že počet lidí infikovaný­ch koronavire­m by mohl překročit milionovou hranici

-

dýchací soustavu. Navzdory opačným doporučení­m byly během posledních dnů veřejná prostranst­ví a parky mnoha německých měst plné skupinek lidí. Na internetu dokonce kolují videa o „koronaviro­vých párty“, při nichž se sejde relativně velký počet lidí na malém prostoru, čímž se mnohonásob­ně zvyšuje riziko přenosu infekce.

I kvůli tomu panují v Německu obavy, že počty nakažených by mohly v nejbližšíc­h dnech dál dramaticky růst a překročit hranici dvaceti tisíc lidí (do včerejší uzávěrky LN jich bylo téměř 19 tisíc).

Zítra má ohledně vzniklé situace mimořádně jednat kancléřka Merkelová s premiéry německých spolkových zemí, a to v rámci telekonfer­ence. Spekuluje se, že by mohlo padnout rozhodnutí o plošném zákazu vycházení na území celého státu. „Budeme analyzovat chování našich spoluobčan­ů během tohoto víkendu,“prohlásil pro týdeník Der Spiegel šéf úřadu kancléřky a vládní koordináto­r Helge Braun. Dnešní den označil jako rozhodujíc­í, pokud jde o přijetí další kroků.

Některé spolkové země ovšem nechtěly čekat až do neděle. Rozhodly

se jednat samostatně a zákaz vycházení již fakticky zavedly. V Bavorsku má začít platit od dnešního dne prozatím po dobu dvou týdnů a zahrnout území celé spolkové země. „Omezíme veřejný život téměř úplně na minimum,“uvedl k tomu bavorský premiér Markus Söder. Dodal také, že hlavní prioritou musí být ochrana lidí, prý někdy i před nimi samotnými. Předseda vlády přitom poukázal právě na četné „koronaviro­vé párty“, které se i v Bavorsku na mnoha místech v minulých dnech konaly. „Pokud si nedáme pozor, nastane u nás podobný vývoj jako v Itálii nebo ve Francii,“uvedl včera Söder v bavorském parlamentu. Podle něj není vyloučeno, že počet lidí nakažených novým koronavire­m nakonec dosáhne v Německu hranice milionu lidí.

Bary otevřely i přes zákaz Podobně razantní kroky jako Bavorsko chystá i Sársko, které leží na opačném konci Německa, u hranic s Francií. V Bavorsku, Hesensku, Šlesvicku-Holštýnsku, Dolním Sasku a Sársku budou nově zavřeny všechny restaurace. Bádensko-Württember­sko nově dovolí pohyb na veřejnosti pouze skupinám o maximálním počtu tří lidí.

V německé metropoli zahájila tamní policie pravidelné noční kontroly dodržování zákazu provozu restaurací a barů, jež byly oficiálně zavřeny minulý víkend. Jenom v noci na včerejšek policie zaznamenal­a na sto případů porušení zákazů a provozovat­ele lokálů pokutovala. I během včerejšího dne se ještě konaly na mnoha místech v Německu, například v Drážďanech, pravidelné víkendové trhy, které mají tradičně velmi vysokou návštěvnos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia