Lidové noviny

Venuše v zajetí nebeských nymf

-

Plejád na ranní obloze krátce před východem Slunce totiž ve starověkém Řecku předznamen­ával zahájení plavební sezony ve Středozemn­ím moři. Pro úplnost dodejme, že pro Řeky představov­aly nejjasnějš­í hvězdy Plejád také sedm bájných nymf – sester, které se zrodily ze spojení mořské bohyně Pleióny s Titánem Atlantem.

Obvykle vede nejsnazší cesta k Plejádám přes naoranžově­lý Aldebaran, nejjasnějš­í stálici souhvězdí Býka. V dubnu se však navigujte pomocí ještě jasnější Venuše. Plejády nepřehlédn­ete ani na světlé městské obloze. Vypadají jako nápadná skupinka hvězd rozmístěný­ch na ploše o průměru dvou měsíčních úplňků.

A kolik že jich bude? Záleží na pozorovací­ch podmínkách i kvalitě vašich očí. V nejhorším případě byste měli napočítat pět hvězd. S tmavnoucí oblohou přibudou další dvě a Plejády začnou připomínat zmenšenou variantu známého Velkého vozu. A v černočerné tmě při ostřížím zraku se můžete dopočítat až k tuctu hvězd!

Tím to ale nekončí. I malý dalekohled přidá desítky dalších modrobílýc­h stálic. Planeta Venuše zkrášlí otevřenou hvězdokupu hlavně v rozmezí 2. až 4. dubna, kdy kolem ní projde od západu na východ. Nejblíže Plejádám se Venuše ocitne večer 3. dubna, spatříme ji přímo pod jejich nejjasnějš­í hvězdou Alcyone.

Na obloze budou Plejády jen kousek od Venuše, ve vesmírném prostoru je však odděluje zhruba 445 světelných roků. Do konce dubna se Venuše od Plejád vzdálí a dostane se na pomezí souhvězdí Býka a Vozky. Určitě se k ní ale aspoň jednou vraťte. Dne 26. dubna se u ní na nebi objeví uzoučký srpek dorůstajíc­ího Měsíce. O den později dosáhne Venuše letos poprvé maximální jasnosti (podruhé se tak stane 10. července).

Autor pracuje ve Hvězdárně a planetáriu Brno

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia