Lidové noviny

Spasitel jménem Čína? Spíš jde o byznys a vliv

Místo z Bruselu či Washington­u přichází na starý kontinent pomoc z Pekingu – otázka je, co to bude evropské země stát.

- TOMÁŠ VLACH

BĚLEHRAD/PRAHA Srbsko se statistiko­u 135 případů nemoci Covid-19 a jedním úmrtím rozhodně nepatří k zemím nejpostiže­nějším koronavire­m. Ten tu už však své dílo udělal na mezinárodn­ěpolitické scéně, když nadále „utužil“přátelství s Čínou na úkor sjednocené Evropy, kam tato balkánská země už několik let směřuje.

Když srbský prezident Aleksandar Vučič v pondělí vyhlašoval stav nouze, připomněl svůj čínský protějšek. „Věřím ve svého bratra a přítele Si Ťin-pchinga,“prohlásil. „Evropská solidarita neexistuje, je to jen pohádková historka na cáru papíru. Poslal jsem dopis na jediné místo, kde dokážou pomoci, a to je Čína,“dodal srbský prezident.

Vučič kritizoval Evropskou unii, že nutí jeho zemi redukovat obchod s Čínou, ale když je potřeba, nutné vybavení jako plicní ventilátor­y Srbsku neprodá. „Potřebujem­e všechno, peníze nejsou problém,“prosil srbský lídr. Zatím se mu dostalo od čínského velvyslanc­e ujištění, že jeho prohlášení nahrané na videu zhlédlo na 300 milionů lidí a „běžní občané“prý vnímali jeho žádost pozitivně.

Srbsko jako nástupce Jugoslávie udržuje s Čínou vřelé vztahy už od dob režimu Josipa Broze Tita v 50. letech minulého století, dnes je želízkem v ohni Pekingu na Balkáně. Číňané například staví železnici mezi Budapeští a Bělehradem a investují do řady jiných projektů, spolu s Ruskem také stojí na srbské straně ohledně uznání Kosova. Nyní na bělehradsk­ém letišti přistálo malé letadlo se sadou koronaviro­vých testů a země očekává zdravotnic­ký tým a další pomoc.

„Globální hrdina“

V posledních dnech přišel Peking s novou strategií posílání lékařských týmů na místa zasažená pandemií. Jedna skupina takto přiletěla do Itálie, další by se měla vypravit do Španělska. Některým zemím včetně Česka pak Čína poskytla zdravotnic­ký materiál nutný na ochranu před nákazou, který nikde ve světě není k sehnání.

Přitom nejde až tak o altruismus, ale o byznys a získávání pozic především tam, kde cítí pekingští komunisté příznivou půdu pro projekty typu nové hedvábné stezky s cílem posílit čínský vliv ve světě. „Čínský režim se snaží etablovat jako globální hrdina, který zachránil množství životů uvnitř Číny i mimo ni,“řekl americkému časopisu Foreign Policy I Song-hjon, ředitel Centra čínských studií na institutu Krále Sedžonga v jihokorejs­kém Soulu.

„Čína nastupuje se silným PR a globální pandemie je pro ni šancí prosadit se v Evropě i jinde. Zvlášť když Spojené státy neinvestuj­í dost, aby pomohly svým tradičním přátelům a spojencům, a stáhly se i v této současné situaci,“dodává Song-hjon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia