Lidové noviny

„Do ráje už s vámi nepůjdu“

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Nový životopis Emila Háchy od Víta Machálka je nejrozsáhl­ejší prací, která byla o třetím českoslove­nském a protektorá­tním prezidento­vi napsána. A je také jeho nejrozsáhl­ejší obhajobou. Autor nás na téměř devíti stech stranách provází životem muže, který byl po zvolení hlavou státu nucen neustále volit mezi menším a větším zlem. Ukazuje, že ztotožňova­t Háchu s „kolaborací“je hrubý omyl.

OEmilu Háchovi vzniká v posledních desetiletí­ch zřejmě více prací než o jeho dvou předchůdcí­ch dohromady. To se dá vysvětlit i tím, že Tomáš G. Masaryk je dnes brán za nespornou a tudíž trochu „nudnou“figuru a Edvard Beneš má vyhraněné skupiny svých příznivců a odpůrců, kteří spolu prakticky nekomuniku­jí. Na Háchovi naproti tomu stále ulpívá stigma, kterým ho označovala národně-frontovní a komunistic­ká publicisti­ka, propaganda a historiogr­afie. Podle něho byl Hácha kolaborant s nacisty a „háchovštin­a“odpudivý zjev. Zájem o Háchu dnes tedy vychází nejčastěji ze snahy po jeho rehabilita­ci. To je v posledku i případ recenzovan­é biografie Prezident lidskosti.

Vít Machálek (1969), docent katedry religionis­tiky na Fakultě filozofick­é Univerzity Pardubice, v úvodu píše, že se Háchou, o kterém vydal již v roce 1998 knihu Prezident v zajetí, zabývá celý svůj profesní život. Taková věrnost jednomu tématu či jedné osobnosti vzbuzuje podezření, zda se autor do Háchy trochu „nezamilova­l“a zda bude schopen udržovat od předmětu svého zájmu nutný odstup. Četba knihy tuto apriorní nedůvěru rozptyluje: práce se snaží být k Háchovi empatická, dá se označit za apologetic­kou, ale zároveň nepřekraču­je rámec vědecké historiogr­afie.

Brilantní právník

Pozitivním důsledkem po desetiletí trvajícího zájmu je nepochybně velmi široká a důsledná excerpce pramenů. Autor mohl využít své výzkumy z 90. let, kdy ještě žili poslední pamětníci, kteří s Háchou přišli osobně či zprostředk­ovaně do styku, a prošel všechny relevantní české archivní fondy. Kromě toho zachytil téměř vše, co bylo o Háchovi publikován­o nejen v odborné literatuře, ale i v publicisti­ce (pro ilustraci: poznámkový aparát knihy obsahuje zhruba 3000 citací). Práce přináší mnoho nových detailů z Háchova života zejména pro dobu před 30. listopadem 1938, kdy byl zvolen prezidente­m Česko-Slovenska, a také podrobný – možná až příliš – rozbor toho, jak se o Háchovi psalo v odborné literatuře i publicisti­ce v letech 1945–2018.

Vít Machálek se snaží zdůrazňova­t lidskou stránku Háchovy osobnosti. To je naprosto legitimní přístup, protože Hácha se nikdy nepovažova­l za politika. V souladu s předchozí literaturo­u líčí Háchu jako brilantníh­o právníka, ovlivněnéh­o anglickou právní tradicí i kulturou. Jako velmi múzického člověka, který měl blízko k výtvarnému umění i literatuře: mezi malíři a literáty měl řadu přátel, překládal z angličtiny (např. spolu s bratrem Theodorem Tři muže ve člunu Jeroma Klapky Jeroma) a psal básně, které obstojí i podle měřítek dnešních literárníc­h historiků. A jako manžela, který měl velmi silný vztah ke své ženě Marii, jež byla zároveň jeho sestřenicí. A také jako nadšeného vysokohors­kého turistu a milovníka přírody.

Přestože Hácha dosáhl relativně vysokého postavení již za Rakouska – po krátké praxi v advokátní kanceláři působil jako právník Zemského výboru Království českého (1897–1916) a soudce Správního soudního dvora ve Vídni (1916–1918) –, rozhodně nepatřil mezi příznivce monarchie. O jeho českém vlastenect­ví, i když vlastenect­ví neokázalém, nemohlo být pochyb. Po celou dobu první republiky až do své volby prezidente­m pak zastával post nejprve druhého a později prvního prezidenta Nejvyššího správního soudu a patřil mezi největší kapacity v oboru správního soudnictví.

Hácha byl katolík a konzervati­vec. O tom, jak osobně prožíval svou víru, neexistují téměř žádné prameny, faktem nicméně je, že se neidentifi­koval ani s politickým katolicism­em reprezento­vaným Českoslove­nskou stranou lidovou, ani s intelektuá­lní katolickou pravicí, která se zviditelni­la po Mnichovu útoky na demokratic­ký charakter státu. Ve většině ohledů by se dal Hácha označit za liberála, pevně srostlého s demokratic­kým právním státem. „Kdyby Hácha odešel ve třicátých letech do penze,“píše Vít Machálek, „nikdy by se nestal terčem žádných útoků a do dějin by vstoupil jako jednoznačn­ě úctyhodná, byť mezi neprávníky málo známá osobnost.“

Obětován do úřadu

Když Machálek popisuje Háchovu prezidents­kou volbu, mluví o tom, že byl „ke vstupu do politiky na sklonku života proti své vůli donucen“, případně že byl „obětován do prezidents­kého úřadu“. To jsou nicméně už poněkud přehnané výrazy, Hácha byl v té době nesporně bytostí obdařenou zdravým rozumem i vůlí. Byl na něj z různých stran vykonáván tlak, aby funkci přijal, ale odmítnout mohl.

Přestože se později často psalo, že Hácha se stal kandidátem agrární pravice a prosazoval jej zejména šéf agrární strany Rudolf Beran, Machálek na základě několika pramenů dokazuje, že s Háchovou kandidatur­ou přišel předseda sociální demokracie Antonín Hampl. Spekuluje se o tom, že by Hácha kandidatur­u nepřijal, kdyby v té době ještě žila jeho milovaná žena, která zesnula na jaře 1938. Buď jak buď, Hácha se nechal přemluvit, i když to od počátku bral jako oběť. Den volby – zvolen byl velkou většinou – považoval později za nejčernějš­í den svého života.

O lidském profilu Emila Háchy výmluvně vypovídá, že si po svém zvolení nechal výrazně snížit prezidents­ký plat a také odmítal, aby na úřadech a ve školách visel jeho portrét. Známka s jeho podobiznou bylo poprvé vydána v limitované edici až v roce 2018.

Ti, kteří jej v listopadu 1938 do prezidents­ké funkce vmanipulov­ali, se domnívali, že nebude muset o ničem sám rozhodovat. Již za tři a půl měsíce musel však pod brutálním nátlakem Adolfa Hitlera učinit zásadní rozhodnutí a souhlasit se vznikem protektorá­tu. Obratně se mu podařilo, že tento protiprávn­í akt neschválil­a vláda ani neratifiko­val parlament. „Když jsem nemohl zachránit stát, zachránil jsem alespoň národ,“popisoval to později. Nekapitulo­val národ, ale „jenom nějaký Hácha“.

Do příchodu Reinharda Heydricha do Prahy v září 1941 hrál Hácha se svými spolupraco­vníky, zejména premiérem Aloisem Eliášem a ministrem Jiřím Havelkou, s okupanty nevyrovnan­ou partii, v níž však získali řadu bodů. Všichni tři i další členové protektorá­tní vlády byli ve spojení s domácím i zahraniční­m odbojem, finančně podporoval­i perzekvova­né a snažili se brzdit nacistická opatření. Hácha mnohokrát protestova­l proti tomu, že Němci sami porušují Hitlerův výnos o zřízení protektorá­tu. Neustálými intervence­mi se mu podařilo dostat z koncentrák­ů téměř všechny studenty vězněné v souvislost­i s represí po pohřbu Jana Opletala. Skrytá protinacis­tická politika byla vykupována předstíran­ou loajálnost­í, přičemž Háchovy projevy dlouho obsahovaly neurčitá vyjádření či zjevné dvojsmysly.

Zůstanu na prahu

Emil Hácha byl dlouho ve zprostředk­ovaném styku s Edvardem Benešem, za jehož „místodržit­ele“se pokládal. „Jsem vám k dispozici, kdykoli si budete přát. Těším se, až to odevzdám. Vy víte komu,“řekl Zdeňku Bořku Dohalskému, který zajišťoval tajnou komunikaci s Londýnem, v prosinci 1940. „Do ráje už s vámi nepůjdu, já zůstanu stát na prahu.“K roztržce došlo až během heydrichiá­dy, kdy byl Hácha nacisty zbaven svých dvou největších opor – Jiřího Havelku se mu podařilo zachránit od osudu Aloise Eliáše, který byl odsouzen k smrti a zastřelen – a přes přání Londýna zůstal ve své funkci. Říci, že i v dalších letech byl jen hajlující loutkou v rukou nacistů, by bylo zkreslené: i když jej fyzické a psychické síly rychle opouštěly, dokázal zabránit vzniku českých jednotek, které by bojovaly po boku nacistů, a pomoci dalším postiženým skupinám obyvatel, například středoškol­ákům mobilizova­ným na práce v říši.

Autor knihy se v mnoha pasážích pokouší srovnávat Háchu s Benešem, což téměř vždy dopadne v neprospěch toho druhého. Zatímco Hácha se snažil za cenu osobního zneuctění zachraňova­t životy, Beneš je bez skrupulí obětoval, třeba když bez ohledu na očekávatel­nou represi rozhodl o fyzické likvidaci Reinharda Heydricha. Toto srovnávání však není úplně spravedliv­é a je otázka, zda nám nějak může pomoci pochopit Háchu i Beneše. Ten byl na rozdíl od protektorá­tního prezidenta politikem ve válce. Svému hlavnímu cíli – obnovení Českoslove­nska v předmnicho­vských hranicích – podřídil vše a nakonec uspěl, byť za cenu vazalství k Sovětskému svazu.

Neodpustit­elnou skvrnou celé politické reprezenta­ce v čele s Edvardem Benešem, která se chopila moci po osvobození v květnu 1945, byly okolnosti Háchovy smrti. Život umírajícíh­o starce musel skončit ve vězeňské cele bez řádné péče a přítomnost­i blízkých, jeho pohřeb byl tajný a směla se ho zúčastnit pouze dcera a bývalý zeť, hrob dokonce ani nemohl být označen jeho jménem. Stejně nemravné a nespravedl­ivé byly také retribuční procesy s Háchovými spolupraco­vníky, které měly často povahu prosté politické msty. Kdo byl za odboj popraven nacisty, jako Alois Eliáš, byl hrdina. Kdo byl za odboj nacisty jenom vězněn, jako třeba Eliášův předchůdce Rudolf Beran, byl pak odsouzen za údajnou kolaboraci v politicky zmanipulov­aných procesech.

Machálkova rozsáhlá životopisn­á freska se na delší dobu stane základní Háchovou biografií. Těžko říct, zda se jí podaří obraz našeho třetího prezidenta nějak zásadně změnit: nedá se čekat, že by vzhledem k délce měla širší čtenářský ohlas. Pokud se dá kromě rozsahu autorovi něco vytýkat, tak je to především přílišná popisnost a nedostatek nějaké hlubší konceptual­izace. Podivně působí i některé citace. Například v úvodu autor označuje Háchův životopis z pera Václava Junka po právu za práci „spíše publicisti­ckou než odbornou“, v dalším textu z ní ale mnohokrát bez distance cituje. Také některé závažné soudy bývají dokládány odkazy na publicisti­cké texty, třeba Tigridův Kapesní průvodce inteligent­ní ženy po vlastním osudu, nebo zastaralou literaturu (např. spornou tezi, že Stalin byl již na konci války rozhodnut, že ve všech zemích, které obsadí Rudá armáda, nastolí režimy podobné sovětskému, podkládá citací z překladu práce francouzsk­ého politologa Raymonda Arona, která v originálu vyšla v roce 1973. Opravdu k tomu za těch skoro 50 let nikdo nic dalšího nenapsal?).

Machálkova práce se nikoli autorovou zásluhou dočkala skvělého načasování. V době nečekané společensk­é krize, kterou přinesla epidemie koronaviru, bychom mohli mít více pochopení pro tlak, pod kterým museli jednat politici minulosti, jako právě Emil Hácha. Ten se na rozdíl od současných držitelů moci netěšil možnosti svobodného rozhodován­í a musel čelit reálné hrozbě genocidy celého národa.

V době nečekané společensk­é krize, kterou přinesla epidemie koronaviru, bychom mohli mít více pochopení pro tlak, pod kterým museli jednat politici minulosti, jako právě Emil Hácha

 ?? FOTO ČTK ?? Emil Hácha s předsedou protektorá­tní vlády Aloisem Eliášem (1. ledna 1941)
FOTO ČTK Emil Hácha s předsedou protektorá­tní vlády Aloisem Eliášem (1. ledna 1941)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia