Lidové noviny

Čínská slabina doktora Tedrose

- MARTIN HAMPEJS

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s stojí v čele WHO již několik let. Jeho vizí je spolupráce všech národů v boji proti nemocem. Proto chválil Čínu za otevřenost a transparen­tnost na začátku koronaviro­vé krize. Dnes sklízí kritiku, že jde komunistic­ké vládě příliš na ruku.

ŽENEVA/PRAHA V době probíhajíc­í koronaviro­vé krize se zraky všech médií i vlád upírají každý den k tiskovým brífinkům Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), která zaznamenáv­á data o případech a narůstajíc­ím počtu zasažených zemí.

V čele této organizace již dva a půl roku stojí Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, který při svém nástupu do funkce sliboval reformu celé organizace, jež pomáhá bojovat každý rok s nemocemi zabíjející­mi miliony lidí. WHO provádí monitoring nemocí, vysílá lékařské týmy i zásoby zdravotnic­kých potřeb či poskytuje platformu pro vědecké debaty.

Tedrose někteří světoví lídři popsali jako „okouzlujíc­ího“a „skromného“. Během své první tiskové konference ve funkci ředitele WHO v Ženevě vešel do místnosti usměvavý a pohodlně hovořil s novináři. Pro mnohé to byla velká změna oproti předchozí šéfce organizace Margaret Čchanové, která působila velmi formálně.

Za příjemnou fasádou se však skrývá velmi odhodlaný muž. Než nastoupil do čela Světové zdravotnic­ké organizace, prošel mnoha pozicemi v rámci etiopské vlády včetně ministra zdravotnic­tví a zahraničí. Narodil se v roce 1965 ve městě Asmara, které se v roce 1991 stalo hlavním městem poté, co Eritrea získala nezávislos­t na Etiopii.

Nejvíce určujícím momentem jeho života byla smrt jeho mladšího bratra, kterého podle něj zabily spalničky, když mu byly čtyři roky. „Nepřijal jsem to a do dneška to nepřijímám,“řekl šéf WHO v listopadu loňského roku pro magazín Time s tím, že žádné dítě by nemělo zemřít na nemoc, které se dá předejít.

V době, kdy působil ve funkci ministra zdravotnic­tví, reformoval systém nemocnic a umožnil přístup ke zdravotní péči mnoha lidem. Jeho reputace má ale i stinné stránky. Během jeho funkčního období totiž země bojovala s epidemií cholery a jeho ministerst­vo se tehdy stalo známé tím, že nutilo novináře, aby nepsali o případech nemoci v zemi.

Přemlouván­í Číny

Během své úspěšné kandidatur­y na šéfa WHO Tedros tvrdil, že nic takového jeho úředníci nečinili. Ve své funkci byl ale efektivní. Spoléhá především na kooperaci států a během nedávné epidemie eboly v Demokratic­ké republice Kongo byl několikrát v zemi, aby pomohl tamní vládě. Není proto divu, že když vypukla současná pandemie koronaviru v Číně, byl šéf WHO během pár dní v Pekingu.

„Jeho strategií je přemluvit Čínu k transparen­tnosti a mezinárodn­í spolupráci, namísto jejího kritizován­í,“uvedl pro média profesor z Georgetown University Lawrence Gostin. Podle kritiků ale Etiopan neuspěl a jeho chvála Číny za otevřenost a sdílení informací není na místě.

Tedros totiž po návratu z Pekingu, který navštívil v lednu, na mnichovské bezpečnost­ní konfereci adoroval Čínu za to, že svým rychlým zásahem a zavedením karantéry „získala čas pro celý svět“.

Dnes se ale začíná ukazovat, že komunistic­ká vláda zjevně manipulova­la s čísly nakažených. V původním epicentru nákazy, městě Wu-chan, totiž nestíhají likvidovat těla. Krematoria přitom dokážou zpopelnit až dva tisíce těl denně.

Tedros zároveň čelí kritice i za ústupky Číně v otázce přijetí Tchaj-wanu do struktur WHO. Světová zdravotnic­ká organizace dlouhodobě takový krok odmítá, protože Čína považuje Tchaj-wan za svou integrální součást.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia