Lidové noviny

Psychologi­e roušky

Zakrytí tváře svádí ke smrtelnému riskování

- Marek Hudema

Česko se ponořilo do rouškové horečky. Její nošení je už pár dní povinné, a protože profesioná­lní roušky nejsou k sehnání, spousta lidí se pustilo do jejich svépomocné­ho šití. Jejich nošení totiž může omezit šíření nebezpečné­ho koronaviru. Může. Zatím to ale vypadá právě na opačný efekt.

Lidé s rouškami se totiž vesele vydávají do ulic a už se nevyhýbají protijdouc­ím na dva metry (tahle vzdálenost by měla zabránit přeskoku viru vzduchem), jako tomu bylo ještě nedávno. V obchodech se tvoří opět fronty a jednotliví nakupující se občas na sebe mačkají a pán mi ve frontě vesele funěl přes šátek na krk. Lidé se v supermarke­tu nelogicky shromažďov­ali na některých místech poblíž sebe a vypadalo to, jako by byli hluší k výzvám z reprodukto­rů, že je třeba dodržovat dvoumetrov­ou vzdálenost. Části lidí prostě chybí v izolaci sociální kontakt.

Navíc si myslí, že si nyní konečně mohou takovou blízkost dovolit. Domnívají se mylně, že rouška velmi výrazně snižuje riziko přenosu nemoci, a kompenzují si tohle snížení rizika rizikovějš­ím chováním. Je to v lidské povaze a není to neobvyklé. Například některé bezpečnost­ní prvky v autech vedou k tomu, že řidiči víc riskují. Stejné je to s cyklistick­ými helmami; v tomhle případě navíc jejich použití cyklisty může vést k bezohledno­sti automobili­stů vůči nim. Cyklista má přece helmu, tak je v bezpečí, tak co se s ním párat. Ekonomové to označují jako Peltzmanův efekt. Problém je v tom, že často takové chování vede ke zvýšení rizika i pro ty ostatní. A to platí i u roušek. Sice snižují riziko nákazy druhých, ale při příliš velkém spoléhání na ně a rizikovém chování je může naopak zvýšit.

Zkrátka, měli bychom je používat rozumně. A nezapomeno­ut, že mají také významný povzbuzují­cí efekt. Díky tomu, že lidé používají a šijí roušky, mají oprávněný pocit, že pomáhají sobě i druhým a že aktivně bojují proti epidemii. Že mají svůj osud pod kontrolou. Co na tom, že je to jen malý příspěvek, že výrazně účinnější než podomácku vyrobené roušky jsou ty nesehnatel­né profesioná­lní a že nejlepší by byly respirátor­y zachytávaj­ící viry, ty ale nejsou. Ostatně to samé dělá i vláda. Ministr vnitra oznámil, že úřady konečně přivezly respirátor­y pro zdravotník­y. Ovšem ty třídy FFP2 vhodné třeba proti prachu či azbestu, tedy nikoliv ty třídy FFP3, které plně brání nakažení viry. Aspoň něco a aspoň psychologi­cká podpora. I když od vlády bychom asi čekali přece jenom o trochu více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia