Lidové noviny

Za naftu zaplatí za půl roku

Koronakriz­e doléhá i na dopravce. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček navrhuje, aby kamiony mohly platit za tankování s půlročním odkladem.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Vládní opatření proti šíření koronaviru dopadají tvrdě i na autobusové a nákladní dopravce. Před týdnem pouze desetina z nich fungovala bez větších finančních ztrát. Teď když zastavili výrobu důležití zákazníci přepravníc­h firem – automobilk­y –, podíl ještě klesne. Stát chce pomoci řešit jejich situaci a jedná o možnosti půlročního odložení plateb za nákup nafty.

Přepravním firmám by na základě garancí státu dodavatelé nafty umožnili odložení splatnosti faktur z dnes běžných 30 na 180 dnů. Taková je představa místopředs­edy vlády Karla Havlíčka (za ANO), který zároveň řídí ministerst­va průmyslu a dopravy. O možnosti platebního odkladu už ministr jednal se šéfy státního distributo­ra paliv Čepro a sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

Právě půlroční odklad platby za tankování nafty je podle Havlíčka kromě kurzarbeit­u, tedy částečné kompenzace mezd, zásadní možností, jak by stát mohl dopravcům pomoci. „Chceme začít nabízet dopravcům naftu s odloženou splatností a s nějakou státní zárukou. Šest měsíců je, myslím, na překlenutí krize dostatečná doba v té první fázi. Důvod je jednoduchý: potřebujem­e zabezpečit zásobování. To je alfa a omega,“uvedl včera pro LN Havlíček.

Vítaná pomoc v nouzi

Dopravci by takové řešení jednoznačn­ě uvítali. „Byla by to vítaná pomoc. Nafta, i když její cena v poslední době klesá, tvoří 30 procent veškerých nákladů. Firmy jsou pod obrovským tlakem propadu zakázek. Přitom fixní náklady, jako jsou leasingové splátky a mzdy, jim nikdo neodpustí,“popisuje situaci Vojtěch Hromíř, generální tajemník sdružení Česmad Bohemia, pod které spadají víc než dvě tisícovky dopravních firem v Česku.

Sdružení udělalo před týdnem průzkum, ze kterého vyplývá, že desetina firem zásadní změnu v hospodařen­í vlivem nynější virové situace nepocítila, ovšem 15 procentům se propadly výkony přinejmenš­ím o polovinu, někdy až na nulu. Ostatní evidují poklesy v řádu několika desítek procent.

Jenže pokles přepravy v Česku pokračuje. Mnoho dopravců nyní postihne přerušení výroby ve všech automobilk­ách. Tím spadly na nulu i zakázky na přepravu nových automobilů i dílů od tisíců dodavatels­kých firem. Skončilo zásobování desítek tisíc restaurací i většiny hotelů, strmě padá přeprava osob.

Většina kamionovýc­h a autobusový­ch společnost­í tak víc než jindy zápasí s nedostatke­m prostředků na provozní financován­í, pokud přímo neuvažuje o propouštěn­í nebo ukončení činnosti...

Víc otázek než odpovědí Přesnější parametry takového odkladu plateb za naftu však dosud nikdo neřekl. Otázkou třeba je, zda a jakým způsobem zapojit do projektu i další firmy, od kterých dopravci naftu nakupují nebo jimž za tankování platí. To se týká nejen petrolejář­ů, ale i společnost­í, které poskytují kamionům kreditní nákup pomocí karet.

Půlroční odklad placení za odebranou naftu na jedné straně pomůže provoznímu financován­í dopravců, ale cash flow se na druhé straně zhorší výpadkem příjmů z nafty u dodavatelů paliv. Jedná se totiž o obrovské objemy. Ročně se v celém Česku prodá skoro šest miliard litrů nafty, z toho většina právě do nádrží kamionů a vozů dalších dopravců.

Šéf státního podniku Čepro Jan Duspěva připomíná, že realizace takového záměru není snadná a záleží také na tom, jakého množství dopravců a objemu tankování by se platební odklad týkal. „Podporujem­e stabilizac­i sektoru dopravy a v současné době s ministerst­vy promýšlíme několik variant, které by umožnily vybraným subjektům tankovat pohonné hmoty i v této ekonomicky nepříznivé době,“uvedl včera Duspěva.

Firmy jsou pod obrovským tlakem propadu zakázek. Přitom fixní náklady, jako leasingové splátky a mzdy, jim nikdo neodpustí.

VOJTĚCH HROMÍŘ Česmad Bohemia

 ?? FOTO ČTK ?? Přepravní společnost­i trpí v důsledku vládních opatření proti epidemii koronaviru úbytkem cestujícíc­h i zboží
FOTO ČTK Přepravní společnost­i trpí v důsledku vládních opatření proti epidemii koronaviru úbytkem cestujícíc­h i zboží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia