Lidové noviny

Splátky úvěrů si může odložit každý

Vláda včera schválila moratorium na odklad splátek hypoték a úvěrů Odklad ale není automatick­ý, je třeba o něj požádat

- DANA JAKEŠOVÁ

Možnost odkladu splátek hypoték a spotřebite­lských úvěrů na tři až šest měsíců nabízejí banky už zhruba čtrnáct dní. Pravidla měla každá nastavená trochu jinak. Jedno ale mají společné. Služba je určena výhradně těm, kdo se v důsledku opatření spojených s pandemií koronaviru ocitnou v obtížné finanční situaci.

Nová pravidla

To už ale platit nebude, nově budou pravidla nastavena zákonem pro všechny stejně. Nově by lidé i firmy mohli žádat odklad o splácení hypoték, spotřebite­lských i podnikatel­ských úvěrů až na půl roku. A banka či nebankovní společnost by žádosti musela vyhovět, aniž by něco dále zkoumala.

Pokud pro vás takový odklad splátek není nutností, zvažte všechna pro a proti. Splátky za odložené měsíce a příslušný úrok totiž stejně zaplatíte. Jen o něco později, délka úvěru se adekvátně prodlouží. Znamená to tedy, že v konečném součtu zaplatíte o něco víc. Zjistěte si proto o kolik. Ale také třeba to, jak se úvěr změní, když máte délku splatnosti již nyní nastavenou na maximální délku (a prodloužit dobu splácení tak standardně možné není).

V potaz vezměte rovněž možný další vývoj vašich budoucích příjmů. Tedy zda vaše podnikání nebo zaměstnání, které v současnost­i funguje bez problémů, může být ohroženo následnou krizí, jež se v nějaké míře v důsledku pandemie určitě nějak projeví. Pokud nemáte dostatečné rezervy na delší dobu, může být toto cesta, jak si jistý finanční „polštář“na případné horší časy vytvořit.

Odklad splátek úvěrů však není jedinou možností, jak se s případným poklesem v příjmech vypořádat. Banky totiž nabízejí i jiná řešení, jak překlenout nouzový stav.

Například Hypoteční banka aktuálně nabízí možnost odkladu jistiny hypotéky až na dvanáct měsíců, jež významně sníží běžnou splátku úvěru po dobu až jednoho roku. Při odkladu splátek jistiny hradíte měsíčně úroky a případné poplatky, a to včetně poplatku za pojištění schopnosti splácet úvěr (je-li sjednáno). Toto řešení je vhodné pro všechny, kdo potřebují překlenout delší časové období, tedy zejména pro ty, u nichž došlo k poklesu pravidelný­ch příjmů.

Nižší splátky

Další možností je nechat snížit si splátku úvěru. „Snížení splátky nabízíme standardně všem klientům. Je to zdarma a klienti to zvládnou udělat sami v internetov­ém bankovnict­ví,“potvrzuje Jana Karasová z AirBank. Dodává, že možnost snížení splátky je omezena jen maximální dobou splácení.

K hypotékám, respektive nemovitost­em, se vztahuje i další chystané opatření, které je ve hře. Ministerst­vo financí předloží vládě návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, jež je v současnost­i ve výši čtyř procent z celkové kupní ceny. „Se zrušením nabývací daně navrhnu pro všechny nově uzavřené hypotéky zrušit i daňové uplatnění odpočtů. Kupujícím zůstane více peněz než předtím a především je budou mít hned, ne až za 20 či 30 let po splacení hypotéky. Ostatní, kdo již nabývací daň zaplatili, necháme odpočty uplatňovat dál. Nikdo tedy nepřijde zkrátka,“vysvětluje záměr ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Aby se minimalizo­val efekt zamrznutí realitního trhu, bude návrh resortu financí opatřen retrospekt­ivní účinností. Po dokončení legislativ­ního procesu tak bude zákon účinný zpětně.

Přibyla také ochrana v oblasti úvěrů pro živnostník­y. Vláda včera schválila návrh novely zákona o spotřebite­lském úvěru. Rozšiřuje okruh úvěrů, u kterých jsou stanoveny maximální sankce za opožděné splátky. Doposud byla výše sankcí omezena u úvěrů pro spotřebite­le, nově se má tato ochrana vztahovat i na OSVČ. Návrh ještě musí projednat sněmovna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia