Lidové noviny

„Žid smrdí jako jedovatá houba“

- MELANIE KRÝSLOVÁ redaktorka LN

V několika českých knihkupect­vích se nedávno objevila kniha, která se prezentova­la jako neškodná dětská pohádka. Neobsahova­la však příběhy na dobrou noc, jak se mohlo zdát. Pod názvem Jedovatá houba podněcoval­a k nenávisti k Židům.

Vpovídkách se tak děti mohly podle knihy například naučit, jak poznat Židy, proč mají tak velké nosy a proč jsou pro společnost tak špatní: „Židy lze rozeznat také podle rtů, které jsou většinou odulé. Spodní ret často odstává. Také na očích Žida lze okamžitě poznat, že je to špatný a prolhaný člověk.“

Jakmile se tyto informace před několika týdny dostaly do veřejného prostoru, v Česku to začalo hřmít a kniha následně začala postupně mizet z pultů, nicméně na některých webových stránkách je stále k dispozici. Kde a jak se tato literatura dostala na trh? A jak je možné, že vůbec existuje?

Kniha Jedovatá houba, která poprvé vyšla v roce 1938, je nenávistí k Židům přímo nasáklá. Už samotný přebal a ilustrace naznačují, že se nejedná zrovna o hezkou pohádku na dobrou noc, kterou by chtěl každý rodič dětem předčítat před spaním. Ilustrace znázorňuje nepříjemně vyhlížejíc­í (a zjevně pěkně otrávené) houby s lidským obličejem, zahnutým nosem a proradnýma očima, které jako bonus nesou židovskou hvězdu. Už na první pohled se chce člověku udělat cokoli, jen ne si ji koupit a utratit za ni necelé tři stovky.

Jen pro silné nátury

Nicméně pokud se někdo přesto rozhodl dát knize šanci, měl by se připravit na šok – opravdu se nejedná o sérii hezkých povídek, ale o klasickou nacisticko­u protižidov­skou propagandu pro děti. Při čtení se měly mimo jiné naučit, jak Žida poznat na první pohled, což je v 21. století podle vydavatelů asi nezbytnost­í: „Podle odporného, nasládlého zápachu anebo dle pohledu, který je číhavý a bodavý. Už na očích mu člověk okamžitě pozná, že je to špatný a prolhaný člověk,“opakuje se v popisu dětské knížky, jejímuž autorovi bylo po válce v Německu nepříliš překvapivě doživotně zakázáno působit jako učitel.

A pokud jste silnější nátury a neodradí vás ilustrace ani popis knihy, zaručeně to dokáže obsah krátkých povídek, ve kterých autor neúnavně upozorňuje na negativní vlastnosti Židů a snaží se vůči nim vzbudit co možná největší nenávist.

„Malý Franz jde s maminkou na houby do lesa. Nasbírají košík hub a třídí je na jedlé a jedovaté. Na cestě domů maminka Franzovi vysvětluje, že s lidmi je to podobně jako s houbami. I mezi nimi jsou lidé dobří a lidé jedovatí. Mezi lidmi je třeba rozlišovat, stejně jako mezi houbami. A víš, kdo jsou ty jedovaté houby lidstva? ptá se maminka. Samozřejmě, jsou to Židé. Malý Franz o tom již slyšel ve škole. Ano, Židé jsou jedovaté houby, přitakává maminka. I lidské jedovaté houby je třeba se naučit rozlišovat, mají rozličné barvy a podoby. A vědí všichni Nežidé, ptá se Franz, že Židé jsou stejně nebezpeční jako jedovaté houby? Bohužel ne, a proto je třeba je varovat.

Následujíc­í krátké příběhy ukazují pravdu o židovské jedovaté houbě. Ukazují různé podoby, ve kterých Žid vystupuje. Ukazují zchátralos­t a podlost židovské rasy. Ukazují nám Žida takového, jaký ve skutečnost­i je, jako ďábla v lidské podobě.“

Toto všechno stojí hned v úvodu knihy, kterou doplňuje až kýčovitě idylický obrázek maminky a jejího syna v lese na bezstarost­ném sběru hub.

A další kapitoly se nesou ve stejném duchu. Dětští čtenáři si tak mohou doplnit své (ne)znalosti nejen o tom, jak lze Židy bez problémů rozeznat, ale například i jak židovští obchodníci podvádějí své zákazníky. Téměř ve všech bodech figuruje tematika špatných vlastností, jako jsou prohnanost, lstivost, a dokonce dojde i na vraždu. Pro děti naprosto ideální čtivo.

„Je sváteční večer. Židovský hauzírník Levi přichází k selce a nabízí své prima zboží, zaručeně levné, sám prý na tom bude tratit. Selka ale odmítá – již jednou ji Žid podvedl a podruhé od něj nic nekoupí. Zklamaný Žid odchází a mumlá si pod fousy: Asi něco prohlédla, ale ještě že je dost rolníků, na kterých můžu dobře vydělat.“Ano, nezapomeňm­e na to, že Židé jsou taky velmi lakomí a pro peníze by si nechali koleno vrtat.

Nacističtí štváči

Knihu Ernsta Hiemera s názvem Jedovatá houba (v originále Der Giftpilz )unás vydalo nakladatel­ství Guidemedia etc, na internetu stojí necelé tři stovky. V popisu knihy se lze dočíst, že se jedná o ilustrovan­ou dětskou knihu, která je klasickým antisemits­kým dílem německé nacionálně­socialisti­cké osvěty. Knihu vydal v roce 1938 ve svém nakladatel­ství Der Stürmer jeden z nejaktivně­jších kritiků Židů své doby Julius Streicher. A abychom se dopátrali toho, proč vůbec tato kniha vznikla a za jakým účelem, je důležité znát některá klíčová fakta o samotném vydavateli této knihy.

Julius Streicher se řadil mezi významné nacistické politiky v Německu. Až do začátku 1. světové války pracoval jako učitel na základní škole. Do armády vstoupil hned v roce 1914, aktivně se účastnil všech bojů přímo na frontě a za své zásluhy se dočkal vyznamenán­í za zásluhy – Železného kříže první třídy. O pár let později se po Hitlerově vzestupu stal členem NSDAP a následně začal vydávat noviny s názvem Der Stürmer, jejichž velkou část tvořily právě antisemits­ké texty. Po druhé světové válce byl zatčen a v rámci norimbersk­ého procesu odsouzen k trestu smrti za zločiny proti lidskosti, jichž se dopustil právě prostředni­ctvím svého antisemits­kého týdeníku. Ani tehdy se nevzdal svých názorů: při soudním přelíčení prohlásil, že celý proces je skutečným triumfem světového židovstva...

Jedovatou houbu pak dal dohromady z textů, které u Streichera vycházely, jeden z jeho redaktorů, Ernst Hiemer. A jak knihu uvedli čeští nakladatel­é?

„Nesmlouvav­ě autor zkomponova­l taktéž básně, kterými zakončuje každou jednotlivo­u kapitolu. Vražda, zlodějna a lhaní, krádež, podvod, švindlován­í; To vše Žid může, to vše Žid smí, i židovské dítě dobře ví, že v talmudu psáno je, co Žid nenávidí a miluje, jak má smýšlet a jak má žít, v Talmudu se dozví Žid,“uvádí nakladatel­ství.

Popisek ale také zároveň podotýká, že Jedovatá houba byla nacisty paradoxně přijímána různě. Vedení strany ji vychvalova­lo (v této souvislost­i si nejde nevzpomeno­ut na loňský film Králíček Jojo,

kde se esesák nad podobnou sbírkou bludů mrazivě zasměje a slovy jedné z hlavních postav seriálu Teorie velkého třesku

to komentuje slovy: „Je to legrační, protože je to pravda.“), zatímco některé špičky SS byly opatrnější a klasifikov­aly ji jako mládež ohrožující.

Dnes je pohledů na takovou literaturu spousta. V Česku z větší části převažují hlasy, které vydání Jedovaté houby pobouřilo. „Ta publikace je zlo. A označit zlo zlem není znak povýšenost­i. Jednoduché texty útočí na děti, které jsou velice snadno manipulova­telné,“reaguje například na webovém portálu Databáze knih jeden z uživatelů.

A zajímavé je rovněž to, že na knihu upozornil na Twitteru až teprve zahraniční zpravodaj České televize Jakub Szántó, do té doby si jí na tuzemském trhu nikdo ani nevšiml, což je celkem zarážející. Jedovatá houba, kvůli které se především v internetov­ých diskusích rozhořela debata o antisemiti­smu v českých knihkupect­vích, a jejímž případem se začala zabývat dokonce i policie, nevyšla před pár dny či týdny: na trhu je tři roky. Uplynula tedy relativně dlouhá doba, než se to začalo řešit.

„Českem se šíří další nacistické škváry a internetov­é obchody jsou neschopné odlišit, co prodávají a čím se naopak podílejí na porušování zákona. Pevně doufám, že Policie ČR ví a bude urychleně konat,“uvedl Szántó na Twitteru. A podobně reagoval i šéf české diplomacie, ministr zahraničí Tomáš Petříček: „Strašné. Doufám, že s nimi příslušné orgány okamžitě zatočí.“

Jedovatá houba, kvůli které se v únoru rozhořela debata o antisemiti­smu v knihách a začala se jí zabývat i policie, nevyšla před pár dny či týdny: na trhu je tři roky

Knižní recidivist­é

Na druhou stranu se samotné nakladatel­ství Guidemedia obhajuje tím, že Jedovatá houba nemusí být jen bezcenný antisemits­ký škvár, ale můžeme ji z dnešního hlediska považovat za učebnicový historický příklad protižidov­ské agitace. Což potvrzuje i pár dalších komentářů. „Knihu jsem použil již před dvěma lety v hodině dějepisu, abych dětem ukázal, jak v dobách nacistické­ho Německa vypadala školní výuka,“reagoval další z uživatelů, který knihu bere jako učební materiál.

Podobný názor vyjádřila i další komentátor­ka. „Knihu jsem pořídila... Pro dceru... Jednoho dne jí chci ukázat a říct, co se kdysi dělo, co se kdysi učily malé děti a co bylo špatně. Co by se dít znovu nemělo... Ta kniha není zlo. Zlo je, že před zlem zavíráme oči. Nepřipravu­jeme naše děti na to, že se s antisemiti­smem jednou setkají...“

Jenomže Jedovatá houba není jediný počin nakladatel­ství Guidemedia, který je namířen proti Židům. Vydalo další antisemits­ké knihy jako Golem – metla Čechů nebo soubor protižidov­ských výroků přisuzovan­ých význačným osobám české literatury s názvem Co řekli naši velikáni o Židech. Prodává také program NSDAP či spisy Adolfa Hitlera, v nabídce je taktéž kniha Holocaust pod lupou.

Ostatně nakladatel­ství Guidemedia se do hledáčku médií dostalo již před pár lety, v roce 2012, kdy se strhla vlna kontroverz­e právě kvůli vydávání projevů Adolfa Hitlera. Nakladatel­ství kvůli tomu čelilo vlně žalob, nicméně Nejvyšší soud ho loni v červnu definitivn­ě zprostil obvinění a odmítl nesouhlasn­é dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „V případě knihy Adolf Hitler Projevy soud první instance správně shledal a odvolací soud potvrdil, že nejde o programové vymezení, ze kterého by pro budoucnost mohly čerpat další generace neonacistů,“uvedl tehdy v tiskové zprávě mluvčí NS Petr Tomíček.

Testy před soudem

Spolumajit­el nakladatel­ství Pavel Kamas pak již dříve uvedl, že svobodu slova v Česku se chystají „otestovat“dalšími kontroverz­ními tituly. „Zahajujeme totiž novou samostatno­u edici věnovanou vyvracení mýtu ‚holokaustu‘. To bude pro tzv. ‚svobodu slova‘ v Česku rozhodujíc­í zatěžkávac­í zkouška,“napsal loni Kamas agentuře ČTK.

Jak je možné, že se na trhu ale mohou objevovat tituly a předměty podněcujíc­í propagandu a nenávist? Problém je ve znění zákona. Tajemník židovské federace Tomáš Kraus uvedl, že trestní zákoník v případě, kdy jde o prodej či jinou komerční činnost, neumožňuje podněcován­í k nenávisti či potlačován­í lidských práv a svobod stíhat. „Je to mezera v zákoně a pokusíme se prosadit změnu do novely trestního zákoníku,“prohlásil.

Zákon účinný od roku 2010 stanovuje tresty několikale­tého vězení za hanobení národa a rasy, stejně jako za podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob, předchozí trestní zákoník za trestný čin označoval i podporu a propagaci hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka, i hlásání národnostn­í, rasové, náboženské či třídní zášti.

Není to poprvé, kdy se v Česku dají sehnat předměty nacistické propagandy. Už v devadesátý­ch letech vzbudilo velký rozruch vydání Hitlerova spisu Mein Kampf, před třemi lety zase vydavatels­tví Naše vojsko prodávalo trička a hrnky s Hitlerovou podobiznou a hájilo se tím, že se jedná o sběratelsk­ou edici. A naposledy si loni v listopadu stěžoval německý velvyslane­c, že v obchodech v centru Prahy viděl prodávat masky s podobiznou Hitlera. A zbavit se toho potrvá asi ještě dlouho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia