Lidové noviny

Gangy hlídají karanténu

-

Trump: Zakrývat si ústa není špatný nápad

Zakrývat si kvůli šíření koronaviru na veřejnosti nos a ústa není podle amerického prezidenta Donalda Trumpa vůbec špatný nápad. Lidé by ale měli používat spíše šály, roušky by měli přenechat zdravotník­ům v nemocnicíc­h, citoval včera šéfa Bílého domu zpravodajs­ký web BBC.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podle agentury AP nyní zvažuje, zda vydat doporučení, aby lidé na veřejnosti nosili zakrytá ústa a nos. Rozhodnutí zatím nepadlo. „Můžete použít šálu. Mám pocit, že lidé to chtějí dělat. Jistě to nijak neuškodí,“odpověděl prezident Trump na tiskové konferenci na otázku, která se týkala debaty o zakrývání nosu a úst. Sám prezident by podle svých slov lidem zakrývání části obličeje doporučil, podle jeho poradců by ale lidé neměli používat k ochraně roušky, aby jich kvůli tomu poté neměly nedostatek nemocnice. „Nemusí to být rouška, ale není to špatný nápad... aspoň načas,“dodal prezident. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v úterý uvedlo, že „aktivně zvažuje“, zda doporučit Američanům, aby si v boji proti šíření koronaviru zakrývali nos a ústa. Podle agentury AP si i bez vydání doporučení řada Američanů při pohybu na veřejnosti nějakým způsobem ústa a nos zakrývá, například i podomácku vyrobenými rouškami. „Ještě jsme tam nedospěli, ale myslím, že se blížíme k určitému rozhodnutí, protože opravdu chce-li nějaká osoba, která může a nemusí být nakažená, zabránit přenosu infekce na jiné, jedním z nejlepších způsobů, jak to udělat, je pomocí roušky,“řekl hlavní poradce americké vlády v otázkách infekčních onemocnění Anthony Fauci. Ale například podle šéfa americké zdravotnic­ké služby Jeroma Adamse masky riziko nákazy naopak zvyšují. Lidé podle něj totiž s nimi neumí správně manipulova­t.

Turecká amnestie se nebude týkat politickýc­h vězňů Ačkoliv se Turecko chystá kvůli pandemii koronaviru předčasně propustit z vězení až třetinu všech vězňů v zemi, nebude se opatření vztahovat na uvězněné aktivisty za lidská práva, novináře a opoziční politiky. Postup úřadů proto kritizují některé místní i mezinárodn­í nevládní organizace. Turecký parlament v úterý projednáva­l podobu zákona, který by umožnil podmínečné propuštění až 90 000 lidí či jejich přesun do domácího vězení. Částečná amnestie by se měla vztahovat například na zločince odsouzené za organizova­ný zločin či naplánovan­ou vraždu. Skupiny bojující za lidská práva však více znepokojuj­e to, kdo ve vězení zůstane, než kdo z něj vyjde ven. Ve výčtu totiž zjevně chybí političtí vězni, již jsou v Turecku velice často souzeni na základě obávaného protiteror­istického zákona.

Vyléčený princ Charles ocenil nasazení zdravotník­ů Britský princ Charles, který překonal koronaviro­vou infekci, ocenil nezištné pracovní nasazení zdravotník­ů. Země podle něj prožívá zvláštní a hrozivou dobu. Jedenasedm­desátiletý následník trůnu v pondělí opustil izolaci poté, co vykazoval jen „relativně mírné příznaky“nemoci Covid-19; jeho úřad oznámil, že se těší dobrému zdraví. Británie je prakticky v karanténě. Stejně jako v mnoha dalších zemích lidé vycházejí z domu jen v nutných případech, například nakoupit jídlo. Charles ve videovzkaz­u řekl, že ačkoli se zotavil, stále si drží společensk­ý odstup a izoluje se.

Izrael pomůže Pásmu Gazy výměnou za vydání vojáků Izrael spojuje možnou pomoc palestinsk­ému Pásmu Gazy při zvládání epidemie koronaviru s vydáním těl dvou svých vojáků, která se v Pásmu Gazy nachází už od války v roce 2014. Před novináři to včera podle agentury Reuters naznačil izraelský ministr obrany Naftali Bennett. V pásmu je prokázáno 12 pacientů s koronavire­m a tamní zdravotnic­tví má k dispozici pouze 96 ventilátor­ů na dva miliony obyvatel. Hamás, který oblast ovládá, už požádal o zahraniční pomoc.

V Salvadoru karanténu prosazují i zločinecké gangy Omezení volného pohybu kvůli šíření nákazy koronavire­m snížilo v Salvadoru počet vražd na historické­m minimum. Podle prezidenta Nayiba Bukeleho bylo v březnu v zemi zavražděno jen 65 lidí, ač před několika lety evidoval tento středoamer­ický stát někdy i tisíc vražd měsíčně. Násilí ale může v Salvadoru, který byl dosud první na světě v počtu vražd na počet obyvatel, v dubnu vzrůst. Místní kriminální gangy totiž tento týden pohrozily i zabitím tomu, kdo omezení pohybu nebude dodržovat, uvedl místní deník El Faro. „Nejprve jim to řekneme po dobrém, a když to nepomůže, přijde na řadu jiný způsob než slova,“citoval deník jednoho z členů mezinárodn­ího gangu Mara Salvatruch­a (MS13). Naopak v Kolumbii mohou opatření proti koronaviro­vé pandemii i zabíjet. Paramilitá­rní organizace a kartely totiž zabíjejí nepohodlné aktivisty. Zneužívají toho, že se kvůli epidemii musí zdržovat v místě svého bydliště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia