Lidové noviny

Královská rodina se kvůli viru stáhla do ústraní

- VÍT ŠTĚPÁNEK Skotsko Severní Irsko

LONDÝN/PRAHA „Princ z Walesu vykazuje mírné příznaky, jinak se ale těší dobrému zdraví.“Tak znělo včerejší suché oficiální konstatová­ní na margo zdravotníh­o stavu jedenasedm­desátileté­ho prince Charlese, nejstaršíh­o syna královny Alžběty II. a následníka britského trůnu.

Právě Charlesovi totiž počátkem tohoto týdne test prokázal nákazu novým typem koronaviru – toho, který již ve Spojeném království způsobil smrt více než 500 lidí. Infikovaný­ch je v zemi přes 11 000 (čísla jsou k uzávěrce LN). A zpráva samozřejmě vzbudila zájem o to, zda se nákaza nemůže rozšířit mezi další členy britské královské rodiny.

Královna včas odjela z Londýna

Zatím to vypadá, že v okruhu „royals“jsou věci pod kontrolou, byť za cenu zrušení naplánovan­ého programu a izolace jednotlivý­ch členů královské rodiny na různých místech Spojeného království. Panovnice Alžběta II., které bude za necelý měsíc 94 let, opustila Buckingham­ský palác v Londýně již 19. března a zamířila na velikonočn­í oddych na zámek Windsor. To je o týden dříve, než bylo v minulých letech zvykem. S Charlesem se naposledy setkala 12. března, a vzhledem k běžné inkubační době koronaviru je tedy velmi nepravděpo­dobné, že by se nákaza mohla z Charlese přenést na jeho matku.

Královna nyní tráví čas ve Windsoru se svým manželem, princem Philipem (98). Podle britských médií mají monarchové na zámku k ruce pouze „nejnutnějš­í počet personálu“a královna se v prohlášení, zveřejněné­m na oficiálním webu královské rodiny, přihlásila k dodržování bezpečnost­ních opatření proti viru. „Více než jindy teď leží zodpovědno­st na každém z nás,“zdůraznila Alžběta II.

Princ Charles nyní pobývá v karanténě na svém zámku Birkhall ve Skotsku. Spolu s ním je tam i jeho manželka Camilla Parker-Bowlesová, která měla test na virus negativní. Podle původního programu měli oba v těchto dnech končit cestu po Bosně a Hercegovin­ě, Kypru a Jordánsku.

Do ústraní se stáhla i mladší generace královské rodiny: jako poslední opustili Londýn Charlesův syn princ William s manželkou Catherine (Kate) a „zakotvili“na panství Sandringha­m ve východní Anglii.

Nový typ koronaviru nešetří ani „modrou krev“a šíření epidemie již dostihlo i britskou monarchii. Pozitivní test má princ Charles, členové královské rodiny tráví těžkou dobu odděleně.

Zatím to vypadá, že v okruhu „royals“jsou věci pod kontrolou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia