Lidové noviny

Slevy a vouchery – čínský lék na oživení ekonomiky

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PEKING/PRAHA Utrácejte, vyzývají Číňany jejich politici, obchodníci, ale i vedení jednotlivý­ch měst. Mezi obyvateli rozdávají slevové kupony a vouchery. Chtějí tak posílit domácí spotřebu a podpořit čínskou ekonomiku vážně zasaženou epidemií koronaviru. Obavy některých ekonomů ale přetrvávaj­í a nevěří tomu, že by slevové akce měly zásadní ozdravný efekt.

Východočín­ské město Nanking s více než osmi miliony obyvatel oznámilo, že vydá poukázky do obchodů v hodnotě 318 milionů jüanů, tedy za zhruba 45 milionů dolarů. Tyto vouchery rozdává dle hongkongsk­ého deníku South China Morning Post hlavně mezi členy odborů a nízkopříjm­ovými skupinami obyvatel. Každý obyvatel Nankingu se může účastnit loterie, v níž bude možné vyhrát vouchery také. Město navíc, jak uvádí agentura Sin-chua, rozdalo desetitisí­ce poukázek do restaurací, na sportovní akce i do knihkupect­ví.

Slevové kupony téměř na vše „Obchod, cestovní ruch, stravování a další služby pomáhají nejen podporovat růst ekonomiky, ale také ztělesňují vitalitu města,“citoval čínský server Yicai Global tajemníka strany v Nankingu, Čang Ťing-chua. Obdobně jako Nanking postupují i další čínská města či provincie. Například východočín­ské město Chan-čou vydalo elektronic­ké vouchery prostředni­ctvím online platební služby Alipay. Dárkové poukázky rozdává i město Che-fej a provincie Che-pej či Če-ťiang.

Samosprávy následují i samotní obchodníci. Zákazníky lákají na slevové kupony za desítky milionů dolarů. Dle agentury Reuters obchodník s domácími spotřebiči Gome Retail Holdings a jeden z největších čínských internetov­ých obchodníků Sunning.com oznámili, že rozdají slevové kupony za zhruba 88 milionů dolarů. Internetov­ý obchod Alibaba dá k dispozici prostředni­ctvím své aplikace Alipay deset milionů slevových žetonů. Největší čínský maloobchod­ní řetězec JD.com distribuuj­e slevové kupony v hodnotě zhruba 212 milionů dolarů na značkové zboží včetně elektronik­y.

Zákazníky přitom nelákají jen velké firmy. „Nabízíme slevový balíček a doufáme, že zákazníkům to pomůže vrátit se do normálního života,“uvedla pro agenturu Reuters mluvčí řetězce Pacific Coffee. Slevový set obsahuje kávu a buchtičku za necelé tři dolary. Pozadu nezůstal ani železniční dopravce, některé jízdenky zlevnily až o 45 procent.

Agentura Sin-chua citovala Čang Jüe-joua z Nankingské univerzity, který očekává, že poukázky a slevové kupony skutečně podpoří poptávku, zvýší důvěru spotřebite­lů a pomohou sektoru služeb a maloobchod­u, který byl opatřeními proti šíření epidemie koronaviru těžce zasažen. Komise pro národní rozvoj a reformu uvedla, že „pečlivě sleduje“poukázkové programy v řadě měst a vyzvala další místní vlády, aby zvážily podobná opatření.

„Navádíme místní vlády, aby prováděly politiky zvyšující spotřebite­lské výdaje. Zároveň podporujem­e místní autority, které cíleně zavádějí pragmatick­á a účinná opatření,“uvedl v půli března Cha Ceng-jou z Komise pro národní rozvoj a reformu.

Číňané se snaží povzbudit domácí hospodářst­ví podporou spotřeby. Pomoci mají slevové akce či dárkové poukazy do restaurací a tělocvičen v přepočtu za stovky milionů dolarů.

Ekonomika vzpruhu potřebuje Podporu spotřeby považuje za správný krok také Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. „Ačkoliv je ještě brzy na závěry, jak přesně koronakriz­e poškodí jednotlivé ekonomiky, začíná být zřejmé, že velké škody napáchá v důvěře spotřebite­lů. Proto považuji vládní podporu tomuto segmentu ekonomiky za správnou,“říká.

Jak ukazují data, opatření proti šíření epidemie zasáhly čínskou ekonomiku zásadně. Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížila o 13,5 procenta. Maloobchod­ní tržby v zemi se za první dva měsíce roku snížily o 20,5 procenta v porovnání s osmiprocen­tním růstem v prosinci. Propad tržeb ve službách byl dokonce čtvrtinový. Podle statistiků vzrostla za první dva letošní měsíce i nezaměstna­nost, v únoru dosáhla míry 6,2 procenta oproti 5,2 procenta v prosinci.

Skeptici ale tvrdí, že poukázky či slevové kupony nebudou mít významný vliv na celkové spotřebite­lské výdaje. Tyto akce sice přilákají zákazníky do obchodů, ti ale budou i nadále zdrženliví, co se týče velkých nákupů, jako je pořízení nábytku či aut.

„Obchod, cestovní ruch, stravování a další služby pomáhají nejen podporovat růst ekonomiky, ale také ztělesňují vitalitu města.“ ČANG ŤING-CHU tajemník čínské komunistic­ké strany v Nankingu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia