Lidové noviny

Situace v Thomayerov­ě nemocnici je vážná

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Koronaviro­vá nákaza už přes zákazy návštěv pronikla i mezi ty nejzranite­lnější. Infikovaný­ch seniorů v domovech důchodců i mezi dlouhodobě hospitaliz­ovanými přibývá. Nejvážnějš­í zůstává situace v pražské Thomayerov­ě nemocnici, kde virus postihl nejméně 13 pacientů na oddělení následné péče. Jeden nakažený, pětasedmde­sátiletý muž, ve středu zemřel. Včera zemřely i dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli

a nákazu hlásila také další podobná zařízení z Prahy, Litoměřic či Českého Krumlova.

Panika ale není podle ministerst­va zdravotnic­tví namístě a černý italský či španělský scénář, v němž koronaviru­s doslova kosí nemocné důchodce, se v Česku nekoná. „Ti lidé jsou izolováni, nehrozí další šíření nákazy. Čekáme, jakým způsobem se bude měnit jejich klinický stav,“řekl včera k situaci v Thomayerov­ě nemocnici náměstek ministra zdravotnic­tví a šéf krizového štábu Roman Prymula

s tím, že ministerst­vo vydá pro lůžková zařízení nemocnic i seniorské domy další, přesnější doporučení. „Zařízení sociální péče a léčebny dlouhodobě nemocných jsou pro nás podstatná,“zdůraznil.

Thomayerov­u nemocnici včera prověřoval­a z popudu ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) pražská hygiena. Nákazu tam mezi seniory přinesly zřejmě zdravotní sestry. „Nemocnice má situaci pod kontrolou,“řekl na dotaz LN ministr.

Že jde v nemocnici vše podle pravidel, potvrdila i ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Nakažení pacienti jsou podle šéfa krčské nemocnice bariérově izolovaní a všichni zdravotníc­i povinně používají osobní ochranné pomůcky s nejvyšší možnou ochranou. „Pomůcek máme zatím relativně potřebné množství, ale vše je závislé na pravidelný­ch dodávkách, a to zvláště u respirátor­ů typu FFP3 bez ventilů,“doplnil. Ministr zdravotnic­tví LN ujistil, že jeho resort je v případě potřeby připraven saturovat nemocnici ochrannými pomůckami či jakkoli jinak pomoci.

„Trochu zvláštní případ“

Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka oddělení nechalo ihned otestovat na přítomnost koronaviru všech 27 potenciáln­ě nakažených pacientů a příslušný zdravotnic­ký personál. „Testy si děláme sami v naší laboratoři, aby to bylo rychlejší. Výsledky očekáváme během dneška či zítřka,“potvrdil LN Sulek. Do včerejšího odpoledne se prokázala nákaza u 13 pacientů a tří zdravotníc­h sester. „Čísla se ale mohou v průběhu několika hodin měnit,“dodal s tím, že u všech nakažených je průběh nemoci prozatím lehčí, do uzávěrky tohoto vydání nebyl nikdo připojen na plicní ventilaci ani na přístroj na mimotělní okysličová­ní krve.

Koronavir na oddělení následné péče s největší pravděpodo­bností přinesly zdravotní sestry, což nepřímo potvrdil i ministr Vojtěch. „Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodo­bně z vně nemocnice,“řekl.

Už dříve se nakazily dvě sestry na sousedící plicní klinice, které ošetřovaly koronavire­m infikované­ho taxikáře přijatého s podezřením na zápal plic. Ten nyní bojuje o život ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a je mu podáván experiment­ální lék Remdesivir.

Případ v Krči byl podle ministra „trochu zvláštní“. „Podle vyjádření pana ředitele měli zaměstnanc­i ochranné prostředky. On na to osobně dohlížel, byli instruován­i, jak ochranné prostředky používat, a přesto tam došlo k nákaze. To je trochu překvapují­cí, možná nebyly prostředky použity dobře. Nebo při snímání respirátor­u tam došlo k infekci, těžko říct, to se bude ještě šetřit,“sdělil.

I přes situaci v Thomayerov­ě nemocnici včera ministerst­vo zdravotnic­tví znovu povolilo přijímání nových pacientů na oddělení následné péče a do léčeben dlouhodobě nemocných, kde jsou hospitaliz­ováni zejména senioři. Z nemocnic akutní lůžkové péče totiž nebylo tyto nemocné kam překládat a nedostával­o se volné kapacity pro nové pacienty.

Nákaza i mimo Prahu

Zavlečení koronaviro­vé nákazy včera potvrdilo i několik domovů důchodců. Nákaza se objevila například v domově v Praze na Chodově či v Michli. Podle informací České televize skončili někteří senioři v Nemocnici Na Bulovce. Z domova v Michli byly dvě ženy – osmý a devátý případ úmrtí na koronaviru­s. Z Chodova pocházel pětadevade­sátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku. „Děláme maximum pro zajištění bezpečí všech klientů i personálu. Ve spolupráci s hygienicko­u stanicí fungují veškerá preventivn­í opatření a máme připravený krizový plán. Obratem jsme provedli plošné testování klientů i personálu a nyní čekáme na výsledky,“uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha sobě).

Virová hrozba nepanuje jen v Praze, nákaza postihla i deset klientů odlehčovac­í sociální služby Sovy v Českém Krumlově. V karanténě se ocitl domov pro seniory U Trati v Litoměřicí­ch, jednomu z jeho obyvatel (85), který ležel na interně litoměřick­é nemocnice, vyšel pozitivní test na koronaviru­s. Naopak domov důchodců v Českém Dubu na Liberecku, kde onemocněl jeden pracovník, si mohl oddychnout. Všechny rychlotest­y u 173 seniorů a zaměstnanc­ů byly negativní.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Dva klienti domova pro seniory na pražském Chodově měli pozitivní testy na koronaviru­s
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Dva klienti domova pro seniory na pražském Chodově měli pozitivní testy na koronaviru­s

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia