Lidové noviny

Situace je zoufalá. Lékaři nestíhají

- MARTIN HAMPEJS

Stát New York se ocitl v krizi. Nemocnice jsou přeplněné pacienty, chybí jim potřebné ventilátor­y a v ulicích se objevují provizorní márnice. Stát má nejvíce případů nákazy novým typem koronaviru v USA. Pomoc od federální vlády přitom nepřichází v dostatečné míře.

NEW YORK / PRAHA „Chci, aby lidé věděli, že situace je špatná. Lidé umírají, nemáme přístroje a ochranné pomůcky, jež potřebujem­e na pohotovost­i a v nemocnici, abychom se o pacienty postarali. Je to opravdu těžké,“řekla pro deník The New York Times lékařka Colleen Smithová z newyorské nemocnice Elmhurst.

Situace na jejím pracovišti je stejně složitá jako v dalších nemocnicíc­h po celém státě New York. Stát na americkém východním pobřeží je koronavire­m zasažen nejvíce. Ve středu úřady ohlásily nákazu u více než 33 tisíc pacientů, přičemž v celých Spojených státech je nakažených přes 80 tisíc.

„Běžně máme denně na příjmu kolem 200 pacientů, kteří potřebují naši pomoc. V posledních dnech je jich však 400 a více,“vysvětlila Smithová. Podle deníku The New York Times však nákaza ještě nedosáhla nejvyššího bodu – vrchol v počtu nakažených odborníci očekávají až za dva až tři týdny.

Provizorní márnice

„Věděli jsme, že to přijde. Přesto se toho příliš neudělalo. Dnes jsme museli k nemocnici přistavit chladicí kamion, abychom měli kde skladovat těla,“popsala situaci v Elmhurstu Smithová.

Podobné chladicí vozy byly přistaveny i k nemocnici Bellevue na Manhattanu a podle deníku The Independen­t se ve městě objevily i chlazené stany, které slouží jako provizorní márnice.

Podobná situace je také v dalších nemocnicíc­h. Podle lékaře, který mluvil se CNN pod podmínkou anonymity v obavě o svou práci, nemají zdravotníc­i „přístroje, ani dostatek lůžek“.

Server New York Post dokonce uvádí, že situace je natolik kritická, že někteří lékaři si musejí vyrábět ochranné obleky z pytlů na odpadky.

„Minulý týden jsme měli v práci tak jednoho dva pacienty z deseti, kteří měli Covid-19. Na včerejší směně to už byli prakticky všichni. Někteří měli velice vážné příznaky a museli jsme je dát okamžitě na ventilátor­y,“sdělil CNN další newyorský lékař, Craig Spencer. „Nebudu mluvit o politice. Ale chci, aby všichni věděli, že situace na nemocniční­m příjmu je zoufalá,“dodal Spencer.

„Zjistili jsme navíc, že lidé, kteří k nám chodí s bolestmi zad, mají CT plic naprosto shodné s pacienty, kteří přišli s koronavire­m. Stává se, že někdo, koho sanitka přiveze od automobilo­vé nehody, nakonec skončí u nás v karanténě, protože jeho plíce vykazují stejné příznaky,“popsala dramaticko­u situaci v New Yorku lékařka Smithová, kterou ale nejvíce trápí nedostatek ochranného materiálu a přístrojů.

„Ochrannou roušku, kterou jsem měla v pátek, jsem si vzala i dnes. Je jich nedostatek. Zároveň jsme měli zjevně pacienty, kteří měli Covid-19, ale my si to neuvědomil­i. Máme tak několik nemocných sester i lékařů,“vysvětlila Smithová.

Nemocnici chybí ventilátor­y, které pomáhají dýchat nakaženým lidem, a nikde nejsou k dostání. „Dostali jsme pět nových. Ale jestli lidé nezemřou, budeme potřebovat mnoho dalších,“dodala. Lékaři musí kalkulovat s tím, kdo přístroj k dýchání dostane a kdo ne.

Ve státě je v tuto chvíli na 7 tisíc přístrojů potřebných k dýchání, další 4 tisíce se zapojí do provozu v nadcházejí­cích dnech.

Guvernér státu New York požádal federální vládu o pomoc již před několika dny. Ta sice přišla, ale ve směšném objemu.

„Chcete poplácat po zádech za to, že jste nám poslali 400 ventilátor­ů? Co s nimi budeme dělat, když jich potřebujem­e více než 30 tisíc? Vůbec nechápete rozsah problému, s nímž se potýkáme,“hřímal na tiskové konferenci guvernér státu New York Andrew Cuomo na představit­ele Trumpovy administra­tivy.

 ?? FOTO REUTERS ?? Na pokraji sil.
Zdravotníc­i v New Yorku se potýkají s nedostatke­m zdravotnic­kého vybavení a nárůstem případů nakažených.
FOTO REUTERS Na pokraji sil. Zdravotníc­i v New Yorku se potýkají s nedostatke­m zdravotnic­kého vybavení a nárůstem případů nakažených.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia