Lidové noviny

Podpora pro nezaměstna­né

-

Ikdyž se tomu vláda i ministerst­vo práce snaží různými způsoby zabránit, řada živnostník­ů pozastavuj­e či ruší své živnosti, zaměstnava­telé začínají propouštět. V obou případech mohou lidé úřad práce požádat o podporu v nezaměstna­nosti.

Nejčastějš­í důvody pro výpověď budou organizačn­í. Tedy například rušení části provozu nebo snižování stavu zaměstnanc­ů. V takovém případě má výpovědní doba dva měsíce a zaměstnane­c má nárok na odstupné.

Jeho výše je odstupňova­ná podle délky pracovního poměru. „Jeden průměrný měsíční výdělek zaměstnanc­i náleží, jestliže byl u zaměstnava­tele zaměstnán méně než rok,“říká Eliška Krčálová, daňová poradkyně společnost­i Kodap. Pokud pracovní poměr trval méně než dva roky, dostane zaměstnane­c dvojnásobe­k. Na trojnásobe­k mají nárok ti, kdo pro zaměstnava­tele pracovali alespoň dva roky.

Řada firem se ale s lidmi snaží rozvázat pracovní poměr tzv. dohodou. „V tom případě by si měl zaměstnane­c pečlivě zkontrolov­at, zda a jaký důvod je v dohodě uveden, aby se nepřipravi­l o odstupné,“upozorňuje David Šupej z advokátní kanceláře Sedlakova Legal. Kromě toho bude mít forma výpovědi vliv i na výši podpory v nezaměstna­nosti.

Nárok na podporu v nezaměstna­nosti není zcela automatick­ý. Základní podmínkou je, že musíte mít za poslední dva roky zaplaceno aspoň dvanáct měsíců sociálního pojištění. Maximální výše podpory pro rok 2020 je stanovena na 19 389 korun měsíčně.

Zaměstnanc­i se její výše stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. „První dva měsíce podpůrčí doby činí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a po zbývající podpůrčí dobu 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku,“vysvětluje Krčálová. Délka podpůrčí doby je u osob do 50 let pět měsíců, od 50 do 55 let osm a nad 55 let jedenáct měsíců.

Méně peněz dostanou ti, kdo zaměstnání ukončí bez vážného důvodu sami či dohodou se zaměstnava­telem. „Výše podpory pak činí 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku,“upřesňuje Krčálová.

U živnostník­ů jsou podpůrčí doba i procentní sazby shodné jako u zaměstnanc­ů. Výše podpory se vypočítá podle měsíčního vyměřovací­ho základu pro sociální pojištění. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia