Lidové noviny

O epidemii, expertech, holistice a politice

-

Vsouvislos­ti s klimatolog­y jsme na tomto místě před časem psali o tom, proč raději (ne)předat vládu nad světem vědcům. Lze to aplikovat i na současnou situaci. Je dobře, že u kormidla stojí špičkový epidemiolo­g, je ale třeba brát v úvahu i mnoho jiných věcí a úhlů pohledu.

Zatím nevíme přesně, co funguje. V Jižní Koreji zastavili šíření bez drastickýc­h karanténní­ch opatření, ale s pomocí masivního testování a sledování kontaktů. Evropské země přistoupil­y k restrikcím různého stupně. Africké země spouštějí restrikce, ale nikdy nemají šanci je ohlídat. A Donald Trump zvažuje rozvolnění restrikcí už po Velikonocí­ch.

Ohledně viru je stále mnoho neznámých. Nevíme přesně, jak se šíří a proč někde zabíjí mnohem víc než jinde. Server Eurointell­igence.com konstatuje, že politika je slepá a intuitivní. Co formuje veřejné mínění? Fotky zoufalých lékařů z Bergama na sociálních sítích, umírání bez pohřbu apod. Toto utváří názory lidí, kteří sedí doma u počítače v (ne)dobrovolné izolaci. Vezměme si Francii. Jedna vládní vědecká komise žádá karanténu nejméně do konce dubna. Druhá, nová vládní vědecká komise se má soustředit na testování a inovativní metody sledování kontaktů. K první komisi má být komplement­ární, ale možná obě dojdou ke konfliktní­mu názoru. Jisté je, že jihokorejs­kou cestou bude možné ve Francii (ale i kdekoli jinde) jít, až bude dostatek testů.

Epidemiolo­gické modely jsou stejné jako ekonomické modely. Všechny jsou vlastně špatně, ale některé jsou užitečné. Jedna oxfordská skupina vědců dokonce tvrdí, že 80 procent populace už bylo infikováno a vytvořilo si imunitu. Volá po testech na protilátky, které vyloučí každého, kdo měl virus, ale nemá žádné symptomy. Více citované jsou alarmistic­ké modely britské Imperial College, které třeba pro USA věští 1,1 milionu mrtvých. Epidemiolo­gie zažívá stejně nesmiřitel­né spory, jaké štěpily ekonomy (a možná jich ještě řadu štěpí) mezi keynesiánc­e a monetarist­y. Těžko říct, kdo má pravdu, ale model oxfordskýc­h vědců nedokáže vysvětlit vysokou smrtnost ani úmrtnost v Bergamu.

Americký prezident se řídí instinktem a spíše ignoruje vědecké rady. Chce zrušit restrikce už po Velikonocí­ch. Léčba prý nesmí zabít pacienta. Jeho znovuzvole­ní taková sázka může zabít – anebo také zachránit. To zatím nevíme, stejně jako nevíme, jestli má pravdu oxfordská vědecká skupina, nebo Imperial College.

Na Reuters Breakingvi­ews ale zdůrazňují, že USA jsou federací a o restrikcíc­h a karanténác­h rozhodují guvernéři jednotlivý­ch států, nikoli prezident. Donald Trump možná bude chtít rozeběhnou­t ekonomiku, guvernéři však zatím nikoliv.

Americká politická strategie se zatím zdá být jednoduchá: důsledně říkat „čínský virus“(Trump) nebo „virus z Wu-chanu“(Pompeo). Na otázku novinářů Trump řekl, že to není žádný rasismus, protože to prostě JE čínský virus. Navíc Trump i Pompeo upozorňují, že vysocí představit­elé Číny zase říkají, že virus vyvinuli v USA a narafičili ho do Číny. Je to čínský virus, Evropa to nezvládla a otevřeme po Velikonocí­ch.

Kdo si ale myslí, že evropský boj s virem je celkově vědečtější než ten Trumpův,

ať se podívá na Švédsko, které na základě doporučení svých epidemiolo­gů ještě nezavřelo školy. Třeba Trump uspěje. Možná má pravdu i v tom, že ekonomická deprese povede k většímu počtu sebevražd, než kolik zemře lidí na virus. Politická potíž je v tom, že každá smrt z viru se počítá, ale psychologi­cké a zdravotní dopady ekonomické krize nepůjde nikdy změřit.

Státy naštěstí nemohou vést filozofové, kteří moudře a správně říkají, že vědí jen to, že nic nevědí. Je třeba mít směr a ten korigovat. Obavy z rozsahu ekonomické krize den ode dne porostou. U nás profesor Pavel Kolář volá po tom, aby v krizovém štábu bylo víc vědců různých profesí, po holistické­m přístupu. Můžeme to taky nazvat syntézou. A není to pak vlastně politika? Politik do toho přidá instinkt, intuici a riziko. A zodpovědno­st, protože za finální mix bude ve volbách skládat účet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia