Lidové noviny

Vláda chystá úlevu pro dlužníky

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová jde za týden na vládu s návrhem novely insolvenčn­ího zákona

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Vláda se snaží pomoci těm, kdo jsou za současné situace nejzranite­lnější: dlužníkům, kteří se dostali do insolvence či exekuce a kterým se nyní v důsledku koronaviro­vé krize krátí či zcela vypadávají příjmy, a nemají tak na splátky. Tito lidé nemají ani žádné finanční rezervy, protože by tím porušovali zákon.

V hledáčku vlády je možnost úpravy lhůty či změny dalších podmínek. Na řešení pracuje ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (ČSSD). Příští čtvrtek jde na vládu s balíčkem urgentních opatření, v němž je novela insolvenčn­ího zákona. „Chceme pomoci lidem, jimž se v souvislost­i s vládními opatřeními proti šíření koronaviru snížil příjem či kteří o tento příjem přišli, a tak se dostávají do problémů s úhradou svých insolvenčn­ích závazků,“uvedla včera pro LN ministryně.

Roční splátková pauza

Jednou z věcí, které by Benešová ráda prosadila, je ochrana podnikatel­ů před bezprostře­dní hrozbou insolvenčn­ího řízení. Zvažuje také roční splátkovou pauzu pro ty, kdo spadli do insolvence před 1. červnem 2019, kdy vstoupila v platnost poslední novela insolvenčn­ího zákona.

„To je jedna z variant,“upřesnila. „Dlužníkům ale nelze nic odpouštět plošně, o všem musí rozhodnout insolvenčn­í soud,“vymezila Benešová. „Ostatně jsme ministerst­vo spravedlno­sti, tak musíme mít na zřeteli i práva věřitelů,“dodala.

Hledání řešení pro lidi, kteří mnohdy spadli do tíživé životní situace kvůli tomu, že chtěli rodině připravit pěknou dovolenou či Vánoce,

ale přecenili svoje finanční možnosti, je velice obtížné. „Zatím máme jen obrysy, čeká nás ještě velice složitá legislativ­ní práce,“přiznává sama ministryně. Jedním z problémů je podle ní i bezpočet různých poslanecký­ch návrhů. Poslanecká sněmovna by měla podle ní zákon projednat v nouzovém režimu 7. dubna.

Řada lidí čelí také exekucím. Podle ministryně se však také Exekutorsk­á komora ČR snaží vyjít lidem vstříc, odkládá různé kroky vůči jednotlivc­ům, jejichž exekuce již probíhají, a neotevírá nové případy.

Některá opatření na pomoc lidem, kteří se kvůli nesplácený­m dluhům dostali do insolvence či exekuce a jimž nyní kvůli koronaviru hrozí propad sociální situace, jsou možná v rámci současného insolvenčn­ího zákona. Resort včera na svých webových stránkách zveřejnil návod, jak mají lidé postupovat v případě, že potřebují podat návrh na odklad exekuce, anebo jak požádat o odložení měsíční splátky. Ze stránek ministerst­va je možné si stáhnout i aktualizov­ané formuláře příslušnýc­h žádostí.

Insolvence přitahuje

Na novele insolvenčn­ího zákona pracuje také poslanec Patrik Nacher (ANO). „Dalo by se říci, že dávám dohromady různé poslanecké návrhy napříč politickým spektrem, aby se s tím pak ve sněmovně lépe pracovalo,“podotkl pro LN. „Je dobré, aby se o tom diskutoval­o už nyní, ačkoliv ještě není žádný konkrétní návrh,“dodal.

Důležitá je podle něj psychika postiženýc­h dlužníků. Tito lidé nemají žádný finanční polštář, kdyby si totiž odkládali stranou nějaké finanční rezervy, porušovali by tím zákon.

Nacher by chtěl nad rámec toho, co připravuje vláda, tedy přerušení splácení dluhů, prosadit třeba také zrušení exekucí vůči těm, kdo původně dlužili částku do 1500 korun. Typické podle něj je, že se lidé dostávají do krajní situace tím, že třeba nezaplatí pokutu v řádu několika stokorun za jízdu načerno.

Svým dílem k urychleném­u řešení situace dlužníků chtějí přispět také insolvenčn­í soudci Vrchního soudu v Praze. Ti včera představil­i svou vlastní novelu insolvenčn­ího zákona.

„Platný právní stav neumožňuje dlužníkům, jejichž úpadková situace nastala až v souvislost­i s vyhlášením nouzového stavu, rychle a efektivně zvládnout jejich dluhovou situaci, v níž se ocitli nikoliv vlastním zaviněním, neboť insolvenčn­í zákon s takovou mimořádnou a globální situací nepočítal,“vysvětlují autoři návrhu novely. Insolvenčn­í zákon byl podle nich koncipován pouze pro dobré, nikoliv zlé časy.

Dlužníkům ale nelze nic odpouštět plošně, o všem musí rozhodnout insolvenčn­í soud... musíme mít na zřeteli i práva věřitelů.

MARIE BENEŠOVÁ ministryně spravedlno­sti

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová přiznává, že hledání řešení pro lidi, kteří se zadlužili třeba proto, že chtěli rodině připravit pěknou dovolenou či Vánoce, ale přecenili svoje finanční možnosti, je obtížné
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová přiznává, že hledání řešení pro lidi, kteří se zadlužili třeba proto, že chtěli rodině připravit pěknou dovolenou či Vánoce, ale přecenili svoje finanční možnosti, je obtížné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia