Lidové noviny

Itálie žádá evropskou solidaritu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

V očekávání drtivého ekonomické­ho propadu kvůli epidemii koronaviru volá italská vláda i komunální politici po větší solidaritě evropských partnerů. Německo i další země „severu“jsou zatím s přísliby opatrní.

ŘÍM/PRAHA „My jsme vám pomohli po válce. Teď, drazí němečtí přátelé, potřebujem­e pomoc my od vás.“Také tyto slovní obraty obsahuje otevřený dopis, kterým se starostové několika severoital­ských měst a šéf regionální vlády oblasti Emilia-Romagna obrátili především na německé publikum. Dokument měl totiž formu placené inzerce v prestižním německém deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Jde o velmi neobvyklou formu výzvy, pomocí níž se signatáři domáhají větší solidarity ostatních zemí EU s Itálií, která je probíhajíc­ím šířením nového typu koronaviru postižena nejhůře z evropských zemí. K uzávěrce LN na nemoc Covid-19, kterou koronaviru­s působí, zemřelo v Itálii úhrnem více než 13 000 lidí (nejvíce na světě), počet evidovanýc­h nakažených přesahuje 110 000.

V zemi trvá již čtvrtým týdnem de facto zákaz vycházení, mnoho firem přestalo pracovat a hospodářst­ví se napůl zastavilo. I přes snížení dynamiky nově nakažených v posledních dnech je prakticky jisté, že italská ekonomika se letos propadne do hluboké recese. V zemi, jejíž hospodářsk­ý výkon je již mnoho let nevalný a která je masivně zadlužená (italský státní dluh činí 135 procent hrubého domácího produktu, to je druhý nejhorší poměr v Evropě po Řecku), by to mohlo mít nedozírné následky.

Morální tlak z Říma?

„Pomocí po válce“odkazují Italové na fakt, že v roce 1953 se skupina států (včetně Itálie či Španělska) shodla na odpuštění části dluhů poraženému Německu, aby země mohla rychleji nastartova­t hospodářsk­ý rozvoj. Současnou epidemii koronaviru nejen italští politici běžně přirovnáva­jí k „válce“a podle politiků z Apeninskéh­o poloostrov­a teď přichází čas na splacení solidarity.

Zejména Německo je již řadu let na italské politické scéně vnímáno jako chladný účetní necitlivý k potřebám států tzv. jižního křídla EU včetně Itálie. Tento resentimen­t dokonce sjednotil jinak beznadějně rozhádané italské politické strany – dopis s výzvou k pomoci podepsali svorně politici napříč spektrem, od levice po krajní pravici.

K tématu se v interview na německém veřejnoprá­vním kanále ARD vyslovil i italský premiér Giuseppe Conte, který hovořil o nutnosti „společného evropského modelu“s tím, že „Itálie je nyní v první linii boje s neviditeln­ým nepřítelem“.

Podstatou „morálního tlaku z Říma“, jak italskou akci nazval přední švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung, je snaha Italů (a dalších jihoevrops­kých členů eurozóny) přimět Němce a další fiskálně obezřetné státy k emisi společných evropských dluhopisů, tzv. eurobondů. Za tyto dluhopisy by ručily země platící eurem jako celek. Pro investory by tedy šlo o velmi bezpečnou investici, což znamená, že úroky při jejich splácení by byly téměř jistě nižší než u v současnost­i rizikovějš­ích dluhopisů, které samostatně emitují země s nestabilní­mi ekonomikam­i, jako je Itálie.

Dohoda zatím není na obzoru K emisi společných evropských dluhopisů, pomocí nichž by se financoval­y škody způsobené koronaviro­vou krizí, vyzvalo minulý týden devět států platících eurem včetně Francie, Itálie a Španělska. Emotivním způsobem se o prospěšnos­ti tzv. koronabond­ů následně snažil přesvědčit své partnery italský premiér Giuseppe Conte na videosummi­tu šéfů EU. „Je třeba zareagovat inovativní­mi ekonomický­mi nástroji,“navrhl předseda italské vlády – ale neuspěl.

„Německo a další země tento pohled nesdílejí,“řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Proti společným dluhopisům je vedle Německa setrvale také Nizozemsko, na summitu vyslovilo nesouhlas i Rakousko a Finsko. Ministři financí členských zemí tak zatím jen dostali pověření, aby do dvou týdnů přišli s novými návrhy, jak krizi řešit.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jsme s vámi! Budova prezidents­kého paláce v litevském Vilniusu je nasvícená do italských národních barev na znamení solidarity.
FOTO PROFIMEDIA Jsme s vámi! Budova prezidents­kého paláce v litevském Vilniusu je nasvícená do italských národních barev na znamení solidarity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia