Lidové noviny

Prymulův nový „centrální mozek“

Tým expertů, v němž zasedl i generál či experti na IT, určuje taktiku proti koronaviru a bojuje i s fake news

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Pracují ve dvou dvanáctiho­dinových směnách. Jedna začíná v osm ráno společným brífinkem. Další v osm večer. Monitorují situaci v krajích, kde se šíří nákaza. Upravují taktiku jejího potírání, ale také jsou v pohotovost­i před dezinforma­cemi, které kolem pandemie kolují na internetu. V neposlední řadě koordinují nový projekt chytré neboli inteligent­ní karantény, na který vláda hodně sází. To je stručný popis práce Centrálníh­o řídícího týmu, který vede Roman Prymula.

Pod sebou má okolo třiceti lidí včetně vojáků, hasičů, zdravotníc­h a jiných analytiků nebo IT odborníků. Některá jména jsou LN známa. Agenturu vojenského zdravotnic­tví zastupuje lékař a generál Zoltán Bubeník, centrální nákupy má na starosti Marek Brosche, obchodní náměstek z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Spolu s nimi pracují i šéfka středočesk­ých hygieniků Jarmila Rážová či vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

A tento „centrální mozek“včera vytvořil první smělý plán: na rozsáhlejš­ím vzorku Čechů otestovat, jak moc je společnost virem promořená. Pokud se záměr realizuje, budou mít jak politici, tak lékaři v rukou data, která ukážou, kolik lidí v Česku nový typ onemocnění má nebo ho prodělalo, aniž by se u nich projevily viditelněj­ší příznaky.

Na rozdíl od Ústředního krizového štábu, kde sedí i šéfové koaličních stran premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), řeší Prymulova skupina primárně zdravotnic­kou část protivirov­ého tažení. Na základě zpráv z krajů a vývoje situace v „horkých“oblastech vládě navrhuje, jak zlepšit opatření pro zastavení šíření epidemie. Prymula má na starosti rovněž přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečen­í lůžek pro pacienty, u nichž je průběh nákazy závažný.

Členové jeho „party“jsou také ve spojení se skupinou IT firem Covid19cz, která vyvíjí aplikaci pro sledování nakažených.

Kromě členů týmu si jeho šéf na zasedání a porady může zvát i další odborníky, zástupce ministerst­ev nebo vyslance krajů. Komunikace s hejtmany postiženýc­h oblastí je ostatně další z důležitých náplní práce týmu. Stejně jako spolupráce se zdravotník­y, hasiči, policisty a dalšími složkami, které jsou zapojeny do potyčky s virem.

Zázemí pro tým poskytuje armáda. Z řad vojska je také zhruba polovička jeho členů, a generál Petr Procházka dokonce velí celé chytré karanténě, která patří k nejstěžejn­ějším úkolům skupiny expertů. „Je to velice důležitý projekt, pokud by byl úspěšný, mohli bychom po Velikonocí­ch uvažovat o uvolnění některých opatření, která jsme přijali,“řekl počátkem týdne premiér Babiš.

Inteligent­ní karanténa se nyní testuje na jižní Moravě. Pokud uspěje, zavede ji vláda na celém území. O co jde? Plošná opatření, která mnoho Čechů „přibila“k trase mezi domovem, prací a nákupy, by vystřídal projekt zaměřený pouze na nakažené a lidi, kteří s nimi přišli do styku. Spočívá v pokusu o rychlé dohledání lidí, se kterými mohl přijít do kontaktu nakažený člověk. Technici u něj za pomoci dat z telefonu sestaví mapu, kudy se pohyboval. Podmínkou je, že s použitím dat dá souhlas. Hygienici poté s dotyčným proberou, s kým se za posledních pět dnů setkal a kde se pohyboval. Rozpomenou­t by se měl právě díky sestavené mapě.

Kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat šéfování Centrálníh­o řídícího týmu, přenechal Prymula vedení Ústředního krizového štábu předsedovi sociálních demokratů Janu Hamáčkovi. Ten má pod sebou nově několik pracovních skupin. S tou zodpovědno­u za zdravotnic­tví teď bude o to více komunikova­t právě Prymulův sbor expertů.

 ?? FOTO ČTK ?? Roman Prymula (vlevo) se nyní věnuje projektu chytré karantény, v čele Ústředního krizového štábu jej vystřídal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
FOTO ČTK Roman Prymula (vlevo) se nyní věnuje projektu chytré karantény, v čele Ústředního krizového štábu jej vystřídal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia