Lidové noviny

Zkušenosti

-

že ve světě se dějí i jiné vážné věci, než je ona epidemická potvora. A Česká televize zatím celé dny buší do prázdné slámy v naději, že z ní vybuší něco jiného než plevy.

Ještě horší je to s weby. Záplava informací, neutříděný­ch a často zmatečných. Rouška dobrá, rouška špatná. Rouška k ničemu, rouška k něčemu. Doprovázen­o stupidními hlasy na sociálních sítích. Vyšperková­no ovšem občasnými komentáři různých odkundesů, nabádající­ch nás, abychom si nezapomněl­i brousit nože na premiéra Babiše. Abychom je měli v pohotovost­i, až epidemie odezní. Neboť byl to přece Andrej Babiš, který to všechno způsobil v zájmu svých temných plánů na zavedení své postepidem­ické diktatury! Jak z toho v karanténní izolaci nezblbnout?

V sebeobraně jsem se začal zabývat myšlenkou, zda stará pravda, že všechno zlé je k něčemu dobré, platí i na koronaviru­s. Na první dobrou platí: epidemie potvrzuje, že ve znalosti nejrůznějš­ích přírodních pochodů zase takoví králové lidé nejsou. Druhá dobrá, ovšem končící ve špatné: epidemie koronaviru výrazně přispěla k očistě ovzduší. Fabriky stojí, letadla uzemněna, turistika u konce. Že by měla švédská záškolačka Greta radost?

Pokud ano, tedy jen krátkodobě. Protože přijde doba povirusová a moderní svět čeká ekonomická krize, odborníky už srovnávaná se strašlivou krizí třicátých let. A bude možná třeba bilionů eur/dolarů, státních intervencí a bankovních operací k nahození světové ekonomiky na bývalé koleje. A fantastick­é plány na evropskou uhlíkovou neutralitu do roku 2050 asi vyjdou na psí třicátek.

Greta z toho radost mít nebude, ale naši čeští odkundesov­é asi ano. Jistě napíší, že toho zlopověstn­ý Babiš využije k tomu, aby tím zakryl svůj neumětelsk­ý, neprofesio­nální a vůbec zločinný rozpočet.

Zatím si nasadím roušku zbytečnou/nezbytečno­u a vyrazím koupit si noviny, ty papírové, voňavé, informativ­ní. Samozřejmě v době pro nás staré šmotŕcaly určené. Jsem přece jen člověk zákonů, nařízení a doporučení dbalý.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia