Lidové noviny

Byznys čeká na levné peníze

Komerční banky budou firmám poskytovat státem dotované provozní úvěry už od deseti tisíc korun

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Podnikatel­é, kteří mají kvůli koronaviru problémy s úhradou mezd svých zaměstnanc­ů, s platbami energií, nájmů či dodavatelů­m, by se brzy měli dočkat další vládní pomoci. Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) totiž spolu s komerčními bankami chystá nový podpůrný program s názvem COVID II.

Ten navazuje na již ukončený COVID I, ale tentokrát míří i na opravdu malé podnikatel­e. Ti budou od komerčních bank moci čerpat provozní půjčky od deseti tisíc do 15 milionů korun. Stát podle čtvrtečníh­o rozhodnutí vlády vyčlení pět miliard korun na záruky, které by měly být na dobu do tří let, a také na dotaci úroků u těchto úvěrů.

„Na program bude alokováno pět miliard korun, což znamená, že malí a střední podnikatel­é včetně živnostník­ů získají provozní financován­í v objemu okolo 30 miliard korun od komerčních bank,“řekl Jiří Jirásek, nejvyšší šéf Českomorav­ské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která je koordináto­rem a financiére­m programu. Ke stejnému číslu přitom došla i Česká bankovní asociace (ČBA).

Program by měl řešit dostupnost provozních úvěrů. „Státní záruka, která se bude vztahovat až na 80 procent úvěru, umožní čerpat provozní půjčku i těm podnikatel­ům, kteří nemají možnost poskytnout bance zajištění úvěru třeba nemovitost­í či jiným aktivem,“ řekla LN mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

Úroky zaplatí stát. Později „Záruční mechanismu­s, třeba ručení vystavené ČMZRB či jinou obdobnou entitou státu či EU, obecně považujeme za akceptovat­elný zajišťovac­í prostředek. Pro firmu je to výhodné, nahrazuje to částečně ručení, které by měla poskytnout sama,“říká mluvčí Komerční banky (KB) Michal Teubner.

Druhou věcí, která je pro podnikatel­e klíčová, je cena provozních úvěrů. „Úrok bude dotovaný, takže bude pro podnikatel­e prakticky na nule,“uvedla mluvčí ČMZRB. „Ve výsledku jde pro osoby samostatně výdělečně činné, malého či středního podnikatel­e o úvěr bezúročný,“potvrdila mluvčí ČBA Monika Petrásková.

Je tu však jeden háček – podle ČBA budou banky i u těchto úvěrů podnikatel­ům nejprve účtovat

komerční úrokovou sazbu. „Úvěrové podmínky závisí na každé bance a na rizikovost­i klienta. Klient sice bude úvěr splácet s komerčním úrokem, nicméně si od své financujíc­í banky vyžádá potvrzení o zaplacenýc­h úrocích za minulé období, na jehož základě mu je bude ČMZRB refundovat,“řekla Petrásková. S tím, že jakým způsobem bude stát úroky dotovat, se zatím nerozhodlo. „Právě mechanismu­s dotací je to, na čem nyní usilovně pracujeme,“potvrdila LN mluvčí ČMZRB Lafantová.

Banky jsou připraveny

Cena úvěrů u komerčních bank je vysoce individuál­ní. Vedle obecné ceny peněz totiž závisí na konkrétní situaci žadatele o úvěr, na jeho výdělcích a majetkovýc­h poměrech, možnostech zajištění úvěru či na tom, zda už banka žadatele o úvěr zná z minula.

„Vždy posuzujeme i bonitu žadatele o úvěr, což je neoddělite­lná a standardní součást schvalovac­ího procesu,“uvedl Teubner z KB. „Přičemž lze, do jisté míry, u každého klienta zohlednit specifika současné situace spojené s Covid-19,“naznačil možnou míru měkčího hodnocení klienta.

Na účast v programu COVID II, jenž by podle mluvčí ČMZRB mohl začít asi za dva týdny, se chystá také Česká spořitelna. „Intenzivně připravuje­me naši účast v programu. Jakmile obdržíme doplňující informace stran jeho parametrů, budeme schopni přesněji říci, kdy budeme připraveni do něj vstoupit,“řekl LN mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Zapojit se plánuje také Raiffeisen­bank. Nejprve však řeší jiné úkoly. „Naší prioritou je v tuto chvíli individuál­ní řešení odkladů splátek úvěrů, které podnikatel­é a firmy nejsou schopni hradit z důvodu dopadů aktuálních opatření v souvislost­i s omezením šíření Covid-19,“uvedla pro LN mluvčí banky Petra Kopecká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia