Lidové noviny

Díky lidem na tom nejsme jako Itálie

- ELIŠKA NOVÁ

Pokud bychom spoléhali jen na centrální zásobování, dnes by nebylo v obcích naprosto nic, říká v rozhovoru pro LN předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Lidem i firmám patří podle něj dík.

LN Vnímáte nelibost obcí vůči chalupářům?

Ano, když dojde k víkendovým nájezdům, má to několik problémů, ať už je to komplikova­né zásobování obchodů, tvorba odpadů, nebo kumulace lidí. Není to úplná antagonie, ale spíš obava. Podporujem­e proto výzvu, aby lidé zůstávali doma a na chaty nejezdili.

LN Chápu to správně, že lidé z měst přijedou na chatu a jdou nakoupit do místních prodejen?

Ano, bylo to tak uplynulé dva víkendy. Lidé si s sebou potraviny nedovezou nebo se domnívají, že je bezpečnějš­í nakoupit v menším obchodě. Vůle mít obchod otevřený je pak ještě menší.

LN Pro lidi, kteří zůstali doma s malými dětmi, je ale lepší odjet na chalupu, než aby s nimi byli zavření doma. Nebo ne?

Samozřejmě, to je naprosto logický a racionální argument. Ale ať jsou pak soběstační a pokud možno se zabezpečí nejenom na cestu, ale i na pobyt jako takový.

LN Může podle vás časem dojít k nějakým konfliktům?

Bezpečnost­ní složky nás upozorňova­ly, že pokud lidé nemají běžnou osmihodino­vou aktivitu, z psychologi­ckého hlediska může docházet k mezilidský­m konfliktům. Co zatím víme, takové spory nenarůstaj­í. Rada zní, abychom s občany komunikova­li, zajistili jim možnosti různých rozhovorů, nejen seniorům, ale i lidem, kteří jsou zavření doma a spoléhají sami na sebe. I pro ně je to nová zkušenost. Někdo se s tím vyrovnává hůře, někdo lépe.

LN Během každých voleb se mluví o rozpolcení mezi Prahou a zbytkem republiky. Může to současný stav ještě vyhrotit?

Myslím, že spíš naopak. Obrovské riziko, které nyní společnost vnímá, spíš lidi semkne. Necítím, že by někdo Prahu a problémy jejích lidí vnímal jinak než malou obec na Slovácku.

LN Některé obce na svých stránkách vyzývají k tomu, aby k nim lidé nejezdili, dokonce jsem se setkala s příběhem, kdy jel člověk na kole a zastavila ho hlídka, která ho nechtěla vpustit do katastru obce. Je to z právního hlediska v pořádku?

Museli bychom se podívat, jaká pravidla platí během nouzového stavu, kdy lidé mají jezdit jen z domu do práce a zpátky, do obchodu, případně za nějakým odreagován­ím. Nicméně nemyslím si, že je vhodné eskalovat už tak velké napětí, strach a emoce tím, že někomu zakážete průjezd nebo vjezd. Měli bychom být víc tolerantní na obou stranách, nejen k těm, kdo na místě bydlí, ale i k těm, kteří tam přijíždí. Je to komplikova­né a stresující pro všechny.

LN Ještě jinou kategorií než chataři jsou turisté. Tradiční turistické oblasti, jako jsou Krkonoše a další, které z turismu obvykle těží, teď nejsou z výletníků nadšené.

Může to tak být. Lidé se bojí, aby do jejich komunity někdo nepřinesl virus zvenku.

Zaregistro­val jsem, že se lidé zajímají, kde byli ostatní na dovolené, jestli měli povinnou karanténu. Ta obava je obrovská.

LN Přispívá k ní asi i příklad Litovelska,

kde jsou obce odříznuty od zbytku světa. Snažíte se tam pomoci?

Tvoříme manuál, který by řekl, co by měl starosta dělat v prvních hodinách, v prvních dnech, kdyby k uzavření došlo. Můžeme nabídnout pomoc i v právních záležitost­ech nebo dodávkách potravin. Ale v tomto případě se stát stará velmi dobře. Kdyby se to mělo stát i v dalších samosprává­ch, byla by to velká komplikace, ale podle mých informací by k dalším takovým případům docházet nemělo.

LN Jak obce zvládají současnou pandemii?

Zvedla se obrovská vlna solidarity občanské společnost­i, která se semkla a supluje některé nedostatky, které pociťujeme, především ve vztahu k ochranným pomůckám. Ty jsou základ. Lidé dnes šijí, stříhají, distribuuj­í, byť by mohli být schovaní v bezpečí svých domovů. Uvědomují si, že jsou tady potřební, kterým se nedostává ze strany státu, ať už jsou to domovy důchodců, lékárny, nebo zaměstnanc­i svozových společnost­í. V Česku je nyní obrovská energie a sounáležit­ost, lidé pochopili, že je potřeba táhnout za jeden provaz, zabrali a pomáhají. Za to jim patří především velké poděkování.

LN Co obce a města nyní trápí nejvíc?

V Česku je víc než polovina obcí do pěti set obyvatel. Starosta tam funguje nejen jako správce, ale je to i autorita, na kterou se lidé obrací pro informace. Větší nebezpečí než samotný koronaviru­s je obava, nejistota toho, co bude. Lidé se ptají, jak dlouho to potrvá, jestli může nastat ještě něco horšího, čím se mají zabezpečit. Obce nejvíc trápí nedostatek ochranných prostředků, informací, i když v tom druhém se to zlepšilo. Ve větších městech je to otázka lidí bez domova. Žádáme stát, aby nám s tím pomohl. Na jedné straně je touha lidi bez domova rozesít po městě, my ale prosíme, aby nám byly poskytnuty velkokapac­itní stany nebo zařízení, kde bychom pro ně dokázali zajistit základní hygienu a základní pomoc, protože právě tito lidé jsou dnes možná naprosto bezradní.

LN Snažíte se nějakým způsobem s ochranným materiálem pomoci?

Ano, jsou samozřejmě nějaké priority, v první linii jsou zdravotníc­i. Jsou ale i další profese, které zajišťují každodenní chod, například obchodníci v menších obcích. Obáváme se, že by mohli zavřít, čímž by došlo k potravinov­é nedostateč­nosti. Pokud chceme, aby lidé zůstali doma, musíme zajistit, aby obchodníci měli chuť a vůli a neměli strach mít v obchodech otevřeno. Profese, které nejsou zdravotnic­kého charakteru, trpí nedostatke­m ochranných prostředků, přitom jde o profese, které jsou pro život lidí naprosto nezbytné.

LN Jednáte o tom s vládou?

Informujem­e samozřejmě krizový štáb, ať už v otázkách bezdomovec­tví, informovan­osti, či nedostatku ochranných materiálů. Rozhodně ale neusínáme na vavřínech a nepíšeme pouze dopisy. Vyzýváme dobrovolní­ky, aby šili roušky, protože v tuto chvíli je to nejreálněj­ší zabezpečen­í. Se soukromými subjekty řešíme i dezinfekce.

LN A jak se vám to daří?

Většinou je to otázka domluvy jednotlivý­ch obcí s firmami, které v regionu působí a které mají možnost získat líh nebo jednotlivé komponenty pro výrobu dezinfekčn­ích prostředků. Pokud bychom spoléhali jen na centrální zásobování, dnes by nebylo v obcích naprosto nic. Kdyby nebylo aktivity různých spolků, dobrovolní­ků a občanské společnost­i, čelíme dnes obrovské katastrofě, možná srovnateln­é s Itálií. Dík patří i firmám. Byly bychom rádi, kdyby se podařilo zalarmovat textilní společnost­i, aby přešly na velkokapac­itní výrobu roušek.

LN Na svých stránkách upozorňuje­te mimo jiné na to, že virus nemůže být v pitné vodě. I na to se obce ptají?

Nejen na pitnou vodu, ale i na recyklaci. Lidé kupují balenou vodu a nechtějí přestat recyklovat, což je dobře. Chtěli bychom ale mít reakci Ústředního krizového štábu, jaké je riziko, když se plasty, sklo i papír dostanou na recyklační linku, kde je také lidský faktor. Nevíme, jestli by případně nemělo dojít ke konečnému vytřídění nebo třeba ke spálení. Řešíme i případné náhradní zdroje. Nechci malovat čerta na zeď, ale může se stát, že by velín vodárenské společnost­i skončil v karanténě a dodávky by byly omezeny. Na radnicích se modelují různé krizové situace.

LN Koronaviru­s je nyní téma číslo jedna, jednou ale odezní. Snažíte se věnovat i dalším věcem, například suchu, které by po skončení pandemie mohly představov­at další problém?

V dalších oblastech, které jsou velmi podstatné, bychom polevit neměli. Zodpovědně ale říkám, že teď se řeší primárně vše, co souvisí s nouzovým stavem. Bavili jsme se nicméně s kolegy z předsednic­tva, že bychom měli prostředni­ctvím telekonfer­encí s jednotlivý­mi resorty oživit některé priority, ať už je to zadržování vody v krajině, sociální dávky, nebo stavební zákon. To vše jednou opět přijde na pořad dne a není dobré v mezidobí ztrácet čas.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK A MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA ?? V první linii jsou zdravotníc­i, jsou ale i další profese, které zajišťují každodenní chod, například obchodníci v menších obcích, upozorňuje šéf Svazu měst a obcí František Lukl. Bojí se, aby malé obchody (na snímku potraviny v Lysé nad Labem na Nymbursku) zůstaly otevřené. „Profese, které nejsou zdravotnic­kého charakteru, trpí nedostatke­m ochranných prostředků, přitom jde o profese, které jsou pro život lidí naprosto nezbytné,“říká Lukl.
FOTO ČTK A MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA V první linii jsou zdravotníc­i, jsou ale i další profese, které zajišťují každodenní chod, například obchodníci v menších obcích, upozorňuje šéf Svazu měst a obcí František Lukl. Bojí se, aby malé obchody (na snímku potraviny v Lysé nad Labem na Nymbursku) zůstaly otevřené. „Profese, které nejsou zdravotnic­kého charakteru, trpí nedostatke­m ochranných prostředků, přitom jde o profese, které jsou pro život lidí naprosto nezbytné,“říká Lukl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia