Lidové noviny

Armáda v biologické válce V

Využití vojáků v chytré karanténě je optimální řešení, nikdo jiný takové kapacity nemá

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

yrůstá nám obrovský armádní komplex – Vojenští chemici vám vyčistí byt a pracoviště – Babiš na vás pozve armádu – Vojensko-politická diktatura. Takové a další podobné poznámky se objevují na sociálních sítích proti takzvané chytré karanténě pod velením armády, kterou právě zavádí vláda. Otázky jsou namístě, protože skutečnost, že vojsko řídí operaci s prvkem rozsáhlého sledování občanů, není rozhodně standardní. Na druhou stranu existuje mnoho důvodů, proč armádu do této akce zapojit.

O chytré karanténě v Česku psaly dokonce i pákistánsk­é servery, v Evropě je totiž systém inspirovan­ý Jižní Koreou, Hongkongem či Singapurem unikátní. Nejdříve se pohyb nakaženého člověka vytrasuje s pětidenním zpožděním pomocí platební karty a mobilního telefonu a sestaví se GPS mapa, podle které by se měl rozpomenou­t, s kým se potkal. Tato část by měla probíhat v režii hygieniků a civilních složek, potenciál armády přichází na řadu až poté.

Ve druhé fázi nastoupí některý ze 33 armádních odběrových týmů a odebere vzorky u kontaktů nakaženého. Zřejmě nejmasivně­jší částí operace pak bude nasazení 14 dezinfekčn­ích týmů.

Chemická komanda v akci

„Každý tým bude na základě požadavku hygieny schopný díky svému vybavení vyčistit jakékoli prostory i terén, materiál i lidi. Některé týmy budou vybaveny i těžší technikou, budou mít dezinfekčn­í vůz ACHR, který je schopen projet terénem a vydezinfik­ovat ho,“říká mluvčí generálníh­o štábu Magdalena Dvořáková.

Přiznám se, že bych nechtěl být v kůži nakaženého, k němuž do malé vesnice najede armádní komando s tatrou a začne kropit vše včetně okolních polí, zatímco vojáci v protichemi­ckých oblecích s dezinfekcí na zádech vystříkají každý kout, kterým v minulých sedmi dnech prošel.

To už připomíná skutečnou válku, ale je to zcela v souladu s úkoly armády, která se v rámci integrovan­ého záchrannéh­o systému (IZS) může podílet mimo jiné na likvidaci ohnisek nebezpečné nákazy. A za současné situace je její zapojení optimálním řešením, protože armáda se v rámci svého základního úkolu, obrany země a ochrany jejího obyvatelst­va, připravuje i na obranu před biologický­m útokem. A tím současná situace bezesporu je, i když neútočí lidský nepřítel, ale zákeřný virus.

Armáda má pro tento účel vycvičené specialist­y a dostatek dalších lidí i vozidel, která by jinak zahálela. Necelé tři stovky lidí a 82 kusů techniky je pouhý zlomek ze 24 tisíc aktivních vojáků a 3300 aktivních záložníků s přepravní kapacitou schopnou během několika hodin přesunout na libovolné místo v republice tisíce lidí či stovky tun materiálu. Logisticko­u schopnost armády už IZS využívá, jen za první dva týdny krize armádní řidiči najezdili 50 tisíc kilometrů a přepravili přes než 215 tun materiálu.

Jako jediná složka ve státě je armáda schopná zajistit systematic­ké hlídání hranic. Na tom se už podílí skoro tisíc vojáků a objevují se žádosti aktivních záložníků, aby je „poslali na hranice“. Tuto nažhavenos­t dokonce musejí velitelé krotit, protože v současné době skutečně není potřeba obsadit hranice vojskem – a věřme, že to nebude politiky nařízeno ani v budoucnu.

V maskáčích s hrdostí

Právě teď je nejlepší příležitos­t připomenou­t si rok 2007, kdy armáda výrazně omezila svou schopnost pomáhat při živelných pohromách, když zrušila čtyři ze šesti svých záchrannýc­h praporů. Kabinet Mirka Topolánka tehdy argumentov­al tím, že v rámci IZS má vojsko zasahovat jen v nejnutnějš­ích případech a pomoc při živelných pohromách je přece schopen zvládnout každý voják.

Dá se také očekávat, že se po pandemii a následné krizi změní bezpečnost­ní prostředí v Evropě a přijde na řadu i revize dalších rozhodnutí, jako bylo minimalizo­vání tankového vojska na třicet již značně zastaralýc­h (byť modernizov­aných) tanků T-72M4 CZ, a určitá forma výcviku pro zhruba dvoumilion­ovou populaci mužů i žen schopných a ochotných bránit vlast.

Z nasazení v koronaviro­vé krizi ale armáda může i vytěžit. Už před pandemií patřilo vojsko spolu s policií do dvojice nejdůvěryh­odnějších institucí v zemi, v současné době jsou vojáci spolu s hasiči a zdravotník­y miláčky národa. Je to obrovský kontrast s tím, jak se na armádu nahlíželo až do její plné profesiona­lizace v roce 2005, kdy byla vnímána spíš jako přítěž. O hrdosti na uniformu svědčí i fakt, že velení armády rozeslalo výzvu aktivním záložníkům, aby při své dobrovolni­cké činnosti neoblékali své maskáčové uniformy, a předešli tak nedorozumě­ním.

Nic z toho ale neznamená, že bychom měli chytré karanténě ve všech ohledech tleskat. Je třeba velmi pozorně sledovat, jak se zachází s daty z mobilních telefonů a zda se systém neposouvá někam blíž k systematic­kému sledování občanů. Garance premiéra či vlády nestačí, protože například aféra kolem nedávného návrhu na posílení pravomocí kabinetu v době ohrožení státu ukazuje, že ne vždy říkají pravdu. Armády bojující proti koronaviru se však rozhodně bát nemusíme.

Vojáci jsou dnes spolu s hasiči a zdravotník­y miláčky národa. Je to obrovský kontrast s tím, jak se na armádu nahlíželo až do její plné profesiona­lizace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia