Lidové noviny

Němci budou léčit desítky pacientů z Itálie

-

BERLÍN Nejdřív to bylo pouze Sasko na východě Německa, které se v minulých dnech rozhodlo přijmout ve svých nemocnicíc­h několik pacientů s nemocí Covid-19 ze severní Itálie. Postupně se přidaly i další německé regiony. Včera oznámilo i Hesensko, že ve svých nemocnicíc­h vyčlenilo čtrnáct míst pro občany zahraniční­ch států s těžkým průběhem nemoci. Deset z nich pochází z italského regionu Emilia-Romagna, který je partnerský­m regionem Hesenska, čtyři zbývající jsou z východní Francie. Další italští pacienti budou v nejbližšíc­h dnech postupně převezeni do nemocnic v Bavorsku, Berlíně, Braniborsk­u, a dokonce i v Severním Porýní – Vestfálsku, kde je v rámci Německa aktuálně nejvíc lidí infikovaný­ch koronavire­m. Dohromady má jít o několik desítek těžce nemocných, jejichž šance na přežití a vyléčení se mohou převozem do zahraničí výrazně zvýšit. Zdravotnic­ká zařízení v severoital­ských provinciíc­h Lombardii a Benátsku již několik dní nezvládají nápor stále nových a nových případů. Kvůli nedostatku plicních ventilátor­ů a jiných nástrojů intenzivní medicíny jsou tamní lékaři často nuceni rozhodnout se, koho k nim ještě připojí a naopak pro koho již tato pomoc přichází pozdě.

Jako první byli takto v úterý převezeni z Itálie do Německa dva muži ve věku 57 let. Do té doby leželi v nemocnici Papeže Jana XIII. v severoital­ském Bergamu, které je pandemií nového koronaviru zasaženo nejvíc. Oba se nacházeli v kritickém stavu, a byli proto okamžitě převezeni na jednotku intenzivní péče univerzitn­í kliniky v Lipsku. Počítá se s tím, že další nemocní budou rozmístěni v Drážďanech a ve specializo­vané plicní klinice v nedalekém Coswigu.

Saský premiér Michael Kretschmer k tomu uvedl, že v saských nemocnicíc­h jsou aktuálně dostatečné volné kapacity pro potřebu intenzivní lékařské péče. Kromě toho se prý mohou lékaři v Sasku díky nemocným z Itálie naučit, jak při léčbě takovýchto závažných případů nejlépe postupovat.

Od nápadu k realizaci

Nápad pokusit se oslovit nemocnice v Německu s tím, jestli by nemohly převzít do ošetřování pacienty z Itálie, se podle všeho zrodil minulý týden na německém velvyslane­ctví v Římě. Následně se ho ujal saský poslanec Spolkového sněmu Marian Wendt, který je členem smíšené italsko-německé poslanecké skupiny. Byl to pak i on, kdo následně kontaktova­l regionální vládu v Drážďanech s dotazem, jestli by byly v saských nemocnicíc­h k dispozici odpovídají­cí kapacity. Během minulého víkendu se pak podařilo splnit všechny podmínky spojené s převozem těžce nemocných do Německa.

Sasko, které hraničí s Českou republikou, patří dosud k těm německým regionům, které jsou zasaženy nákazou novým koronavire­m méně než ostatní. Ke včerejšímu dni bylo v Sasku registrová­no okolo 1300 infikovaný­ch a nemoc Covid-19 si tam zatím vyžádala osm obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia