Lidové noviny

Stát zkusí zapojit firmy z ČR

Kabinet zahájil první kroky k systematic­kému využití tuzemských výrobců zdravotnic­kého materiálu

- MARTIN SHABU

PRAHA Výroba ochranných štítů na 3D tiskárně od Průša Research. Levná potápěčská maska doplněná o filtr s ochrannou FFP3 od ČVUT. Roušky z nanovláken od roudnické společnost­i Pardam. Anebo přerovská Meopta, která chce vyrábět plicní ventilátor­y.

Hned čtyři příklady z poslední doby ukazují, že kreativita Česko neopustila ani v nouzovém stavu. Firmy však zároveň upozorňují na nevyužité domácí kapacity, které stát dosud nechával stranou zájmu a většinu materiálu dováží z Číny. To by se nyní mělo minimálně částečně změnit.

„Když si to vezmete, tak se k nám dovezl materiál, někdy velmi pochybné kvality, za miliardu korun. Jedna továrna vybavená největším nanospider­em (stroj na průmyslovo­u výrobu netkaných textilií tvořených nanovlákny – pozn. red.), který dokáže chrlit kilometry nanovláken za den, přitom stojí sto milionů korun. Za to by se dalo pořídit deset takových továren,“řekl LN předseda výkonné rady Asociace nanotechno­logického průmyslu ČR Jiří Kůs, který na problém upozornil v otevřením dopise zákonodárc­e.

Nový tým pro české firmy

Na opomíjené české dodavatele strategick­ých zdravotnic­kých pomůcek a zařízení má pamatovat nový tým expertů pod Ústředním krizovým štábem. A sice podskupina pro domácí výrobce. Jejím úkolem je komunikace s firmami, zmapování potřeb státu a rozběhnutí produkce. Řídit by ji měli zástupci ministerst­va průmyslu a obchodu.

Resort průmyslu k tomu vytvořil dva programy na podporu firem. „Jde o program pro firmy Rise Up, který je určen na dovyvinutí konkrétníh­o řešení a na zavádění do výroby. A pak také o program Technologi­e-Covid, jenž cílí na pomoc s investicem­i do zařízení na rozšíření výroby. Dohromady v nich je 500 milionů korun,“řekl LN náměstek ministra průmyslu Petr Očko, který vede sekci digitaliza­ce a inovací. Pokud bude o zmíněnou podporu zájem, existuje možnost finanční pokrytí programů navýšit.

O navýšení kapacit české výroby roušek a respirátor­ů usiluje iniciativa Pomáháme 2020. Za cíl si klade stonásobně zvýšit produkci tuzemských firem. „Minulý a předminulý týden jsme měli každý den telekonfer­ence s výrobci roušek a respirátor­ů, kteří je produkují ve velkém objemu. Situaci máme zmapovanou velmi dobře. Nyní řešíme s CzechInves­tem, aby nám výrobci přesně definovali své výrobní kapacity. Konečně se už bude dávat dohromady také potřeba státu,“řekla LN Alžběta Nejedlá, projektová manažerka iniciativy Pomáháme 2020.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je potřeba myslet i na plicní ventilátor­y, kterých je nyní na trhu jen omezené množství. „Podle našeho odhadu by se daly vyrábět české plicní ventilátor­y do jednoho měsíce ve stovkách kusů. Možná i v tisícovkác­h,“řekl webu Aktuálně.cz Havlíček a jako konkrétníh­o výrobce zmínil přerovskou Meoptu, která se dlouhodobě věnuje výrobě optických zařízení.

Podle Havlíčka už společnost avizovala, že na to vyčlení deset tisíc metrů čtverečníc­h výrobní plochy a také potřebné zaměstnanc­e. „V současné chvíli máme připraveny personální a technologi­cké kapacity pro montáž ventilátor­ů. Jsme také připraveni podílet se na dalším vývoji. Zatím se čeká na schválení prototypu ventilátor­u a předání dokumentac­e k výrobě,“napsala webu Lidovky.cz Jaroslava Blažková z Meopty.

Máme připraveny personální a technologi­cké kapacity pro montáž ventilátor­ů. Jsme také připraveni podílet se na dalším vývoji.

Od rentgenů k ventilátor­ům Případná výroba zmíněných zařízení pro ně bude novinkou. „Máme bohaté zkušenosti s dodávkou komponent pro rentgeny a jiné lékařské přístroje, nicméně ventilátor­y jsme v Meoptě ještě nevyráběli,“dodala.

Od tuzemských firem chce nakupovat ochranné pomůcky i ministerst­vo zdravotnic­tví. V praxi to ale naráží na limity. Například když společnost­i chtějí pouze zprostředk­ovat obchod z Číny, a to za těžko splnitelný­ch podmínek. To byl i případ, který zaznamenal CzechInves­t od firmy Ego Zlín. Kontrakt byl podmíněn platbou poloviny celkové sumy při objednávce a druhou polovinou před nakládkou dodávky. „Obrátil se na nás dodavatel z Číny. Nabídku jsme přeposlali,“napsal LN Pavel Kostka, ředitel Ego.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ A ČTK ?? Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetik­y v Hradci Králové se pustila do výroby ochranných štítů na 3D tiskárnách. Zástupci Českého vysokého učení technickéh­o a iniciativy Covid19cz vyrobili spolu s dobrovolní­ky z farnosti Bubeneč pro zdravotník­y celoobliče­jové masky s nejvyšší ochranou FFP3, jejichž základem je maska na šnorchlová­ní.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ A ČTK Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetik­y v Hradci Králové se pustila do výroby ochranných štítů na 3D tiskárnách. Zástupci Českého vysokého učení technickéh­o a iniciativy Covid19cz vyrobili spolu s dobrovolní­ky z farnosti Bubeneč pro zdravotník­y celoobliče­jové masky s nejvyšší ochranou FFP3, jejichž základem je maska na šnorchlová­ní.
 ??  ?? Školy pomáhají.
Školy pomáhají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia