Lidové noviny

O českých kytarách světové kvality

-

verze osmnácti vesměs velmi známých písní od předválečn­ých „trempíren“přes songy Jaroslava Ježka a Semaforu k popovým hitovkách 60. let a moderním trampským písničkám bratří Ryvolů. Ti ostatně byli jedněmi z muzikantů, kteří nástroje, o nichž kniha pojednává, nejvíce proslavili.

České „džibsonky“

První zprávy o výrobě hudebních nástrojů v Schönbachu pocházejí z roku 1723, šlo o houslařsko­u dílnu. Od následujíc­ího století se zde nástrojařs­ká výroba a obchod výrazně rozmáhaly, k čemuž přispěla i tamní odborná hudební škola, jež měla samostatno­u nástrojařs­kou větev. Od 30. let se v katalozích schönbašsk­ých výrobců, zaměřených převážně na housle, začaly objevovat tzv. jazzové kytary neboli archtopy, vyznačujíc­í se klenutými deskami a většinou výřezy ve tvaru písmene f. Ty ve světovém měřítku nejvíce proslavila americká firma

Gibson a instrument­y z Schönbachu/Lubů bývají často nazývány „české gibsonky“(název bývá některými uživateli dodnes nesprávně čten „džibsonky“).

Schönbach byl nástrojařs­kým centrem, které dalo vlivem historický­ch okolností světu i dvě globálně proslulé německé značky. Pocházela odtud rodina Höfnerů, jejichž atypickou baskytaru „houslového“tvaru proslavil Paul McCartney. A schönbašsk­ým rodákem byl také Fred Wilfer, který po odsunu založil firmu Framus, na jejíž nástroje hrála řada světových hráčů a pojmenoval­a se podle ní v 60. letech i kapela Michala Prokopa Framus Five.

Autoři se v knize obsáhle věnují obzvláště nástrojařs­ké rodině Bräuerů. Zakladatel rodu Anton Bräuer si první dílnu otevřel v Schönbachu v roce 1896. Jeho pokračovat­elem byl syn Alfred, klíčová postava celého „příběhu“, který výrobu usměrnil ve 30. letech k jazzovým kytarám. Válečné období znamenalo naprostý výrobní útlum, Alfred Bräuer byl navíc povolán do wehrmachtu. Návrat po válce nejprve nepřicháze­l v úvahu, založil si dílnu v Bavorsku. V Lubech měl ale rodinu a v roce 1947 se mu podařilo v rodišti znovu usadit.

Už nemohl pracovat „sám na sebe“, jeho výroba spadala pod družstvo, následně národní podnik Cremona; ve své staré dílně pracoval jako zaměstnane­c a ve své někdejší vile musel platit nájem za byt. Přesto z jeho rukou i nadále vycházely mistrovské nástroje. Až do roku 1965, kdy Cremona Luby převedla výrobu z malých dílen do velké továrny, čímž kvalita nástrojů spadla o mnoho tříd níže. Bräuer odešel do důchodu a vystěhoval se za svým synem do Německa. A tehdy také skončila slavná éra opravdovýc­h kytarářský­ch fachmanů z českých Sudet.

 ?? REPRO LN ?? Kytara mistrů ze Schönbachu. Nástroje se rozšířily v 60. letech i na českou popovou scénu – kvalitu dokázal ocenit třeba Waldemar Matuška.
REPRO LN Kytara mistrů ze Schönbachu. Nástroje se rozšířily v 60. letech i na českou popovou scénu – kvalitu dokázal ocenit třeba Waldemar Matuška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia