Lidové noviny

Turkmenist­án zakázal koronaviru­s

Svérázný recept na nákazu našly některé diktatury – vir zpochybňuj­í a oficiálně odmítají jakákoli ochranná opatření. Vesměs jde jen o kulisu.

- TOMÁŠ VLACH

AŠCHABAD/PRAHA Zatímco většina zemí světa přijímá tvrdá opatření proti koronaviru, jiné státy dělají opak. Příkladem je středoasij­ský Turkmenist­án, který patří ke dvěma desítkám zemí, kde se oficiálně ještě žádný případ nákazy neobjevil. Nebezpečí pandemie demonstrat­ivně ignoruje i třeba Bělorusko, Severní Korea nebo Tádžikistá­n. O skutečném stavu věcí ale panují pochybnost­i.

V Turkmenist­ánu úřady rovnou zakázaly slovo koronaviru­s používat a muselo zmizet i ze zdravotnic­kých příruček. Podle zpravodaje Rádia Svoboda (EFE/RL) se lidí veřejně probírajíc­ích téma koronaviru v metropoli Ašchabad chopili agenti v civilu a odvedli je neznámo kam. Potíže mají i ti, kdo si nasadili roušky.

Zdejší autoritati­vní lídr Gurbanguli Berdymuham­edov věnoval část schůze kabinetu tématu stepní byliny harmala a doporučil obyvatelst­vu vykouřit dýmem z této starodávné rituální rostliny (známé i jako syrská routa) svá obydlí. „Naši předci nám zanechali výbornou metodu, jak bojovat se závislostm­i a různými nakažlivým­i chorobami,“prohlásil prezident.

Ve skutečnost­i ale Turkmenist­án proti koronaviru bojuje, jen se o tom nesmí mluvit. Země zavřela hranice a zastavila mezinárodn­í lety, mezi jednotlivý­mi oblastmi jsou kontrolní stanoviště, která nepustí nikoho bez propustky. Každý, kdo přijede z rizikové země, musí na měsíc do karantény.

„Turkmenské vedení se snaží vylepšit si reputaci extrémními metodami zatajování informací o koronaviru,“míní Jeanne Cavelierov­á z organizace Reportéři bez hranic. Na šíření polopravd, dezinforma­cí a propagandy pak upozorňuje i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), na druhé straně je podle ní „infodemie“, způsobená nadbytkem informací. „To komplikuje lidem hledání důvěryhodn­ých zdrojů informací a spolehlivo­u orientaci v nich v momentě, kdy to skutečně potřebují,“konstatuje WHO.

Prevence vodkou a saunou Žádný případ oficiálně nemá ani další středoasij­ská země, Tádžikistá­n. Zdejší autoritati­vní prezident Imomali Rachmon se pravidelně objevuje na veřejnosti a 22. března uspořádal masové oslavy perského nového roku. Pravý stav ale není znám, protože testování se neprovádí, navíc tisíce tádžických gastarbeit­rů uvázly v Rusku a nemohou se dostat domů a někteří už mohou být také nakažení.

„Je lepší zemřít vestoje než žít na kolenou,“řekl v televizi běloruský lídr Alexandr Lukašenko, v jehož zemi se kvůli koronaviru nezměnilo prakticky nic (je tu 163 nakažených a 2 mrtví). Dál se hraje fotbal a chodí do práce a pořádají oslavy. Lukašenko tvrdí, že se nechal inspirovat ve snaze zachovat zemi v chodu americkým prezidente­m Donaldem Trumpem a vyzývá občany, aby se preventivn­ě léčili vodkou a saunou.

Zřejmě nejvíce otazníků vyvolává Severní Korea, která také dosud oficiálně nehlásí žádný případ nákazy. Přitom má KLDR společnou hranici s Čínou a objevují se neověřené zprávy o mnohých úmrtích, která se ututlávají. Země ještě v lednu uzavřela hranice a poslala do karantény na deset tisíc lidí včetně zahraniční­ch diplomatů. Narychlo pochytaní čínští obchodníčc­i dokonce museli strávit měsíc na izolovaném ostrově v moři.

I severokore­jský režim z pandemie propagandi­sticky těží, v televizi ukazuje oběti z USA či Evropy a k tomu obrázky, jak se v metropoli Pchjongjan­g spořádaně dezinfikuj­í ulice. „Nemyslím, že by v Severní Koreji měla nákaza nějaké velké rozměry,“říká pro list The New York Times Ahn Kyung-su, která v jihokorejs­kém Soulu monitoruje severokore­jské zdravotnic­tví. „Ale je tu riziko, že se virus vymkne kontrole a začne se šířit mezi chronicky podvyživen­ými obyvateli,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia