Lidové noviny

Zábrodský: gentleman s ale...

- ANTON ZELENKO

Vladimír Zábrodský se od ostatních lišil, tým pro něj zároveň představov­al všechno. O to hůř snášel, když komunisté pozavírali v roce 1950 většinu jeho spoluhráčů z národního mužstva. A někteří za to svalovali vinu právě na něj.

PRAHA „Vovka“či „Velký šéf“, jak se Vladimíru Zábrodském­u přezdívalo, zemřel včera ve Švédsku v úctyhodném věku 97 let.

Byl výjimečný kanonýr, v očích spoluhráčů respektova­ný lídr. Mimo led zase ohromoval svou mimořádnou osobností.

„Byl víc než jen sportovec, měl obrovský přesah. Sledoval politiku, mluvil několika cizími jazyky. Čišela z něj grácie aristokrat­a. Zároveň nic z toho nedával okolí na odiv,“vzpomíná David Lukšů, šéfeditor sportovníh­o zpravodajs­tví ČT, jenž společně se Zábrodským a autorem Alešem Palánem sepsali hokejistův příběh.

Kromě hokeje byl Zábrodský také výtečný tenista, který dokonce reprezento­val na Davisově poháru. Tenis ale pro něj zůstával jen doplňkovým sportem.

Rozprášený zlatý tým Mimořádně úspěšnou hokejovou generaci však drasticky zašlapal komunistic­ký režim. Českoslove­nský tým se na jaře 1950 chystal k obhajobě světového prvenství na MS v Londýně, jenže tam nikdy neodletěl. Dne 13. března zasáhla Státní bezpečnost v pražské hospodě U Herclíků, kde pozatýkala velkou část tehdejších reprezenta­ntů. Ti byli několik měsíců mučeni, než přišel rozsudek o vězení a uranových dolech.

Přestože byl Zábrodský přední osobností týmu, před soud nezamířil. „Měl těhotnou manželku a do té hospody nešel. U něj to nebylo nic divného, protože chodil málokdy. Podezřelé by naopak bylo, kdyby chodíval vždy a náhle vynechal,“myslí si Lukšů.

Potrestáni byli výhradně ti v hostinci přítomní, plus brankář Bóža Modrý, jenž byl zatčen po návratu z dovolené o deset dní později. Zábrodský vyvázl bez trestu a mnoho lidí se ptalo proč. Někteří, včetně bývalého spoluhráče Augustina Bubníka, později zmínili možnost Zábrodskéh­o pomoci StB.

Když se Zábrodský dozvěděl o uvěznění spoluhráčů, vyrazil na ministerst­vo informací zjistit, co se stalo. Odpovědí mu bylo, že se nemá starat a má být rád, že mezi nimi není. „Když se nad tím zamyslíme, nenapadá mě, čím by mohl spoluhráčů­m přitížit. StB je měla v posledních letech pod kontrolou, nepotřebov­ala další informace. Další věc je, proč by to vůbec dělal. Rázem přišel o všechny spoluhráče z LTC Praha a zůstal sám,“míní Lukšů s tím, že přesnou skutečnost se zřejmě nikdy nedozvíme.

Po rozpadu LTC přestoupil Zábrodský do Sparty, která tehdy hrála druhou nejvyšší soutěž. Dvojnásobn­ý mistr světa se stal hrajícím trenérem, hlavou klubu. Právě tehdy vznikla přezdívka „Velký šéf“. Poté, co Zábrodský pomohl týmu k postupu mezi elitu, přidala Sparta velmi rychle i mistrovské tituly.

Vrcholová kariéra Zábrodskéh­o skončila po hromadné sázkařské aféře v roce 1960, do níž byl namočený i slavný hokejista.

S kauzou domluvenýc­h výsledků bylo spojeno nespočet tehdejších sportovců, přičemž mnoho z nich šlo do vězení. Zábrodský měl zamířit do kladenskýc­h dolů, místo toho si vybral Ostravu, kde fáral a zároveň hrál a trénoval místní Baník.

Po třech letech se vrátil do druholigov­ých Bohemians, kde byl velkou atrakcí. „Dodnes na něj vzpomínají v Havlíčkově Brodě. Bývalý bek Jan Suchý mi vyprávěl, jak na střídačce rozházeli písek, aby jim ztupili brusle. Bylo to tak trochu jako s Jágrem, který v minulé sezoně přivedl lidi na extraligov­é stadiony. Jen Zábrodský tehdy objížděl venkov v dresu Bohemky,“dodal Lukšů.

Než to vzal v roce 1965 přes Jugoslávii a Švýcarsko až do Švédska, kde našel nový domov.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK (2×) ?? Zemřel poslední mohykán. Vladimír Zábrodský v dresu se symbolický­m číslem 90 v květnu 2013 po oslavách 90. narozenin a coby aktivní hráč. Legendární „Velký šéf“byl posledním žijícím mistrem světa z let 1947 a 49.
FOTO ČTK (2×) Zemřel poslední mohykán. Vladimír Zábrodský v dresu se symbolický­m číslem 90 v květnu 2013 po oslavách 90. narozenin a coby aktivní hráč. Legendární „Velký šéf“byl posledním žijícím mistrem světa z let 1947 a 49.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia