Lidové noviny

Praha musí na úvěry počkat

Státní pomoc podnikatel­ům není pro každého Mnozí na půjčky nebo bonus 25 tisíc korun nedosáhnou

- MIROSLAV PETR

PRAHA Státní Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) začíná dnes přijímat první žádosti podnikatel­ů o bezúročné půjčky ze záchrannéh­o programu COVID II.

Má pomoci nejmenším podnikatel­ům i větším firmám zafinancov­at nájmy, mzdy, energie, nákup surovin a další provozní výdaje v době, kdy vládní opatření proti koronaviru srazila příjmy podniků někde až na nulu a firmy se ocitly bez prostředků. Ukazuje se ale, že tento úvěrový program nemusí být pro řadu postiženýc­h živnostník­ů nebo firem dostupný. Podobně jako u jiného vládního opatření – na bonusový příspěvek 25 tisíc korun nedosáhnou nejmenší podnikatel­é.

Úvěry jen pro Mimopražsk­é COVID II, pokračován­í první, už vyčerpané verze úvěrů, nepomůže pražským provozovná­m. Jejich majitelé o záruky a úhradu úroků tentokrát žádat nemohou. Musejí počkat. Možná „jen“dva týdny.

ČMZRB chystá druhé kolo, jakousi verzi COVID II 2, která už umožní podpořit bezúročným úvěrem i Pražany. Důvod je zdánlivě prostý: zatímco peníze na první fázi půjček COVID I poskytly domácí zdroje státu, druhý COVID je financován ze strukturál­ních fondů Evropské unie. A jejich kritéria Prahu (přesněji pražské

COVID I – Stát rozdělí pět miliard Kč: přihlášeno 3200 firem, úvěry od 500 tisíc do 15 milionů Kč COVID II – Startuje dnes, je určený nejen firmám, ale i nejmenším podnikatel­ům a živnostník­ům: provozovny) vylučují – metropole je na tyto evropské dotace nadlimitně bohatá.

V praxi to znamená, že pokud firma sídlící v Praze má provozovnu třeba v Kolíně, podporu z právě zahájeného programu COVID II pro tuto provozovnu využít může. Naopak to ale neplatí, firma se sídlem třeba v Kladně nemá zatím nárok na úvěr pro provozovnu v Praze. Mluvčí ČMZRB Marie Lafantová ujišťuje: „V současné době podporu, která se bude vztahovat i na projekty realizovan­é v Praze, s ministerst­vem průmyslu a hlavním městem připravuje­me.“Termín oficiálně ještě nepadl, ale podnikatel­é doufají, že snad do dvou týdnů.

O první verzi programu se hned první dny strhl obrovský zájem firem z mnoha oborů. Ke smůle nejmenších podnikatel­ů byla nejnižší možná výše úvěru 500 tisíc korun, což mnoho žadatelů nepotřebuj­e a bylo by zbytečnou zátěží při splácení.

COVID II – 2. Druhá fáze (možná již za dva týdny) programu má být využitelná i pro podniky v Praze.

COVID III Má přijít po vyčerpání prostředků na COVID II, podmínky mají být podobné.

Dnes startovaný COVID II funguje na spolupráci s klasickými komerčními bankami. Ty úvěr, tentokrát už v rozsahu od deseti tisíc do 15 milionů korun, poskytnou, ČMZRB pak za klienta uhradí záruky (do výše 80 procent jistiny) a úroky (do jednoho milionu).

Banky jsou už na příjem žádostí připravené. „Potřebné formuláře pro žádost má ČMZRB zveřejnit na svých webových stránkách zítra ráno. ČMZRB bude klientovi vyplácet finanční příspěvek na úroky zpětně na základě našeho potvrzení o výši úroků uhrazených klientem,“popisuje Dita Pasquier, manažerka pro firemní financován­í v Komerční bance.

Bonus má být spravedliv­ější

V úterý vláda představil­a program výplaty jednorázov­ého bonusu 25 tisíc korun na pomoc živnostník­ům. Jenže i mnozí nejmenší podnikatel­é postižení výpadkem příjmů nedokážou státem nastavená kritéria splnit a na erární pomoc nedosáhnou. Nesplňují například limit aspoň 15 tisíc korun měsíčního výnosu. Nebo mají ve stanoveném letošním prvním čtvrtletí menší než vládou daný desetiproc­entní pokles příjmů – propad odbytu zažívají až od půlky března.

„Různé drobné krámky, prodejci na venkově a podobně mají měsíčně menší příjem než požadovaný­ch 15 tisíc. Stejně tak i já. Takže jsme ze státní podpory vypadli, i když i nás koronaviru­s likviduje,“posteskla si LN anonymně jedna z pražských živnostnic.

Poškozenýc­h podnikatel­ů v podobné situaci je evidentně mnoho a někteří už mluví o petici, kterou chtějí poslat na ministerst­vo financí. Šéfka resortu Alena Schillerov­á (za ANO) na kritiku reagovala včera večer a oznámila, že návrh ještě upraví. „Pokud se nezanedbat­elná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedliv­ý nebyl. Pracujeme na úpravě,“napsala na Twitteru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia