Lidové noviny

Schodek podle Babiše dosáhne až 200 miliard

-

PRAHA Schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli dopadům koronaviru směřovat na 200 miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) to včera večer řekl České televizi. Počítá s poklesem příjmů a výdaji na podporu firem, uvedl. Státní rozpočet pro letošní rok byl schválen se schodkem 40 miliard korun.

O nárůstu deficitu Babiš hovořil v souvislost­i s balíčkem na podporu malých a středních firem, zaměstnanc­ů i živnostník­ů, který projedná vláda. „Ten balíček bude velká kombinace odložení daní, poskytnutí garancí a samozřejmě i dotací v rámci státního rozpočtu,“řekl premiér. Podpora by podle něj měla jít také do rozpočtu resortu dopravy na stavbu dálnic.

O nárůstu rozpočtové­ho schodku Babiš podle svých slov mluvil na včerejší schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem a také s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO). Ta včera odpoledne v televizi uvedla, že schodek státního rozpočtu v letošním roce kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku překročí 100 miliard korun. „Pozice je dobrá, nicméně ty výdaje budou tak obrovské a propady příjmů taky tak velké, že musím předložit novelu zákona o státním rozpočtu. Stále to počítáme, ale už teď to bude bezesporu víc než sto miliard korun,“uvedla Schillerov­á.

Schodek plánuje resort financí pokrýt vydáním státních dluhopisů. Podle ekonomů si to může stát díky příznivému hodnocení ratingovým­i agenturami a nízkému zadlužení ve srovnání s jinými státy Evropy dovolit. Obdobně se včera vyjádřila i Národní rozpočtová rada. Podle ní pro překonání situace souvisejíc­í s šířením koronaviru je potřebná rychlá a dostatečně masivní reakce rozpočtové politiky státu, která si vyžádá změnu zákona o státním rozpočtu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia