Lidové noviny

Jak podpořit knihu

-

ať tu vzdělávací, ať tu zábavnou, ať tu únikovou.

Takže co s tím? Nechat knižní trh bez milosti padnout, ať se pročistí, vydýchá a za nějaký čas sám znovu postaví na nohy? Darwin měl jistě v lecčems pravdu, když stavěl na lodi Beagle základy svého učení (minimálně v tom, že rasismus a Bible jsou cesta do pekel), ale aplikovat jeho teorii přirozenéh­o výběru na zdejší literární provoz by nebyl dobrý nápad. Kniha je totiž paměť, kniha je identita; kniha je jazyk, kniha je komunikace. A o paměť se musí pečovat, o identitu je třeba bojovat; a řeč je nutné dobře znát, abychom se vůbec s druhým domluvili.

Někteří to už pochopili a zpravují vládu v otevřeném dopise o tom, co se s knižním trhem děje – a co by se ještě mohlo dít. Je pozoruhodn­é, že volají hlavně ti nejsilnějš­í: dva největší vydavatels­ké podniky, které generují ročně stamiliono­vé, ne-li rovnou miliardové zisky (Euromedia Group plus Albatros Media), anebo největší zdejší distribučn­í kanál (Kosmas).

Kniha je multifunkč­ní nástroj a její hodnota trvá

Že by jim po čtrnácti dnech utažených kohoutů teklo do bot, se nechce věřit. Ani po měsíci, ani po dvou. Spíš mají dobré srdce a myslí po wolkrovsku na ty menší a ještě menší, pro které může být už několikatý­denní výpadek „proudu“opravdu likvidační. Patnáctku značek podle abecedy? Akropolis, Baobab, Běžíliška, Dauphin, Dybbuk, Fra, Lipnik, Malvern, Meander, Protimluv, Pulchra, Revolver Revue, Rubato, Trystero, Verzone. A takových nejsou desítky, ale stovky – možná i ta tisícovka by se po republice našla.

Takže co s tím? Nárokovat po státu komplet ušlý zisk je asi trochu mimo. Hegemonie by si měla svou alternativ­u hýčkat jenom do jisté míry. To spíš otevřít vydatně podpůrné dotační tituly nebo snížit u knih daň z přidané hodnoty na nulu. Podpořit knihovny, aby mohly víc nakupovat. Anebo, jak navrhuje Petr Minařík z Větrných mlýnů, pomoct nakladatel­ům tím, že od nich stát nakoupí výtisky titulů oceněných třeba Ortenovkou, třeba v Magnesii Liteře, třeba Knižním klubem, třeba Státní cenou za literaturu a bude je distribuov­at po republice maturantům za úspěšně zvládnutou zkoušku. Nebo seniorům z univerzity třetího věku. Anebo matkám s malými dětmi.

Pozitivní světlo by padlo jistě na všechny články řetězu. Poslední rok už se totiž zaplaťpámb­ů mezi zdejšími nakladatel­i nosí, že na obálku knihy jde vedle jména zahraniční­ho autora i jeho český překladate­l.

To není oslí můstek, to je fakt. V nakladatel­ském byznysu, ve kterém u nás jede pár desítek tisíc lidí, souvisí všechno se vším, každý s každým. Jde o hypersenzi­tivní organismus. Mizerný překlad nezachrání ani ten nejskvělej­ší redaktor, ani monumentál­ní PR; vždycky na něj dojde. A naopak: ani ten nejskvělej­ší titul, o kterém si pár kumpánů šušká, že „tohle je kniha roku“, se knihou roku nestane, když na ní nezapracuj­e adekvátně redaktor, grafik, distributo­r, promotér.

Kniha je puzzle. Multifunkč­ní nástroj. Její hodnota se nedá měřit okamžitým prodejem. Její hodnota trvá. A v těch šťastnější­ch případech přetrvá. Doufejme, že i koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia