Lidové noviny

Nákaza je zatím pod kontrolou

-

Oblast kolem Litovle a Uničova byla dva týdny pod separátní „poklicí“, protože se tam nákaza začínala šířit exponenciá­lou. Kvůli tomu je region laboratoří, na níž se dá odhadnout, jak moc se virus rozmohl. „Už jsme tam zavezli 22 tisíc testovacíc­h setů. Chceme vědět, kolik osob se tam dostalo do kontaktu s tímto onemocnění­m,“řekl ČRo hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.

V dalším kroku chce udělat průkazné, sofistikov­anější šetření na vybraném vzorku, a to v Praze. Zkoumat se má přítomnost protilátek v těle, na což stačí dostupnějš­í rychlotest­y. Tím se odhalí jedinci, kteří nemoc mají nebo měli, byť třeba bez příznaků. Negativní výsledek ale může znamenat to, že nemoc v těle je, ale v raném stadiu, kdy imunita ještě protilátky vyrobit nestihla.

„Testování reprezenta­tivního vzorku populace se bude týkat pěti tisíc obyvatel Prahy,“upřesnil Prymula pro Českou televizi s tím, že úkolu se ujme 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nadále vidí ústřední prioritu v prověrkách zdraví lidí v ubytovacíc­h zařízeních pro seniory. U klientů i personálu tak budou prověrky i nadále pokračovat. Nákaza tam hrozí zejména proto, že stejně jako v nemocnicíc­h do těchto zařízení zaměstnanc­i přicházejí zvenku a zase po směnách odcházejí. Navíc je to tam nejvíc nebezpečné z hlediska vážnosti příznaků.

„Na rozdíl od jiných států, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, to takto v České republice není,“řekl Vojtěch. Oproti zdejším 22 procentům lidí nad 65 let mezi potvrzeným­i nakaženými je třeba v Itálii pacientů nad 59 let skoro polovina.

Za uplynulý týden vzrostl podíl věkovitějš­ích seniorů, kteří pobývají v nemocnici: sedmdesátn­íci a starší tvoří 60 procent všech hospitaliz­ovaných. Je to dáno i tím, že starší lidé mívají přidružená onemocnění. Hlavně vysoký tlak a diabetes jsou velmi rizikové faktory.

Nenechme se „rozhodit“čísly Třebaže každý lidský život je nenahradit­elný, Dušek zdůraznil, že mortalita v důsledku nákazy koronavire­m je v České republice malá, a nabádal, aby se zrovna touto částí statistiky nenechali Češi mentálně polapit. „Začínáme poznávat chování té infekce. Mortalita na koronaviru­s je u nás v mezinárodn­ím hledisku velmi nízká a v porovnání s jinými příčinami úmrtí zanedbatel­ná,“uvedl Dušek.

V Česku mortalita u koronaviru vychází na 0,25 úmrtí v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nejhorší údaj má v tomto ohledu Itálie, tam je to 17,84 skonů na sto tisíc obyvatel. Nejoptimis­tičtěji naopak vychází Tchaj-wan s číslem 0,02.

Klíčové pro zvládnutí pandemie je i to, aby byla dostatečně robustní kapacita nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče. Vladimír Černý, předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny, včera uklidňoval, že v tomto směru není důvod k obavám. „Jsme mezi zeměmi s nejnižším rizikem překročení kapacity lůžkové péče v souvislost­i s touto nemocí,“uvedl. Země je v tomto ohledu šestá, první místo drží Rakousko.

Až při náporu 45 tisíc pacientů najednou by začínalo hrozit, že intenzivní péče nebude stačit. Pak by se aktivovaly záložní systémy. Teď jsou hospitaliz­ované asi čtyři stovky nakažených, z toho necelých sto potřebuje intenzivní péči nebo má těžký průběh choroby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia