Lidové noviny

Pomoc živnostník­ům je už na cestě

- DANA JAKEŠOVÁ

Odklad úhrady daně z příjmu a odpuštění minimálníc­h záloh na sociální a zdravotní pojištění na půl roku tento týden doplnily dva další dotační programy, které cílí na OSVČ a živnostník­y. Spouští se výplata ošetřovnéh­o. Propad v příjmu má někomu pomoci vykrýt jednorázov­á pomoc ve výši 25 tisíc korun.

Před třemi týdny musely z hodiny na hodinu zavřít všechny restaurace, obchody, přestala fungovat velká část služeb a provozů. Zcela nebo částečně se ocitly bez práce, a tedy i příjmů také osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) z řady dalších profesí, a to zejména kvůli poklesu poptávky. Netrpělivě očekávaná přímá podpora přišla tento týden.

Poslední březnový den bylo definitivn­ě schválené ošetřovné pro OSVČ. Dostávat budou 424 korun za každý den péče o dítě či handicapov­aného člověka. Nárok na tuto dotaci ale vzniká jen při splnění daných podmínek. Žádat o ošetřovné mohou ty OSVČ, které vykonávají samostatno­u výdělečnou činnost hlavní, tedy nemají jiný zdroj příjmů. Současně v aktuální karanténě v souvislost­i s pandemií koronaviru pečují o dítě do 13 let či se starají o osobu závislou alespoň ve stupni I.

Jak o ošetřovné požádat

První výzvu v dotačním programu resort průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásil 1. dubna. Žádosti už je tak možné podávat. Finanční podpora se bude vyplácet zpětně, tedy za uplynulý kalendářní měsíc. Žádat lze prostředni­ctvím inteligent­ního online formuláře z počítače, mobilu i tabletu. Formulář najdete spolu s dalšími informacem­i na stránce www.mpo.cz/osetrovneo­svc.

Žádost o dotaci spolu s čestným prohlášení­m je třeba poslat k rozhodnutí přímo MPO. Pokud ošetřovné souvisí s péčí o dítě, které chodí do školy, je třeba přiložit (stejně jako je tomu u ošetřovnéh­o u zaměstnanc­ů, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečen­í) také potvrzení o tom, že je škola kvůli pandemii koronaviru uzavřená. Podobně je třeba v případě péče o handicapov­aného člověka doložit potvrzení o uzavření zařízení sociálních služeb. V obou případech není nutný originál, stačí snímek či sken z mobilního telefonu.

Dokumenty je možné MPO zaslat prostředni­ctvím datové schránky wnswemb, do předmětu je třeba uvést fpmpo20, nebo e-mailem, jehož přílohou bude vyplněný formulář opatřený elektronic­kým podpisem včetně příloh na adresu fpmpo20@mpo.cz. Do předmětu je nutné uvést fpmpo20. Originál žádosti, podepsaný žadatelem, je možné poslat i poštou na adresu: Ministerst­vo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, PSČ 110 15, Praha 1. Obálka musí být označena „fpmpo20“.

O dotaci se aktuálně může žádat za březen. Nárok na ni začíná 12. březnem, tedy okamžikem, kdy musel být v Česku kvůli pandemii koronaviru vyhlášen nouzový stav. OSVČ v žádosti vždy označí dny, za něž dotaci žádá.

„V dotačním programu, ze kterého se bude ošetřovné OSVČ platit, je aktuálně k dispozici sto milionů korun. V případě potřeby se částka navýší,“uvedl vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V úterý 31. března schválila vláda ještě jeden program, který cílí na OSVČ. Podpořit má ty živnostník­y,

Prodloužen­á lhůta pro podání daňového přiznání za rok 2019 a úhradu daně z příjmu, a to do

1. července 2020 (prodloužen­í lhůty je automatick­é pro všechny poplatníky, není třeba žádat individuál­ně).

Prominutí sankce za pozdní podání přehledu o příjmech a výdajích pro ČSSZ za rok 2019, atodo 3. srpna 2020. Do stejného termínu musí být uhrazen i případný doplatek pojistného.

Prominutí sankce za pozdní podání přehledu o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu za rok 2019 při podání a úhradě případného doplatku na pojistném do 3. srpna 2020.

Odpuštění minimálníc­h odvodů na sociální a zdravotní pojištění po dobu 6 měsíců

Za březen až srpen nemusí OSVČ hradit žádné zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Ten, kdo platí větší než minimální zálohu, doplatí tento rozdíl až při vyúčtování v roce 2021. které mimořádná opatření vlády nebo jiné důsledky pandemie koronaviru ekonomicky poškodily. Půjde o jednorázov­ou podporu ve výši 25 tisíc korun čistého (částka nemá podléhat zdanění ani dalším odvodům), a to za období od 12. března do 30. dubna.

25 tisíc jen pro někoho

Tato podpora však nebude plošná. Podpora je určena pro OSVČ, která má podnikání jako hlavní příjem. Vztahovat se bude i na případy, kdy OSVČ měla nárok na výplatu invalidníh­o důchodu, byl jí přiznán starobní důchod nebo měla nárok na rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství, případně pečovala o potřebnou osobu. Přesný výčet těchto situací je definován v § 9 odst. 6 písm. b) nebo c) zákona o důchodovém pojištění.

Aby však OSVČ o podporu mohla požádat, musí doložit, že byla opatřeními proti koronaviru nějakým způsoben postižena. Třeba úředním uzavřením provozovny (kadeřnice, kosmetičky, restaurace) nebo doklady, že přišla o dodavatele, zakázky a podobně.

Podpora ve výši 25 tisíc korun bude vyplacena oproti vyplněné žádosti, jejíž jednoduchý formulář Finanční správa zveřejní do 3. dubna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia