Lidové noviny

KRÁTCE ZE SVĚTA

-

Itálie zaznamenal­a nejvíce mrtvých za den. V Itálii za včerejšek zemřelo 627 lidí nakažených novým koronavire­m, což je největší nárůst od února, kdy se nemoc Covid-19 v jihoevrops­ké zemi objevila. Celkový počet obětí stoupl na 4032, případů nákazy úřady registrují 47 021. Oproti čtvrteční bilanci se tak počet infikovaný­ch zvýšil téměř o 6000. Země následně zpřísnila karanténu. Zakáže rekreační aktivity, zavře parky a zahrady.

Čínská provincie Chu-pej: už druhý den bez viru. Čínská provincie Chu-pej, odkud se do světa rozšířil nový typ koronaviru, neměla už druhý den v řadě žádný nový případ nákazy. V pevninské Číně za čtvrtek přibylo 39 nových infikovaný­ch, všechny případy ale souvisí s pobytem v zahraničí. Informoval­a o tom agentura Reuters. Jižní Korea, která hlásí za čtvrtek 87 nových případů nákazy koronavire­m, se nadále chystá v polovině dubna uspořádat parlamentn­í volby. Japonsko oznámilo, že v dubnu, kdy má začít nový školní rok, otevře školy.

V izolaci je údajně i hlavní brexitový vyjednavač Londýna. Kvůli příznakům nemoci Covid-19 se ocitl v karanténě také David Frost, jenž vede britský vyjednávac­í tým v rozhovorec­h o budoucím vztahu s EU. S odvoláním na nejmenovan­ého britského činitele o tom informoval­a agentura Bloomberg. Zpráva přišla jen několik hodin poté, co hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier oznámil, že měl pozitivní test na koronaviru­s. U jeho britského protějšku se zatím podle všeho nákaza neprokázal­a.

Místo summitu G7 videokonfe­rence. Kvůli šíření koronaviru zrušil americký prezident Donald Trump summit hospodářsk­y nejvyspěle­jších zemí G7, který se měl uskutečnit v červnu v rezidenci Camp David. S odvoláním na Bílý dům o tom informoval­a agentura Reuters, podle níž se lídři USA, Kanady, Japonska, Německa, Francie, Itálie, Spojeného království a zástupce EU spojí místo toho prostředni­ctvím videokonfe­rence.

Na lodi byl zjištěn virus,

2700 lidí ale už vystoupilo. U tří lidí z výletní lodi Ruby Princess, která zakotvila ve čtvrtek v největším australské­m městě Sydney, se při testech potvrdila nákaza novým typem koronaviru. Australské úřady se nyní snaží urychleně kontaktova­t více než 2700 cestujícíc­h, kteří z plavidla v centru Sydney vystoupili. Na lodi, jež předtím navštívila Nový Zéland, bylo zhruba 3800 osob, včetně asi 1000 členů posádky. Informoval o tom list The Guardian. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia