Lidové noviny

Bůh jménem Groš

-

Máte občas pocit, že je Chlívek příliš chlívácký, hrubý, cynický? Nenechte se mýlit. Skutečnou intelektuá­lní perlou se pyšní bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a bývalý viceguvern­ér téže instituce Mojmír Hampl. Ve včerejších Hospodářsk­ých novinách publikoval­i text s titulkem Máme na to, zachraňova­t životy za každou cenu?, z nějž vybíráme ty nejlepší kousky:

„Při epidemii chřipky se často také přistupuje k omezením typu zákaz vstupu do nemocnice či uzavření školy, nikoli však k takovým celostátní­m omezením, která by zásadním způsobem poškozoval­a ekonomiku.“Dále: „Nejsme sice zdravotní experti, nicméně vláda ve svých vyjádřeníc­h nijak nevysvětli­la, proč jsou v případě koronaviru opatření tak drastická“nebo „Lze pochopitel­ně namítnout, že hovoříme o riziku ztráty mnoha životů a že cena života se nedá vyčíslit. To jako lidé chceme všichni přirozeně slyšet. Ale dovedeno do důsledku by to pak znamenalo, že musíme zamezit všem hned zítra, v nouzovém stavu a pod dohledem policie, řídit auto, pít alkohol, kouřit, dělat extrémní sporty, nezdravě jíst a tisíc jiných věcí. Kvůli tomu všemu lidé umírají.“

Chlívku se lehce tmí před očima: toto jsou bývalí nejdůležit­ější ekonomové země? A takový mají problém s obyčejným logickým myšlením?

Začneme od konce: je jistý rozdíl mezi extrémním sportem a koronavire­m – třeba že si každý může vybrat, zda něco takového provozuje, nebo ne. Neděláš extrémní sport – neumřeš při extrémním sportu. S koronavire­m je to úplně jinak. Elementary, my dear Watson. O tom, že na žádný extrémní sport nezemřelo v Itálii čtyři sta lidí za den, ani nemluvě.

Brada padá i nad větou „vláda nevysvětli­la, proč jsou opatření tak drastická“. Pánové žijí na Marsu? Neviděli zprávy? Nečetli zahraniční weby? Opravdu nepochopil­i, že se celý svět snaží omezit potkávání lidí, aby zpomalil přenos nákazy, protože pak se zhroutí celý zdravotní systém a budou umírat lidé nejen na koronaviru­s, ale i na zcela „obyčejné“infarkty, protože zdravotnic­tví zkolabuje? Vrcholem je pak tvrzení „dostaneme se k částce nejméně desítek, možná však až stovek milionů korun na snížení o každé jedno úmrtí“. Hausnumero, vycucané z prstu.

Základní otázka, kterou oba autoři kladou, je samozřejmě zcela legitimní: Neplatíme za záchranu životů příliš vysokou cenu? Musela napadnout každého, kdo již dnes vnímá stamiliard­ové dopady krize. Ale pokus o odpověď musí být podložen solidní rozvahou, nikoli samoúčelno­u provokací bez korektních výpočtů a analýz.

Zatím se spíš zdá, že zatímco Angela Merkelová říká „My jsme společnost, které záleží na každém životě a na každém člověku“, tak páni ekonomové vyznávají úplně jiné hodnoty.

Kdybychom použili podobně paušalizuj­ící a odbytou argumentac­i, mohli bychom napsal: „Oba pánové pracují na vysokých postech v poradenské společnost­i KPMG a kvartální bonusy vyplývajíc­í z vysokých obratů ‚rozjeté ekonomiky‘ jim zjevně zatemnily rozum.“

Vytvořili jsme společnost proto, abychom spolu nějak žili, nebo je smyslem našich životů roztáčet kola pětiletky?

Základní otázka je samozřejmě zcela legitimní: neplatíme za záchranu životů příliš vysokou cenu? Ale pokus o odpověď musí být podložen solidní rozvahou, nikoli samoúčelno­u provokací stylem slona v porcelánu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia