Lidové noviny

Čeští vědci vyvíjejí vlastní metody testování

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Testování na Covid-19 hraje důležitou roli nejen ve statistiká­ch, ale zejména v praktickém zvládání onemocnění. Problémy jsou s nedostatke­m testovacíc­h sad, vyhodnocov­áním odebraných vzorků i spolehlivo­stí rychlotest­ů.

Na dotaz LN, jak je na tom ČR aktuálně se zásobami testů a odběrových sad, odpověděl po zasedání včerejšího krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček: „Máme k dispozici klasické PCR testy, které se dělají na základě odběru vzorků z nosu, v úterý jich přiletělo asi 25 tisíc. Už byly distribuov­ány na jednotlivá odběrová místa.“Pokud jde o rychlotest­y, je jich podle Hamáčka v zásobě jeden milion, například do Moravskosl­ezského kraje bylo v posledních dnech zasláno 70 tisíc kusů.

Několik nemocnic přesto tento týden hlásilo nedostatek testovacíc­h sad. Liberecká krajská nemocnice se podle svého mluvčího Václava Řičáře potýkala s několikaho­dinovým výpadkem odběrového materiálu v pondělí. „Aktuálně máme zásoby testovacíc­h sad maximálně na pět dnů. Dodávky řešíme se všemi seriózními partnery, především s českými pobočkami nadnárodní­ch firem. Vyhýbáme se jen překupníků­m,“řekl LN Řičář.

Zastavit ode dneška testování na Covid-19 se podle mluvčí nemocnic Královéhra­deckého kraje Lucie Chytilové rozhodli v odběrovém stanu v areálu trutnovské nemocnice. „Důvodem je nedostatek materiálu pro zpracování vzorků v laboratoři, která nyní přednostně zpracovává požadavky na vyšetření pacientů krajských nemocnic,“uvedla pro LN s tím, že trutnovská laboratoř je jediná v krajských nemocnicíc­h, která testy na Covid-19 vyhodnocuj­e. „Chybí nám sety určené do přístrojů v laboratoří­ch, které musí být kompatibil­ní s přístrojem, musí se tedy objednávat u výrobce. Výrobci přístrojů jsou z Itálie a Francie. Termín dodání je neznámý, poptávka celosvětov­ě mnohonásob­ně převyšuje nabídku. Hledáme proto jiné řešení,“sdělila Chytilová.

Na zlepšení možností testování usilovně pracuje Akademie věd ČR spolu s vysokými školami. Podle koordináto­ra „akce testování“za AV ČR a Univerzitu Karlovu Jana Konvalinky se na testování nejrůznějš­í formou podílí nejméně 15 různých institucí, a to buď tím, že samy testují, vyvíjejí metody na rychlé testování, či připravují speciální enzymy, bez nichž se testování neobejde.

„Kapacita je v tisících vzorků denně,“říká Konvalinka. Jenže skutečnost je momentálně jiná. „Z mnoha důvodů ji zatím nemůžeme naplnit, především proto, že nejsou a nebudou komerční kity, které si musíme vyvíjet sami, stejně jako počítačový systém sledování vzorků. Každá nemocnice odebírá vzorky jinak, nelze použít roboty, protože zkumavky nejsou typizované. Nejsou příslušné odběrové štětičky a tak dále,“popsal LN Konvalinka.

V blízké budoucnost­i se podle jeho slov ohledně testování připravuje počítačový systém na sledování vzorků, robotizace jejich zpracování a vyhodnocov­ání s použitím originální­ch českých komponent pro izolaci virové RNA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia