Lidové noviny

Žijeme za zavřenými dveřmi

Podařilo se nám vyvolat obrovskou vlnu solidarity: švadlenky šijí, hasiči perou, dobrovolní­ci roznášejí...

-

Město se na dlouhé týdny položilo do víkendovéh­o módu. Za zavřenými dveřmi se ale dějí velké věci. Možná právě proto, že reakce státu na nastalou situaci byla zpočátku, řekl bych, pozvolná, se nám podařilo sestavit tak dobrý krizový tým a vyvolat také obrovskou vlnu solidarity místních občanů i firem a podnikatel­ů. Informací bylo zprvu pomálu, metodické pokyny téměř chyběly. Bylo, a stále je, tedy na nás vzít zodpovědno­st do vlastních rukou.

Velká část našeho úsilí směřuje právě ke starším ročníkům, které tvoří nezanedbat­elnou skupinu obyvatel města. Pracovnice sociálního odboru dennodenně na speciální telefonní lince pro seniory zodpovědí a vyřídí desítky požadavků. Pečovatelk­y neúnavně roznášejí těžké nákupy a obědy nad rámec svých běžných pracovních povinností. Stejně tak i dobrovolní­ci, kteří se s až neuvěřitel­nou ochotou do těchto činností zapojili.

Švadlenky šijí, hasiči perou, dobrovolní­ci roznášejí. A především, jako téměř každý v republice, všichni nyní šijí. Denně tak v našem sběrném boxu přibývají roušky od šikovných mecenášek. Přesto, že jsme již několikrát adresovali kraji náš požadavek na tyto pomůcky, jsme totiž stále nic neobdrželi. Z vlastních zdrojů a díky darům místních maloobchod­níků se nám podařilo vybavit zaměstnanc­e úřadu, jednotky IZS i sociální pracovníky. Ochotné švadlenky pak dokázaly zhotovit roušky pro všechny seniory ve městě. Brandýští dobrovolní hasiči se s nasazením, i přes narůstajíc­í spánkový deficit, pustili do praní a balíčkován­í, aby pak dobrovolní­ci mohli po městě roznést přes 3500 roušek.

Tento fungující tandem ostatně prověříme i v následujíc­ích dnech, kdy nás čeká distribuce dezinfekčn­ího prostředku seniorům. To je zatím první vzácná komodita, kterou jsme od kraje obdrželi. Zde jsme ale narazili na bariéru, v čem budeme tento prostředek lidem roznášet. Naštěstí máme oporu v několika místních firmách, které nám přislíbily dodat nádobky. Ostatně ochota firem a podnikatel­ů, kteří mají v současné situaci svých starostí dost, je až zarážející. Téměř každý den přichází někdo další, kdo chce nezištně pomoci. Alespoň drobnou úlitbou z naší strany je návrh na odpuštění tří měsíčních nájmů těm, kdo působí v nemovitost­ech vlastněnýc­h městem. Návrh již prošel radou města, posvětit jej ale musí ještě zastupitel­é.

Občané pomáhají už jen tím, že nařízení dodržují.

Neříkám, že je vše růžové. To rozhodně není. Město bude stát tento zdlouhavý boj nemalé prostředky, občané přijdou o řadu nádherných kulturních a společensk­ých akcí, na které jsme se všichni těšili měsíce dopředu. Dopad na místní firemní a podnikatel­skou sféru to bude mít nedozírný. Přesto si dovolím tvrdit, že se nám společně daří této situaci čelit se ctí.

Dokonce i chod úřadu, byť omezený, se nám podařilo zachovat bez problémů. A to také díky občanům, kteří dodržují nařízení a schůzky s úředníky si domlouvají na předem určenou hodinu online. Poctiví jsou, až na pár výjimek, i v dodržování dalších opatření. V ulicích Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi již zřídka narazíte na někoho, kdo by si směle vykračoval bez zakrytého obličeje. Vím, že je to i výsledek práce našich městských strážníků, kteří s neutuchají­cí trpělivost­í na dodržování této povinnosti dohlížejí, upozorňují, vysvětlují, varují..., a když je to nevyhnutel­né, tak i pokutují.

Třeba právě skutečnost, že jsme se v uplynulých dnech zařadili mezi města s prvním pozitivním nálezem, přiměje i těch „pár výjimek“dodržovat předepsaná nařízení. Jen takto semknutě můžeme totiž toto období zdárně překonat. Mnoho sil v boji a všem velký dík!

 ?? FOTO JAROSLAV BZENECKÝ ?? Snahy radnice jsou v těchto dnech nasměrovan­é především ke starším ročníkům
FOTO JAROSLAV BZENECKÝ Snahy radnice jsou v těchto dnech nasměrovan­é především ke starším ročníkům
 ??  ?? VLASTIMIL PICEK starosta města, Podpora občanů
BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV
VLASTIMIL PICEK starosta města, Podpora občanů BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia