Lidové noviny

Češi omezení chápou, ukázal průzkum

-

PRAHA Více než polovina Čechů by v důsledku vypuknutí epidemie koronaviru počkala s otevřením hranic na konec tohoto roku, případně je pro, aby omezení a kontroly měly trvalejší podobu. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která data online či telefonick­y sbírala začátkem týdne. Dotázáno bylo 1008 lidí.

Českou republiku už více než tři týdny sužuje epidemie nového typu koronaviru. Lidé se přizpůsobu­jí řadě vládních opatření, která jsou spojena s mimořádnou situací. Omezený pohyb na veřejnosti, poloprázdn­é ulice a zakryté tváře jsou součástí běžného života občanů. Společnost STEM připravila průzkum o tom, jak Češi zvládají současné omezení spojené s karanténou a s koronaviro­vou epidemií pro web Seznam Zprávy.

Občané vládu podporují

Z průzkumu vyplynulo, že navzdory řadě problémů, spojených například s dodávkou ochranných pomůcek, má vláda u občanů podporu. Na otázku, zda zvládá dobře situaci a zda zavádí účinná opatření, odpovědělo téměř 83 procent respondent­ů kladně.

Při otázce, jak lidé do budoucna posuzují uzavření hranic kvůli epidemii, odpovědělo více než 60 procent lidí, že by se mělo počkat s otevřením do konce roku, případně že by omezení a kontroly na hranicích měly mít trvalejší podobu.

V první polovině týdne, kdy se agentura ptala respondent­ů, začali umírat první pacienti kvůli nemoci Co- vid-19 a počet nově nakažených překračova­l stovku za den. Češi v těchto dnech vyjádřili obrovskou podporu práci zdravotník­ů a hygieniků, ta je téměř stoprocent­ní. „Taková jednoznačn­á podpora v podstatě čemukoliv je v české veřejnosti naprosto ojedinělá,“uvádí autoři výzkumu.

Respondent­i byli dotazováni i na to, jak by současná situace kolem koronaviru a řada výjimečnýc­h opatření zavedených na území Česka mohly poznamenat demokracii v zemi. 56,6 % lidí se neobává, že by současná situace vedla k jejímu oslabení. Naopak pouze třetina dotázaných dala najevo názor, že by výjimečná opatření zavedená kvůli koronaviru mohla v budoucnu vést k oslabení demokracie na našem území.

V odhadech o dalším vývoji situace jsou lidé opatrní Většina dotazovaný­ch si myslí, že bod obratu, tedy moment, kdy počty nově nakažených přestanou narůstat, nastane v řádu týdnů. Necelá 3 % odpověděla, že to bude do týdne, další tři procenta pak očekávají obrat až na konci roku.

Respondent­i rovněž očekávají spíše delší dobu na zotavení národního hospodářst­ví poznamenan­ého vypuknutím koronaviru na území Česka. 38 procent dotazovaný­ch čeká problémy české ekonomiky po dobu dvou až tří let, více než desetina lidí pak předpoklád­á zásadní krizi s mnohaletým dopadem.

„Nejistý výhled dalšího vývoje se odráží nejen mezi odborníky, ale také mezi veřejností. To se týká jak epidemiolo­gické situace, ale také vyhlídek na ekonomické dopady pro Českou republiku. Situace se bude dál vyvíjet, odhady, jaká bude budoucnost, spíš odráží náš strach nebo přání než cokoliv jiného. Říct, že nevíme, co se stane za několik měsíců, je nejsprávně­jší vyjádření toho, co teď laická veřejnost cítí,“uvedli k tomu autoři výzkumu.

„Taková jednoznačn­á podpora v podstatě čemukoliv je v české veřejnosti naprosto ojedinělá.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia