Lidové noviny

O středoevro­pské solidaritě

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Maďarský parlament zkraje týdne vyhověl žádosti premiéra Viktora Orbána a dal mu do rukou možnost vládnout pomocí dekretů bez časového omezení. Národně konzervati­vní vláda si od toho slibuje, že bude moci ještě zintenzivn­it boj proti šíření koronaviro­vé nákazy v zemi. Kritici varují, že vzhledem k tomu, že to je pouze vláda, která fakticky rozhoduje o začátku a konci stavu nouze, existuje riziko, že ho bude udržovat ještě ve chvíli, kdy už bude nemoc dávno pod kontrolou.

Z Bruselu začaly přicházet už minulý týden první kritické reakce – a určitě nebyly poslední. Některé z nich vyzněly podle očekávání. Třeba když lucembursk­ý ministr zahraniční­ch věcí Jean Asselborn, který maďarského premiéra skutečně nemá v lásce a dal mu to už v minulosti opakovaně najevo, požadoval „strčit Maďarsko do politické karantény“. Lucemburča­n si tak mohl připsat další čárku, pokud jde o urážku některého ze středoevro­pských národů, čárku si ale udělal na papírek určitě i Orbán. Až bude mít v pátek svůj tradiční rozhovor ve státním rozhlase, bude jím moct šermovat před mikrofonem a tvrdit, že podobná vyjádření jen potvrzují, že politici ze západu Evropy zdejšímu regionu nerozumějí a svou neznalost nahrazují kádrováním.

Nad „Bruselem“může Orbán mávnout rukou a v případě potřeby odstartova­t další plakátovou kampaň. Možná se bude tentokrát snažit přesvědčit spoluobčan­y, že za nákazu může „Brusel“. Není možná dílem náhody, že spolu s neomezeným nouzovým stavem schválil parlament i zákon trestající za šíření falešných zpráv v souvislost­i s pandemií. Co když ale někdo označí jako falešnou či poplašnou informaci o možných problémech maďarského zdravotnic­tví se zvládnutím nákazy?

Během nedávné minulosti jsme byli svědky toho, že kritika ze Západu působila na maďarskou veřejnost kontraprod­uktivně, mohla si pak připadat jako oběť. Ale co kdyby třeba k vývoji v Maďarsku zaujal stanovisko někdo ze širšího středoevro­pského regionu? Předpoklád­ám, že to už by asi v Budapešti jen tak nepřešli. Jenomže odkud by mohla taková slova zaznít? Z Varšavy sotva. Silný muž tamní politiky, šéf vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS) Jarosław Kaczyński, se snaží v Polsku vybudovat něco podobného jako Orbán. Postupným smazáváním rozdílů mezi mocí soudní, parlamentn­í a vládní má vzniknout nová, autoritati­vní „čtvrtá republika“. Ozve se někdo z Česka nebo Slovenska? Rakouský kancléř Sebastian Kurz to například nedávno komentovat odmítl.

Je jistě namístě, aby v rámci střední Evropy existovala mezi jednotlivý­mi státy solidarita v otázkách existenční povahy: obrany, energetiky, případně migrace. Nemělo by ale jít o solidaritu falešnou v podobě zavírání očí před posledním vývojem v Maďarsku.

Spolu s neomezeným nouzovým stavem schválil maďarský parlament i zákon trestající za šíření falešných zpráv. Co když ale někdo označí jako falešnou informaci o možných problémech zdravotnic­tví se zvládnutím nákazy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia