Lidové noviny

Splátky zmraženy až na půl roku

-

Generální pardon na splácení všech možných půjček – kromě kontokoren­tů a kreditních karet – se de facto dotkne všech, kdo si požádají. Smůlu budou mít jen ti, kdo měli k 26. březnu zpoždění se splátkou delší než 30 dnů.

Ačkoliv oficiálně je úleva cílená jasně, nikdo v bance či jiné úvěrové firmě nebude zkoumat, zda dlužníka skutečně potrápil virus, nebo chce jen odsunout splátky a tvořit si finanční polštář. Takový klient logicky řešil, jak to bude s úroky. Původně se s jejich placením počítalo, strážkyně státní kasy dokonce žádala, aby je věřitelé snížili po dobu moratoria na „symbolicko­u úroveň“. Ale to jí už v úterý rozmluvili bankovní experti EU. Šlo by totiž o nadměrný zásah do práv bank. Nyní je věc jasnější: úroky se posunou spolu se splátkami – o tři nebo šest měsíců. Ministryně financí Alena Schillerov­á vzkázala, že zůstanou ve stejné podobě.

„V případě spotřebite­lů však mohou dosáhnout maximálně zákonné výše úroku z prodlení na úrovni repo sazby navýšené o osm procentníc­h bodů,“stojí ve včerejším prohlášení resortu. „Díky tomuto stropu se zabrání situaci, že by po skončení odkladu musel spotřebite­l zaplatit úroky v takové výši, která by pro něj byla likvidační,“dodala jeho šéfka.

Dá se říct, že nový návrh zákona je kompromise­m proti původnímu scénáři, který Schillerov­á načrtla v neděli. Ten ještě počítal s tím, že by se měly splátky posunout všem, splácel by jen ten, kdo by si o to řekl. Nejostřeji se proti původnímu plánu ohradil šéf České spořitelny Tomáš Salomon: „Návrh plošného odkladu splácení úvěrů nepovažuje­me za efektivní pomoc ekonomice ani společnost­i,“vyťukal v neděli na Twitter.

V době uzávěrky tohoto vydání už jiné peněžní ústavy poslaly na adresu vlády své prvotní vzkazy – a byly veskrze smířlivé. „Rozhodnutí vnímáme jako pozitivní krok. Vytvoří na trhu jednotné podmínky, srozumitel­né pro všechny klienty,“uvedl například generální ředitel ČSOB John Hollows. Také Raiffeisen­bank deklaroval­a respekt vůči opatření, které vláda odhlasoval­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia