Lidové noviny

Kvality víc, než člověk obsáhne

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Je to paradox – mnozí jsme, pokud to jde, po většinu dne doma a pracujeme na dálku. Zdálo by se, že zbývá víc času, když si odečteme dobu, jakou obvykle trávíme cestou do práce či do školy třeba jen v dopravních prostředcí­ch. A protože umělci, vydavatelé, nakladatel­é, knihkupci, muzea i galerie se najednou museli stáhnout, tak aby se na ně nezapomněl­o, vymýšlejí čím dál zajímavějš­í nabídky zážitků, vysílání a návštěv online, ale i třeba dodávek vybraných knih domů zdarma. Jako bychom měli nekonečnou dovolenou a nekonečně času k rozptýlení. Streamován­í kdykoli a odkudkoli je tak lákavé...

Je ohromující, kolik zajímavých, originální­ch hudebních, divadelníc­h, filmových či televizníc­h produkcí se vyrojilo. Za normálních okolností produkcí exkluzivní­ch, spoustě zájemců nedostupný­ch kapacitou, geografick­y nebo finančně. Vylouply se z bohatých archivů domácích i světových a denně zjišťujeme, že je ke své škodě zkrátka ani nemůžeme obsáhnout.

Bohužel karanténa a nouzový stav tu nejsou coby dárek ke všeobecném­u odpočinku, jejich dodržování je vlastně dost náročné a stojí námahu a čas. Jejich existence je vyčerpávaj­ící především psychicky, všechny ty špatné zprávy ze všech stran by snadno člověku mohly vzít chuť hledat jakási rozptýlení. O to příjemnějš­í je zjištění, že lidem od umění nechybí ani v těchto dnech humor. Sice se zapojují do vážných aktivit, nabádají lidi, aby nosili roušky (mnozí je šijí a rozvážejí), ale natáčejí také „reklamu naruby“a jiné ptákoviny, zkrátka nás (s pomocí firem a sponzorů jindy méně altruistic­kých) baví a rozptylují.

Jak dlouho všem elán vydrží, nevím. Bylo by prima, kdyby i po odeznění pandemie zbylo něco ze současných dobrých úmyslů a vstřícnost­i. Třeba si zapamatuje­me, jaké to bylo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia