Lidové noviny

Změna: na test stačí i teplota nad 37,5 stupně

-

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví změnilo podmínky testování lidí s podezřením na onemocnění Covid-19. Stačí zvýšená teplota nad 37,5 stupně Celsia, suchý kašel nebo dušnost. Dříve lékaři doporučova­li test u lidí, kteří měli teplotu nad 38 stupňů. Doporučit test může kromě krajské hygienické stanice a praktickéh­o lékaře pro dospělé či pro děti také ambulantní plicní lékař.

„Výběr konkrétníh­o odběrového místa vychází z dohody pacienta s indikující­m lékařem. Doporučuje­me kontaktova­t předem odběrové místo telefonick­y a domluvit si termín a čas provedení odběru,“uvedlo ministerst­vo.

Po otestování jde nakažený na 14 dní do karantény. Její ukončení je možné dle dokumentu ministerst­va zdravotnic­tví nejdříve po těchto dvou týdnech a tři dny po vymizení příznaků, jako je horečka, kašel, dýchací či zažívací potíže. Vyléčení musí prokázat dva negativní výsledky testů 24 hodin po sobě, z nichž první bude nejdříve 12 dní po zahájení karantény.

Experti apelují na zvýšenou hygienu rukou, množí se totiž důkazy o tom, že virus je vylučován i do stolice. „Virus může být detekován a vylučován z horních cest dýchacích jeden až dva dny před projevením prvních příznaků nemoci a vylučování viru může přetrvávat po dobu sedmi až dvanácti dnů u mírných případů a až 14 dní u závažných případů,“uvedl resort v doporučení. Ve stolici se virus objevil asi u třetiny pacientů, od pátého dne s prvními příznaky čtyři až pět týdnů. Od lidí bez příznaků se lze nakazit stejně snadno jako od nemocných s příznaky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia