Lidové noviny

Startuje „změna Slovenska“P

Funkčnost i méně početných koalic bývá problemati­cká. Co přinese ta Matovičova?

- MILAN ŽITNÝ slovenský politický a bezpečnost­ní analytik

o třech týdnech od parlamentn­ích voleb má Slovensko novou vládu, složenou ze čtyř koaličních politickýc­h stran, díky čemuž bude mít v parlamentu významnou podporu ústavní většiny s 95 ze 150 mandátů.

Ústavní většina dává možnosti hned na začátku volebního období uskutečnit změny, které by později již nemuselo být tak snadné provést. Zkušenost se slovenským politickým životem praví, že i trojkoalic­e způsobuje skřípání ve vládním soukolí. Své o tom ví bývalý premiér a dominantní postava 90. let Vladimír Mečiar i jeho pozdější pokořitel Mikuláš Dzurinda. Nejdramati­čtěji to pocítila premiérka Iveta Radičová, jejíž vládu potopili koaliční partneři při hlasování o eurovalu v roce 2011. Rovněž předseda strany Smer Robert Fico zažil komplikace výběrem koaličních partnerů, když jeho straně bylo v roce 2012 pozastaven­o členství ve Straně evropských socialistů (PES), jelikož Smer vstoupil do vládní koalice s Mečiarovým HZDS a nacionalis­ticky orientovan­ou SNS. Lze předpoklád­at, že nynější novopečený premiér Igor Matovič, jenž se opírá v koalici o silně konzervati­vní politické prostředí, bude usilovat o provedení změny v ústavě co nejdříve. Zda se bude jednat o model blízký vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána, napoví až programové prohlášení vlády, do té doby se lze jen dohadovat, co míní Matovič svým plánem „zásadně změnit Slovensko“.

Bizár v čele parlamentu

Opozici reprezentu­jí v Národní radě SR dvě politické strany, dosavadní vládní Smer a neonacisti­cká Ľudová strana Naše Slovensko. V čele parlamentu stanul na základě koaličních dohod šéf strany Sme rodina Boris Kollár. Lze říci, že padesátník Kollár reprezentu­je to, co cizinci nelze politologi­cky srozumitel­ně vyjádřit a vysvětlit. Jde o jakýsi „slovenský bizár“. Boris Kollár se představuj­e i s jeho stranou jako konzervati­vci. Tomu by odpovídal i počet jeho dětí, má jich deset, leč s osmi ženami a na rozdíl od skutečného konzervati­vce se ani s jednou z nich nikdy neoženil a zůstává svobodný. Název strany Sme rodina dostává v tomto kontextu groteskně komický nátěr, podobně jako programové cíle, mezi něž patří příslib masové výstavby státních bytů nebo levného přístupu k nabytí automobilu a podobné populistic­ké instrument­árium.

Robert Fico poukazuje i na Kollárovy úzké vazby na slovenském zločinecké prostředí 90. let a také na komunikaci s lidmi, kteří jsou obžalováni z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ficovo tvrzení o Kollárovi jako reprezenta­ntovi vznikající­ho podsvětí se opírá o svazky Úřadu na ochranu ústavy a demokracie, polistopad­ové českoslove­nské kontrarozv­ědky.

Otazníky vyvolávají i jména některých členů nové vlády. Hned zkraje je to sám premiér Matovič, jenž zvítězil ve volbách ohnivou rétorikou bojovníka proti korupci. V uplynulých letech podle závěrů vyšetřován­í sám podnikal způsobem, jemuž se cudně říká „optimaliza­ce daní“, kde mimo jiné jeho matka měla najezdit služebním vozidlem denně kolem šesti set kilometrů a těmito náklady na provoz snižoval pak Matovič základ daně. Skutek byl v době vyšetřován­í již promlčen. Jiným rizikovým rysem jsou u Matoviče paranoidní projevy, kombinovan­é s nepochopit­elným chováním.

Jiným podivným momentem je obsazení křesla ministra vnitra bývalým vojákem z povolání, jenž byl vysokým zpravodajs­kým důstojníke­m. Model, kde vojáci obsazují ministersk­é pozice v silových resortech, se na Slovensku sporadicky objevuje od 90. let, nyní však poprvé je to exředitel vojenské rozvědky, jenž bude řídit i policejní sbor. Premiér Matovič naznačil, že si v čele policejníh­o sboru přeje změnu. Jen nedávno se po mnoha letech podařilo vytvořit legislativ­ní rámec, aby funkce policejníh­o prezidenta nemohla být předmětem politickýc­h handlů, a policie začala úspěšně plnit své úkoly bez ohledu na stranická trička stíhaných osob i bez ohledu na jejich pozice a vliv.

Zda se bude jednat o model blízký vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána, napoví až programové prohlášení vlády

Bez miláčka bratislavs­ké kavárny Nejzajímav­ějším momentem v nové vládní koalici je totální absence bývalého prezidenta, předsedy strany Za ľudí a miláčka bratislavs­ké kavárny Andreje Kisky. Jeho strana je sice součástí Matovičovy vládní koalice, leč bez jeho fyzické přítomnost­i. Nepomohlo ani to, že dva tucty slovenskýc­h intelektuá­lů jej veřejně podpořily na pozici premiéra. Kiska nedostal žádnou funkci, dokonce i jeho straničtí kolegové a poradci mu doporučili, aby se stáhl. Kiska, který své rozhodnutí nevykonáva­t ani poslanecký mandát zdůvodnil zdravotním­i problémy, vleče za sebou zátěž probíhajíc­ího trestního řízení rovněž pro „optimaliza­ci daní“ještě z doby, kdy kandidoval na prezidenta. Druhým hrozícím stíháním je podvod s nabytím pozemků ve Vysokých Tatrách, kde Kiska získal pozemky bez vědomí jejich skutečného majitele. Před únorovými volbami se na internetu objevila videa, jež dokazují, že Kiska byl od začátku do podvodu zasvěcen.

Pokud se o některých členech nové vládní koalice nedá říci, že by byli zcela čistí, a tudíž i zárukou očištění veřejného života, pád Kisky signalizuj­e, že on sám je snad ještě méně čistý a byl by přítěží i permanentn­ím terčem kritiky. Dnes proto osoba Andreje Kisky ztratila na významu a směřuje do tichého zapomnění jako ne příliš vydařené epizody v dějinách země.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia