Lidové noviny

Dvorní fotograf Beatles

- JIŘÍ PLACHÝ

Jeho práci u nás zná každý. Jeho jméno téměř nikdo. Přestože se Desider „Dežo“Hoffmann narodil na Slovensku v židovské rodině, většinu života prožil jako světoběžní­k a zemřel jako poddaný britské královny, sám sebe považoval za Čechoslová­ka, jak prokázal v nejtěžších dobách.

Francii. Po vypuknutí války se nacházel v táboře Gurs, kde panovala velmi napjatá atmosféra. Komunisté, jichž byla většina, se v důsledku uzavření paktu Molotov–Ribbentrop velmi ostře vymezili proti své účasti v boji za obnovu Českoslove­nska a několik desítek pročeskosl­ovensky orientovan­ých interbriga­distů „vyloučili“ze svých řad. Byl mezi nimi i Dežo Hoffmann, který se do čs. zahraniční armády přihlásil mezi prvními. V Gurs však zůstal až do června 1940 v roli jakéhosi důvěrníka čs. odboje. Následně odjel do Spojeného království, kde opět patřil mezi několik desítek k čs. státu loajálních interbriga­distů, kteří odmítli komunisty vyprovokov­aný pokus o rozklad čs. armády v táboře v Cholmondel­ey.

Až do května 1944 sloužil jako desátník u štábní roty Čs. samostatné obrněné brigády. V té době se však u něj začaly projevovat zdravotní potíže, v jejichž důsledku byl nejprve přeložen k nebojovému útvaru a koncem prosince 1944 jako částečný invalida propuštěn z čs. branné moci. Mezi tím se v Británii oženil a založil rodinu. Do Českoslove­nska, kde byla většina jeho příbuzných zavražděna během holokaustu, se po válce již nevrátil. Usadil se v londýnském Soho a záhy se prosadil. Fotil pro Daily Mirror a The News Chronicle. V roce 1962 se seznámil s Beatles. Jeho styl změnil image kapely a v podstatě vytvořil její charakteri­stický vizuál. Absolvoval s nimi všechna turné po Evropě i v USA. Před jeho objektivem se ale v 60. letech vystřídali téměř všichni, kteří v té době něco znamenali: Luisem Armstronge­m a Marlene Dietrichov­ou počínaje přes Marylin Monroe a Marlona Branda, až po Rolling Stones a Jimiho Hendrixe. Dežo Hoffmann zemřel 26. března 1986 v Londýně.

 ?? FOTO VHÚ A DEZOHOFFMA­N.COM ?? v čs. zahraniční armádě a na druhém snímku s Beatles. Jeho styl pomohl změnit image kapely.
FOTO VHÚ A DEZOHOFFMA­N.COM v čs. zahraniční armádě a na druhém snímku s Beatles. Jeho styl pomohl změnit image kapely.
 ??  ?? Dežo Hoffmann
Dežo Hoffmann

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia